четвер, 21 травня 2015 15:14
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Доки існує Росія, матимемо торговельні війни

Верховна Рада розірвала п'ять міждержавних угод з урядом Росії у військовій сфері. Зокрема у галузі воєнної розвідки, охорони таємної інформації та транзиту російських військ через Україну в невизнану Придністровську республіку. До того скасували договір про військово-технічного співробітництва з Росією від 1993 року. Самі ці рішення не говорять ні про що, окрім однієї очевидної речі - наближаються місцеві вибори. Тому треба хоч в чомусь показати прогрес. У нас війна з Росією триває вже більше року. Про яку військово-технічну співпрацю з агресором можна взагалі було говорити? У нас заявляли, що ми припиняємо постачання будь-якого обладнання до Росії та обслуговування їхніх ракет. Заяви були дуже жорсткі та гучні. Паралельно прийняли ряд внутрішніх документів. Але поставки продовжувалися. Наприклад, з Миколаєва йшли системи кондиціонування для російських підводних човнів. В тому числі стратегічних ядерних. Зараз все більше постає питань щодо проведення реформ. Що показувати? Крутилися-крутилися, ніби раптом знайшли ці угоди і сказали: все, ура, починаємо скасовувати. Отримали таку піар-акцію.

Як реагуватиме Росія? Їй не стільки важлива ця подія, скільки конкретні факти торгівлі з Україною. Росіяни мають певні інтереси у військово-промисловому комплексі нашої країни. Вони розуміють, що формальна на дії її не припиняють. Якщо все буде так, як і було, Росія промовчить та не робитиме великих скандалів з цього скасування. Інакше себе показуватиме. Підніме шум: ви проти нас такі злочинні дії чините, тому ми відповімо - зробимо по кооперації так, що вам буде ще гірше. Хоча куди вже? Хіба натиснуть на протилежні напрямки. Ми їм розриваємо ці угоди, а вони - "б'ють" по м'ясу чи молоку. Наприклад, в черговий раз заборонять завозити у Росію наш сир. Нам не звикати до такого. Торговельні війни продовжаться. Вони будуть завжди - доки існує Росія. Навряд чи колись у нас відновиться нормальна співпраця. Ми вже не матимемо доброго сусіда в їхньому обличчі. Навіть якщо не стане Володимира Путіна та до влади прийде той же Олексій Навальний. Для України абсолютно нічого не зміниться. Хіба стануть менш агресивними, бо оглядатимуться на західних партнерів. Бо проблема в тому, що там треба змінювати народ. Росіяни перетворилися на німців 1939 року - всі, як один, за агресію та війни. Як це не прикро, це не нація, "гарматне м'ясо". Але якщо ми на 99 відсотків припинимо товарообмін, хіба постачатимемо звідти чорну ікру, тема може стати не актуальною. Однак доки ми щось купуємо чи продаємо Росії, вона це використовуватиме.

Зараз ви читаєте новину «Доки існує Росія, матимемо торговельні війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути