Ексклюзиви
вівторок, 18 листопада 2014 19:15

"Якби податки з продажу бурштину платили легально, ми б жили, як у Кувейті" - калінінградці
19

Центральна площа Перемоги з храмом Христа Спасителя
Будівля обласної ФСБ
Вілла Лібек на вул Пушкіна, до війни Адальберштрассе, побудована у 1905-1906 роках

Під час мандрів Прибалтикою зручно заїхати до російського Калінінграду. Калінінградська область не має сухопутного кордону з основною Росією. Затиснута між Литвою та Польщею. Через Білорусь та Литву сюди щоденно курсують потяги із Москви.
Якщо ваша подорож пролягає через Польщу, у Калінінград зручно їхати з Гданська. Звідси кілька разів на день їздять автобуси за 500 рублів (160 грн. - Gazeta.ua). Через годин 4-5 будете на місці.

Перше враження про місто після виходу з вокзалу може бути сумне: розбиті тротуари та сірі радянські багатоповерхівки вздовж Ленінського проспекту. Ближче центру з'являються перші нагадування про історію Калінінграда: готична німецька архітектура з червоної цегли. Найяскравішим є Кафедральний собор на острові Канта. Поруч з ним, на своїй батьківщині, похований німецький філософ Еммануїл Кант.

До 1945 року Калінінград належав Східній Пруссії та називався Кенігсбергом. 1919 року тут відкрили перший у Німеччині аеропорт Девау.
Під час Другої світової війни центр міста зруйнували британські бомбардувальники. Кенігсберг втратив свій первинний вигляд. Перетворилася на руїни найвизначніша архітектурна пам'ятка - замок.
Залишки довоєнної архітектури слід шукати у районах більш віддалених від центру, де люди досі живуть у двоповерхових віллах.

В рейтингах російських видань за останні роки Калінінград займає чільні позиції серед міст з найвищою комфортністю для проживання та ведення бізнесу. Однак місцеві скаржаться на густу забудову міста. Земля тут дорога - 30 тис євро за сотку.
"Ціни вищі лише у Санкт-Петербурзі, Москві і можливу Єкатеринбурзі. Забудовують парки і цвинтарі, у центрі не проїхати. Паралізують життя і рух у місті, - каже калінінградський блогер Дмитро Євсюткін. - Трамвай фактично знищили, тролейбуси незрозуміло як ходять. Місто забите напівубитими автобусами і тисячами маршруток, які насправді є перешкодою для руху, бо зупиняються, де хочуть і влаштовують між собою перегони. Також тут велика загазованість через старі машини. За місяць поляки не пустили до себе 70 наших автівок. У нас третє місце по захворюванню на туберкульоз у Росії і 5-те - на рак легенів".

У місті діє унікальний для Росії Музей світового океану. Експозиції з історії дослідження океану розташовані на понад десяти суднах та виставкових залах. Є колекції акваріумів, раковин молюсків, коралів,
Працює у місті Музей бурштину. Адже у регіоні знаходить 90 відсотків його покладів. В області є нелегальні копанки, де мінерал дістають лопатою, оскільки залягає неглибоко. Хтось виловлює бурштин з моря. Також його викидає на берег під час штормів. Крадуть бурштин і на комбінатах з відкритих кар'єрів. З пари проданих його шматків можна безбідно жити 3-4 дні. "Якби податки з продажу бурштину платили легально, ми б жили, як у Кувейті", - кажуть місцеві.

Місцева кухня не вирізняється оригінальністю. Популярною у Калінінграді є мережа ресторанів із середземноморською кухнею "Круасан-кафе". Тут пропонують понад 10 видів круасанів з вишнею, карамеллю чи білим шоколадом, ціною від 35 рублів (11 грн. - Gazeta.ua).
Страви з риби варто шукати у Рибному селі поблизу центру. Це квартал на березі ріки Преголі, забудований під традиційну німецьку архітектуру довоєнного Калінінграда. Будівництво Рибного села завершилося кілька років тому. Крім смачної вечері, тут можна подивитися на місто з оглядової вежі та придбати сувеніри, звісно, з бурштину.

 

Зараз ви читаєте новину «"Якби податки з продажу бурштину платили легально, ми б жили, як у Кувейті" - калінінградці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути