середа, 05 серпня 2015 11:40

"Виліт "Фенербахче" з Ліги чемпіонів не стане трагедією, але тоді треба вигравати Лігу Європи"

"Не можу сказати, що впевнений на 100% у перемозі "Фенербахче", - каже один із фанатів команди. Онур приїхав із Стамбула. Говоримо біля готелю у центрі Львова, де зупинилася команда. - Я був на стадіону на першому матчі. "Шахтар" - дуже сильний суперник.

Якщо команда вилетить від "гірників", то для фанатів це не стане трагедією. Ми розуміємо, що прийшов новий тренер і нові футболісти. Їм потрібен час, щоб зігратися. Навіть якщо пройдемо "Шахтар", то у наступному раунді нам може трапитися також сильний суперник. Звичайно, за іменами та потенціалом цей "Фенербахче" повинен грати у груповому етапі. Якщо не вийде з Лігою чемпіонів, то треба виграти Лігу Європи. Принаймні, виходити у фінал".

Автор: Ірина Козюпа
 

З десяток фанатів "Фенербахче" у клубних кольорах приходять до готелю і починають голосно співати під вікнами. Співають клубний гімн, кличуть Робіна ван Персі та Вітора Перейру. В такий романтичний спосіб закликають їх вийти на вулицю чи хоча визирнути у вікно. Представники клубу просять фанатів не галасувати - команда якраз відпочиває у готелі. Турки фотографуються біля готелю і йдуть гуляти містом.

"Фенербахче" та "Галатасарай" - найпопулярніші клуби Туреччини. У "левів" більше успіх в Європі, тому за них вболіває багато людей.

Звідки у нас гроші на ван Персі? Клуб добре заробляє на атрибутиці, квитках та абонементах, є спонсори. Нещодавно клуб продав назву стадіону на 10 років за 90 млн євро. Фанати "Фенербахче" вважають своїм обов'язком підтримати команду, купуючи якісь речі у фан-шопі. У мене навіть рушник та постільна білизна у клубних кольорах. Коли я купую якусь чергову футбольну атрибутику мама вже починає сваритися, мовляв скільки ж можна. Хоча у нас вся сім'я вболіває за "Фенербахче". Мама і сестра також ходять на стадіон. А фанати інших клубів куплять один шалик і так ходять з ним увесь сезон.

Автор: Ірина Козюпа
  Автограф Нані
Автограф Нані

Минулий сезон у нас був невдалим. Команда програла чемпіонство "Галатасараю". На стадіон ходило від сили 20 тисяч вболівальників. Тепер ван Персі збиратиме аншлаг. Всі сезонні абонементи давно викуплені. Головне - уникнути дискваліфікацій стадіону. У минулому сезоні у нас 5 чи 6 матчів пройшли без глядачів. У чемпіонаті Туреччини так карають за нецензурні вислови.

Скандували мати у бік суперника - матч без глядачів. Кричали, що президент країни корупціонер - матч без глядачів. Запалили піротехніку - матч без глядачів. Хтось навіть додумався запустити ракетницю, яка впала просто на поле під час гри - знову матч без глядачів. Футболісти вже навіть просили фанатів, щоб більше так не робили. Їм важко стільки часу грати при порожніх трибунах. Є в нас одна група фанатів, яка виступає проти президента клубу і робить все, щоб його правління не було успішним. 

Автор: Ірина Козюпа
  Автограф Рауля Мейрелеша
Автограф Рауля Мейрелеша

Кілька разів у таких випадках на стадіон дозволяли приходити жінкам та дітям. Моя мама ходила. Дивився такий матч по телевізору. Дуже незвично сприймати це на слух. Ми навіть жартували, що краще вже порожні трибуни, але тільки не жінки. 

Хотів побувати у Львові. А тут ще й улюблена команда гратиме. На матчі буде багато турків. Не весь стадіон звичайно, але більше, ніж уміщує гостьових фан-сектор. Нам зручно добиратися до Львова - є прямі рейси зі Стамбула і не потрібні візи. А ще у вас все дешево. 

Взагалі у нас багато схожого. Особливо зараз. У вас на Заході України все добре, а на Сході іде війна. У нас так само. Під боком бойовики "Ісламської держави". Нещодавно один із них підірвався під час прес-конференції присвяченій збору іграшок та речей для дітей у Сирії. 32 людей загинуло. Кожного дня один чи двоє наших солдат гине від рук курдів. Я вже не кажу про корупцію.

От взяти "Фенербахче". Клуб звинуватили у договірних матчах. У підсумку ми два роки не грали в Єврокубках. А тепер з'ясовується, що всі докази були сфальсифіковані. Насправді клуб "чистий". Президент добивається через суд спростування рішення. Але два роки були втрачені. Цього вже ніякий суд не відшкодує", - каже фанат "Фенербахче".

Автор: Ірина Козюпа
 

Футболісти з готелю так і не вийшли. Містом гуляли представники тренерського штабу та прес-служби клубу. Прес-аташе "Фенербахче" відвідав костел Святих Петра і Павла. 

Фанати клубу за відсутності альтернативи фотографувалися з медійними особами клубу. Вболівальник у футболці з написом "Fenerbahce Legend" висловив впевненість, що його клуб переможе з рахунком 3:1.

Команди спростують чи підтвердять цей прогноз сьогодні на "Арені Львів" о 21:45. 

Зараз ви читаєте новину «"Виліт "Фенербахче" з Ліги чемпіонів не стане трагедією, але тоді треба вигравати Лігу Європи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути