Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 15:20

"Мону Лізу" у Луврі фотографувати забороняють

Автор: фото: Юлія КОСИНСЬКА
  У Луврі працюють викладачі та студенти-мистецтвознавці. Для відвідувачів музей відчинений щодня з 9.00 до 18.00. У середу він працює до 22.00
У Луврі працюють викладачі та студенти-мистецтвознавці. Для відвідувачів музей відчинений щодня з 9.00 до 18.00. У середу він працює до 22.00

"Аби хоч щось побачити у Луврі, маєте викроїти бодай день", — радила знайома Алла, 40 років, яка давно живе в Парижі. Під час поїздки до Франції ми з чоловіком відвідали один з найбільших музеїв світу.

Прийшли до Лувру у вівторок, але на екскурсію не потрапили. Охоронець пояснив, що це єдиний день тижня, коли музей не працює.

Зранку наступного дня біля скляної піраміди, що на вході до Лувру, зібралися туристи. Із квитком кожен отримав план музею і путівник рідною мовою. українською такого немає.

Лувр розташований на 40 га в центрі Парижа. Площа виставкових зал — 60 тис. кв. м. Кожна має назву. Тут проводять лекції із мистецтвознавства. Студенти сидять долі. Біля багатьох картин працюють художники, роблять копії.

Кожен, хто викладаєте історію мистецтва, живопис, малюнок і має посвідчення, може відвідати Лувр безплатно.

Тут є постійні й тимчасові колекції. Завжди можна оглянути виставки Стародавнього Сходу, єгипетські старожитності, зразки етруського, старогрецького й римського мистецтва, європейське малярство і скульптури. Є предмети ісламського мистецтва.

У залі, присвяченій Океанії, побачила скульптуру з острова Пасхи. Щойно дістали фотоапарат, підійшла працівниця музею. "Доторкатися не можна", — попередила.

У вівторок у музеї вихідний

У Луврі туристи прагнуть знайти найвідоміші експонати і сфотографуватися. "Мону Лізу" Леонардо да Вінчі оточує щільний натовп із фотоапаратами. Підійти до картини важко. Кажуть, що коли рухатися навколо портрета Джоконди, її обличчя змінюється від юного до старого. Перевірити, чи це правда, не вдалося через натовп.

Картина невелика за розміром, захищена склом. Для неї виділили окрему стіну. Напис застерігає, що фотографувати її заборонено. Однак на це мало хто зважає.

— "Мона Ліза" вразила. Дивовижне творіння! А от Венера Мілоська розчарувала. На фотографіях вона красивіша, — ділиться українець із Лондона Олег Данилів, 38 років. Він приїхав до музею з родиною.

Лувр будували як палац французьких королів. Ще у ХІІ ст. на місці нинішнього музею спорудили фортецю. Із неї почалася розбудова архітектурного комплексу. Поступово він розростався уздовж правого берега річки Сени. 1546 року король Франциск І вирішив переробити колишню фортецю на розкішну резиденцію.

Золотий час Лувру завершився, коли Людовік ХІV вирішив перебратися за межі Парижа — до Версалю. Музеєм Лувр став після революції, наприкінці XVIII ст. Його колекції збирали упродовж п"яти століть.

З Лувру можна побачити Арку дю Карузель, єгипетський обеліск на площі Згоди, Тріумфальну арку на Єлисейських полях. 1981 року президент Франції Франсуа Міттеран розпорядився розпочати в музеї реставраційні роботи. Відновили головну вежу, біля входу збудували скляну піраміду.

Під нею великий книжковий магазин. Тут можна купити відео- й аудіокасети.

Скільки коштує квиток

Відвідати постійні експозиції Лувру можна за 9 євро (72 грн). Екскурсія з гідом обійдеться у 25 євро (200 грн). Подвійний квиток на постійні й тимчасові експозиції коштує 13 євро (104 грн). За вечірнє відвідання з 18.00 до 21.45 у середу й п"ятницю платять 6 євро (48 грн). Квиток на двох увечері обійдеться у 11 євро (88 грн). 14 липня (національне свято) і кожної першої неділі місяця до музею впускають безплатно. Проте черги в ці дні зазвичай дуже довгі.

Зараз ви читаєте новину «"Мону Лізу" у Луврі фотографувати забороняють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути