пʼятниця, 27 травня 2016 05:00

Луческу пішов із "Шахтаря" й очолив "Зеніт"

 

— Луческу потрібні нові виклики, а "Шахтареві" — свіжа кров, — каже власник донецького клубу Рінат Ахметов.

21 травня його команда перемогла луганську "Зорю" у фінальному поєдинку Кубка України — 2:0. На післяматчевій прес-конференції головний тренер "Шахтаря" 70-річний Мірча Луческу оголосив, що залишає посаду.

— Раніше не хотів нічого говорити з цього приводу, щоб не ставити під ризик наш виступ у всіх турнірах, — пояснив румунський фахівець. Працював у Донецьку 12 років. "Шахтар" провів 573 матчі під його керівництвом.

Команда два роки не може грати на своєму стадіоні. Луческу обіцяв не залишати клуб, доки "Шахтар" не повернеться на "Донбас Арену". Але склалося так, що слова не дотримав.

Головна причина фінансова. Ахметов не може платити колишню зарплату — 4 млн євро на рік і витрачати багато грошей на трансферному ринку. Влітку "Шахтар" продав Дугласа Косту й Луїса Адріано. Взимку — Алекса Тейшейру. Отримав за цих трьох футболістів 80 млн євро. Нікого не купив на заміну. Поповнився вільним агентом Євгеном Селезньовим та Іваном Петряком, який коштує 2 млн євро. Румуна такі трансфери не могли влаштувати. Зрештою він перейшов до російського "Зеніту". Підписав договір на два сезони з можливістю продовження ще на один. Там матиме 5 млн євро на рік і отримає 50 млн євро на нових футболістів.

Наступником Мірчі Луческу в "Шахтарі" має стати ­Пауло Фонсека, 43 роки. Португалець нинішнього сезону працював на батьківщині з місцевою "Брагою". Виграв національний кубок, обігравши у фінальному поєдинку "Порту". Дійшов до чвертьфіналу Ліги Європи, де програв "Шахтареві" із загальним рахунком 1:6. Вимоги Фонсеки щодо зарплати скромніші — 2 млн євро на рік. Контракт укладений на два сезони.

Ахметов запрошує іноземних тренерів з початку 2002-го.

До Луческу в клубі працювали італієць Скала та німець Шустер. Власник "Шахтаря" не відмовився від свого курсу. Ймовірно, розглядає португальця як тренера перехідного періоду. Фонсеці буде важко на новому місці. Його постійно порівнюватимуть із Луческу попри те, що умов, які надали румунові, португалець не матиме. У нього не буде мовної проблеми з бразильськими легіонерами клубу. Але, по-перше, дехто з них хоче залишити "Шахтар". По-друге, в нинішньому "Шахтарі" чимало українських футболістів. Чи зможуть вони спрацюватися з португальським тренером — невідомо. Виглядає так, що "Шахтар" трохи спростить свої завдання. Насамперед, на міжнародній арені. Там достатньо буде виходу до групового турніру Ліги чемпіонів. У національному чемпіонаті конкуренція невисока. Донецький клуб може і повинен боротися за перше місце. Враховуючи перебудову команди, має менші шанси, ніж київське "Динамо". Навряд чи від Фонсеки вимагатимуть чемпіонства в першій рік роботи. Тим більше, два останні сезони взяти "золото" не вдавалося й Луческу.

Мірча Луческу був не першим вибором для "Зеніту".

Пітерський клуб розглядав кандидатури чилійця Мануеля Пеллегріні та італійця Фабіо Капелло. Коли не вдалося з ними домовитися — покликали Луческу. Це насторожує прихильників пітерської команди. Як і вік тренера, який наштовхує на думку — він приїхав заробити. Російська влада прихильна до "Зеніту", але національний чемпіонат важчий, ніж в Україні. Свідчення цього — лише третє місце "Зеніту" в нинішньому сезоні. Це не дозволить йому грати у Лізі чемпіонів 2016/17.

22 трофеї здобув Мірча Луческу за 12 років роботи з донецьким "Шахтарем". Вісім разів вигравав чемпіонство, сім — суперкубок України, шість — національний кубок. 2009‑го досягнув головного успіху — "Шахтар" став володарем Кубка УЄФА.

Валерій Лобановський у київському "Динамо" часів незалежної України виграв вісім титулів. Але працював майже шість років.

Зараз ви читаєте новину «Луческу пішов із "Шахтаря" й очолив "Зеніт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути