вівторок, 27 грудня 2016 06:25

Найкращим тренером 2016 року став Конте

Автор: ФОТО З САЙТА www.dynamo.kiev.ua.
  Тренер іспанської ”Барселони” Луїс Енріке заробляє 52 тисячі євро на день — 1 мільйон 430 тисяч гривень
Тренер іспанської ”Барселони” Луїс Енріке заробляє 52 тисячі євро на день — 1 мільйон 430 тисяч гривень

Французька газета "Екіп" оприлюднила список найбільш оплачуваних футбольних тренерів. Колишній наставник сімферопольської "Таврії" та полтавської "Ворскли" 55-річний Олег Федорчук розповів, якою була робота тренерів, у році, що минає.

Найбільше заробляє наставник "Барселони" Луїс Енріке. Про що це говорить?

— Добротна робота його агента — перше. Рівень клубу — друге. Луїс Енріке є кваліфікованим, але не видатним тренером. Але в такому клубі як "Барселона" не будуть платити наставнику копійки. Тим паче, торік Енріке виграв усе — Лігу чемпіонів, націо­нальний чемпіонат і Кубок.

Доки в "Барселоні" грає Мессі, завжди виникатиме питання внеску тренера в перемоги команди. Саме тому, як на мене, Гвардіола пішов із клубу. Хоче довести, може вигравати без великого аргентинця у складі.

Чи можна вважати найкращим тренером року Зінедіна Зідана, переможця Ліги чемпіонів-2016?

— Ні. Він прийшов тільки взимку. "Реал" ще не команда Зідана. Непогано проявив себе як психолог. Знайшов точки дотику з гравцями. Але про його тренерський потенціал можна буде судити за два роки.

Кого тоді варто відзначити?

— Антоніо Конте. Його "Челсі" лідирує в чемпіонаті Англії, виграв 11 матчів поспіль (розмова відбувалася до учорашнього поєдинку "Челсі" — "Борнмут". — ГПУ). Тренер змінив схему по ходу сезону, розкрив нових гравців. Враження, що до чемпіонату Англії він виявився краще готовий, ніж Хосеп Гвардіола.

Євро-2016 виграв португалець Фернандо Сантуш. Змінив манеру гри команди по ходу турніру й отримав перемогу у фінальному матчі практично без Криштіану Роналду, офіційно найкращого футболіста світу. Як ви ставитеся до його роботи?

— З величезною повагою. Результат красномовний. Але робота зі збірною — специфічна. Вона мало сприяє тому, аби показати свої якості. Саме тому Конте я характеризую по роботі з "Челсі". А не зі збірною Італії, яку він вивів до чвертьфіналу Євро-2016.

Унаї Емері тричі поспіль виграв Лігу Європи. Чому під його керівництвом французький "Парі Сен-Жермен" не виправдовує очікувань?

— Запрошення Емері було ризиком. "ПСЖ" позиціонує себе як топ-клуб. Емері в таких не працював. І в нього немає Ібрагімовича, під якого будувалася гра в атаці.

Торік Жозе Моуріньйо провалився з "Челсі". Нині під його керівництвом не зовсім вдало виступає "Манчестер Юнайтед". Чи можна вважати, що 2016 рік показав — час португальця минув?

— Категорично не згоден. Будь-які великі клуби переживають злети й падіння. Найкращі приклади "Мілан" та "Інтер". Проблема "МЮ" в тому, що епохальний для клубу тренер Алекс Фергюсон не зайнявся реконструкцією складу. Аналогічно, як Карло Анчелотті в "Мілані" свого часу. Тому Моуріньйо доводиться робити капітальний ремонт. А він не обходиться без пилюки. Навіть якщо проводить його найкращий майстер своєї справи. Головне тут, аби майстер її знав. Моуріньйо знає. Тому португальцеві пропонують восьмирічний контракт.

Хто найкращий тренер України-2016?

— Пауло Фонсека з "Шахтаря". Це якщо говорити про фахівців, які працюють в українській прем'єр-лізі. Португалець почав із різких змін. Але не побоявся внести корективи, коли програв у Лізі чемпіонів. Можливо, це сміливість, а можливо — боязкість. Час покаже. Але результат Фонсека дає.

Серед вітчизняних фахівців номер один, безумовно, Юрій Вернидуб із луганської "Зорі".

Найбільш високооплачувані тренери Європи

1. Луїс Енріке, Іспанія. Клуб: "Барселона", Іспанія. Сума: 1,56 млн євро на місяць — 42,9 млн грн

2. Хосеп Гвардіола, Іспанія. Клуб: "Манчестер Сіті", Англія. Сума: 1,48 млн євро на місяць — 40,7 млн грн

3. Жозе Моуріньйо, Португалія. Клуб: "Манчестер Юнайтед", Англія. Сума: 1,36 млн євро на місяць — 37,4 млн грн

4. Карло Анчелотті, Італія. Клуб: "Баварія", Мюнхен, Німеччина. Сума: 1 млн євро на місяць — 27,5 млн грн

5. Арсен Венгер, Франція. Клуб: "Арсенал", Лондон, Англія. Сума: 820 тис. євро на місяць — 22,5 млн грн

Зараз ви читаєте новину «Найкращим тренером 2016 року став Конте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути