вівторок, 06 грудня 2016 05:30

Селфі з Моуріньйо

6 вересня 1953 року тоді 50-тисячний центральний стадіон Києва, який не мав другого ярусу, зібрав 70 тисяч людей. Глядачі забили проходи між секторами, навколишні пагорби й навіть висіли на деревах. Причиною ажіотажу був матч київського "Динамо" проти індійського "Іст Бенгал Клаб". Це був перший міжнародний футбол у післявоєнному Києві, який став можливий лише після смерті Сталіна.

Щасливчики, які потрапили на зустріч, побачили спочатку, що кілька гравців індійської команди вийшли на поле босоніж. Потім переконалися, що гості взагалі не вміють грати у футбол. Забивши сім м'ячів за півгодини, господарі поля зрозуміли — роблять щось не те. Згодом навіть пропустили один м'яч, аби зовсім не розчаровувати публіку. Тоді "Динамо" виграло — 13:1.

Гадаєте, тисячі киян після цього вважали себе ошуканими? Нічого подібного! Вони ж бо йшли не на футбол, вони хотіли просто побачити живих індійців не в чорно-білому кіно, а на власні очі. Приблизно так розповідав мені колись про ту гру Леонід Кравчук — перший президент України тоді був студентом.

За понад шістдесят років, що минули з того дня, нічого принципово в нашому футболі не змінилося. Цього четверга на стадіоні в Одесі теж буде аншлаг. Хіба що на деревах ніхто не висітиме, хоча на дах можуть і залізти. Причина — матч за участю команди "Манчестер Юнайтед" на чолі із самим Жозе Моуріньйо. Упевнений — більшість глядачів навіть не знатиме, проти кого зіграє команда самого Моуріньйо. Яка різниця! І дивитиметься публіка не стільки на футбольне поле, скільки на лаву запасних, де походжатиме знаменитий португалець. Найщасливіші зроблять із ним селфі, якими пишатимуться до закінчення життя. А потім про цей матч згадуватимуть в Одесі ще багато років. Казатимуть, що це було тоді, коли "Манчестер Юнайтед" приїжджав із Моуріньйо. Приблизно так само, як у Києві п'ятдесятих років минулого століття ще довго згадували приїзд індійської команди.

Щодо "Зорі", а саме ця українська команда гратиме в Одесі проти "Манчестер Юнайтед", то про неї ніхто й не згадає. Навіть самі гравці та тренери скоро про цю гру забудуть. Бо селфі з Моуріньйо вони зробили ще два місяці тому в Манчестері.

Зараз ви читаєте новину «Селфі з Моуріньйо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути