пʼятниця, 06 березня 2015 20:37

"Повністю приєднуюся до ролика Павелка, виконаю все те саме" - як обирали президента ФФУ
22

Фото: Ольга КАМЕНЄВА

"Стосунки з Павелком? Нормальні, сьогодні з ранку розмовляли. Та й взагалі, сьогодні не стоїть питання, хто очолить федерацію - Коломойський, Павелко або Грисьо. Питання стоїть взагалі про збереження українського футболу", - говорить кандидат на посаду президента ФФУ, власник "Дніпра" Ігор Коломойський.

До Будинку футболу під'їзжає на БМВ, одягнений в синій піджак і такого ж кольору гольф. 6 березня тут відбувся позачерговий конгрес Федерації футболу України. Один з пунктів порядку денного - вибори президента ФФУ. Конкуренти Коломойського - віце-президент федерації Андрій Павелко та голова Львівської обласної федерації футболу Ярослав Грисьо.

"Я ні з ким не зустрічався, ні на кого не тиснув, нікому нічого не обіцяв. Але там все одно нічого ніхто не вирішує. Просто листоноші, які принесли рішення своїх федерацій. Якби був Лубківський, то з Павелком це було б гідне змагання", - вважає Коломойський.

Обстановка на території федерації спокійна, немає демонстрантів з прапорами, як наприкінці минулого року. Лише перед в'їздом стоїть джип з логотипом "Київська міська варта" на дверях. Поруч - два хлопці у камуфляжній формі.

Під'їжджає віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. Одягнений у темний костюм і білу сорочку. Мерседес супроводжує за традицією джип з охороною.

"Голосувати не маю можливості, тому свою думку залишу при собі. Тільки вибори покажуть, кого виберуть і тільки наступний конгрес дасть відповідь на питання, чи правильним був цей вибір. Коломойський? У нас демократична країна. Нехай представляє свою програму і переконує кандидатів голосувати саме за нього", - каже Григорій Михайлович.

Учасники конгресу збираються в конференц-залі. Коломойський вітається з Віталієм Кварцяним, про щось з ним говорить. Настрій у обох піднесений. Сідають разом. Тренер "Волині" в одному з інтерв'ю бачив у власникові "Дніпра" Президента України.

Анатолій Коньков відсутній через відпустку з наступним звільненням. Андрій Павелко бере участь у виборах. Немає Анатолія Попова та Віталія Данилова. "Тому ведучим буду я, не заперечуєте?" - говорить "останній з могікан", віце-президент федерації Володимир Мариновський. Заперечень немає.

Прибули та зареєструвалися 137 з 141 делегатів. Кворум є, конгрес оголошується відкритим. Виконується гімн України. Хтось з делегатів не знає, що мікрофон включений і співає. Не зовсім чисто, але для ФФУ зійде. Далі - хвилина мовчання в пам'ять про загиблих шахтарів.

Оголошує членів президії. Серед них - Григорій Суркіс і Валерій Пустовойтенко. Без проблем затверджується склад мандатної та лічильної комісій.

Зі вступним словом виступає представник УЄФА Франтішек Лоуреніц, запевняє про повну підтримку асоціацією України в непростий час. Йому дякує в своїй промові віце-прем'єр міністр, міністр культури В'ячеслав Кириленко.

Розгляд пункту 3 порядку денного про достовірність фінансової звітності ФФУ за 4 квартал 2013 року та 9 місяців 2014 пропонують перенести на наступних конгрес. Причина - триває розслідування. Делегати не заперечують.

Надходить пропозиція, щоб далі конгрес вів Григорій Суркіс. Зал голосує "за".

Кандидатів на посаду президента ФФУ запрошують зачитати свої програми.

Ярослав Грисьо відзначає, що вперше "президента ФФУ не призначають, а обирають. Це важливо на шляху до демократизації нашого футболу".

Андрій Павелко дякує тим, хто його висунув, говорить українською. "Необхідно повернути авторитет ФФУ всередині країни і за її межами. Крим - територія України. Ми знаємо, який прес відчувають наші колеги, ентузіасти, які солідарні з нами, але живуть на тій території", - говорить він. Програму представляє за допомогою відеоролика. Зміст стандартний - в умовах кризи зберегти український футбол, вивести його на належний рівень відповідно до цінностей та принципів ФІФА та УЄФА і т.д. "Розраховую на кожного з вас, щоб ця програма не залишилася вертуально".

"Ви не представили вашу команду - це перше. Друге - ви зі старої команди, там відкриті кримінальні справи. Хотілося б почути, що там вкрали", - запитання із зали задає Ігор Коломойський.

"Свою команду назву після виборів. Все керівництво буде з нової команди. Я вже говорив, що необхідне фінансове перезавантаження всього футбольного господарства. Сьогодні є можливість зробити глибоку ревізію старим діянням керівництва", - відповідає Павелко.

Далі виступає Коломойський, говорить російською. "Був украй здивований, що 42 члени висунули одну людину. Мені це нагадало старі добрі часи. І я протягом дня прийняв рішення подати свою кандидатуру. Команди поки немає, але зобов'язуюсь її сформувати, якщо мене оберуть. У нинішніх умовах треба будувати все заново, взяти досвід ФІФА та УЄФА, створити концепцію розвитку українського футболу. Я повністю приєднуюся до ролика, який підготував Павелко. Як я розумію, в Будинку футболу. Я приєднуюся і до цієї програми, якщо виберуть мене, я виконаю все те саме", - остання фраза Ігоря Валерійовича викликала сміх у залі.

Президента ФФУ вирішують обирати таємним голосуванням. Для підготовки оголошують перерву 20 хвилин.

Засідання поновлюється. Посеред зали ставлять урну білого кольору. Перед цим всім показують, що в ній нічого немає. В делегатів бюлетень для голосування з 4 пунктів: 1. Грисьо, 2. Павелко, 3. Коломойський, 4. Не підтримую жодного з кандидатів.

Андрія Павелка підтримали 122 делегати, 8 проголосували за Коломойського, 7 - за Грисьо.

Переможець займає місце в президії, за його пропозицією обираються перші віце-президенти і віце-президенти ФФУ, члени контрольно-дисциплінарного та апеляційного комітетів, виконкому.

Павелко згадує про 8 березня, вітає жінок.

Конгрес оголошується закритим. Звучить гімн України. Знову виділяється один з присутніх. Трохи чистіше, ніж на початку: мабуть, розспівався.

Зараз ви читаєте новину «"Повністю приєднуюся до ролика Павелка, виконаю все те саме" - як обирали президента ФФУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути