понеділок, 09 лютого 2015 11:32

"Правило 15 свистків", "5 хвилин для лікаря" - Кварцяний запропонував реформу системи українського арбітражу

"Правило 15 свистків", "5 хвилин для лікаря" - Кварцяний запропонував реформу системи українського арбітражу
Фото: fcvolyn.net

Головний тренер "Волині" Віталій Кварцяний запропонував реформувати принципи арбітражу для українських суддів.

"Ми розробили Додаток до Основних умов, положень і дисциплінарних правил КА ФФВ для арбітрів, асистентів арбітрів, четвертих арбітрів та спостерігачів арбітражу. Насамперед, це "правило 15 свистків". Зайві, невиправдані зупинки гри знижують її динаміку, а часто й провокують агресію на полі. А так арбітр має право зупинити гру не більше 15 разів за винятком, звичайно, початку і закінчення таймів, офсайдів, конфронтацій на полі. Якщо суддя більше свистить - у наступному турі не буде працювати. Відповідно один з пунктів нашого плану - скасування фіксації незначного фолу. Це так звана британська методика арбітражу. Щоб зменшити кількість зупинок у грі, ініціюємо правило "5 хвилин для лікаря". Якщо гравець впав і через 6 секунд не встає і потребує медичної допомоги, то повертається не раніше, ніж за 5 хвилин. Контроль за виконанням покладається на четвертого арбітра. Відповідно зникне бажання симулювати і валятися на поле, навмисне зупиняючи гру. Крім того, арбітр не буде реагувати на падіння гравців за винятком явної загрози здоров'ю футболіста, а також нанесення травми в область голови, наприклад, удари ліктями", - сказав Віталій Володимирович.

Зміни, за його словами, повинні торкнутися і дій асистентів.

"Асистенти матимуть чотири функції - фіксування аутів, кутових і вільних ударів від воріт, офсайдів і взяття воріт. Додам, що хочемо уникнути інсинуацій з компенсованим часом. Часто команди грають на 2-3 хвилини більше, ніж додав рефері. На Волині ж будуть грати рівно стільки, скільки компенсували. До того ж забороняються заміни в компенсований час. Скасували і систему фейр-плей. Судді зараз по-своєму трактують боротьбу нападника, якого часто грубо атакують захисники. Іноді нападаючому дають жовту картку нібито за симуляцію. Після цього гравець "пропадає", боїться отримати ще одне попередження. Тому й немає агресивних нападників, рефері "гноблять" футбольну агресію і розвиток атакуючого футболу".

"Якщо нападник упав, то не треба на це реагувати. Зрозуміло, що якщо судді треба, то він призначає пенальті, а якщо йому не вигідно, то карає гравця за симуляцію. Краще не свистіти зовсім, тоді і нападаючий буде грати агресивно, і захисники не будуть провокувати, і суддя не буде коррупціоніровать ситуацію. Ви бачили як кричать футболісти чи падають під час боротьби ?! А все тому, що судді дуже жорстоко реагують на таке. Отже, арбітри не повинні попереджати за симуляцію, взагалі ніяк не реагувати на неї, як і на крики (апеляції) під час боротьби", - зазначив Кварцяний.

Експерименти тренер має намір проводити в своєму регіоні.

"Як будуть впроваджуватися зміни? Ми приймаємо їх в області, апробовуємо, і будемо рекомендувати до впровадження в Україні. Всі ці зміни - з життя у футболі. Все це тільки для видовищності у футболі і його розвитку", - сказав Віталій Володимирович.

Зараз ви читаєте новину «"Правило 15 свистків", "5 хвилин для лікаря" - Кварцяний запропонував реформу системи українського арбітражу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути