вівторок, 04 серпня 2015 18:21

"Перший гол забив "Мілану" - деякі факти з українського життя "севільського" Шведа

"Перший гол забив "Мілану" - деякі факти з українського життя "севільського" Шведа
Швед встиг забити "Мілану" перед тим, як перейти в "Севілью". Фото: footballtransfer.ru

Спортивний інформпростір України сьогодні буквально вибухнув від новини про те, що один з найперспективніших українських футболістів, 18-річний форвард львівських "Карпат" Мар'ян Швед став одноклубником Євгена Коноплянки. Тобто гравцем іспанської "Севільї". Пізніше інформацію про трансфер підтвердив і офіційний сайт львів'ян. Gazeta.ua вирішила пригадати основні моменти поки що невеликого, але вже досить насиченого футбольного життя гравця.

Майбутня зірка "Карпат" і, будемо сподіватися, європейського та світового футболу, народилася 16 липня 1997 року в Миколаєві, на Львівщині. Батько, Василь Швед — теж професійний футболіст, грав у багатьох клубах західної України, в тому числі — львівських "Карпатах", кар'єру завершив у 2006 році, зараз займається бізнесом. Мар'ян, звичайно, пішов по спортивних стопах батька.

"У нас не виникло ані найменшого сумніву, куди його віддавати – Мар'ян був футбольною дитиною, - каже Василь. - Але перед тим, як розпочати футбольну науку, ми його віддали на акробатику. Дивлячись як вміло Мар'ян працює з м'ячем, я хотів, щоб він пішов у групу дітей, старших на рік. Син став одним із перших, хто записався в секцію Василя Леськіва, мого товариша і одноклубника по "Карпатах". У нього хист до спортивних напрямків. Пригадую, за один рік в акробатиці Мар'ян здобув багато медалей. Він швиденько вчився, нові елементи схоплював на льоту. В якийсь момент тренер з акробатики підійшла до нас і каже: "Ваш син буде акробатом". "Зачекайте, - відповідаю. – В акробатику я його віддав, щоб розвинулася стрибучість, розтяжка. А далі – у футбол". Після моїх слів тренер подякувала за відвертість. Вони у вихованців вкладають душу, і якщо б ми їм казали "добре-добре", а потім забрали дитину – це було б нечесно."

Сам Мар'ян за львів'ян грав у ДЮФЛ. "Пригадую свій перший важливий гол. Це було на турнірі в Польщі, я забив "Мілану"", - говорить вже майже футболіст "Севільї".

"Я постійно Мар'яну наголошував: "Ти повинен бути на голову вищий від інших". Я ніколи не говорив Василю Івановичу: "Постав там Марека в склад", бо знав, що таке футбол. Щоб щось досягнути в житті, щоб вболівальники тобі аплодували, щоб стати хорошим футболістом – треба просуватися не по протекції, а працювати самому. А Леськів більше від нього вимагав, бо бачив його потенціал. І ось результат – вже два вихованці грають у першій команді "Карпат". А в U-19 - вісім хлопців Леськіва", - каже Василь.

Дебют Мар'яна у Прем'єр-лізі відбувся 1 березня 2015 року в матчі проти донецького "Металурга". Футболіст тоді відіграв усі 90 хвилин. Гравцем основи "Карпат" Швед став ще будучи школярем.

"Додому я повернувся вночі, коли вже всі спали. Привітали мене вранці. А коли прийшов до школи, то отримав схвальні відгуки від директора. Він одразу попросив у мене сувенір – мою футболку", - каже Мар'ян.

"Я дуже дякую вчителям, які з розумінням поставилися до його занять футболом. Хочу додати, що після дебюту в "Карпатах" було дуже багато дзвінків із вітаннями. Після цього Мар'ян став прогресувати і тепер всі сприймають його здобутки, як належне", - відзначив батько. 26 квітня Мар'ян забив два голи донецькому "Олімпіку", що дозволило "Карпатам" перемогти з рахунком 4:1.

Швед-молодший ледь на закінчив передчасно кар'єру. Статися це могло 18 квітня цього року в рамках 20-го туру УПЛ у гостьовому матчі "Карпат" проти "Металіста" (0:0). На 4-й хвилині львів'яни організували стрімку контратаку, і голкіпер харків'ян Сергій Погорілий зупинив вихід Шведа майже сам на сам за межами штрафного лише ціною стрибка в гравця двома ногами. Лише диво зберігло Мар'яна від серйозної травми, а "гуманізм" арбітра Сергія Скрипака не знав меж: винуватець обмежився лише жовтою карткою. Натомість червону отримав тренер "Карпат"Ігор Йовічевіч, який не приховував свого обурення таким суддівством.

Загалом Швед провів 12 матчів у чемпіонаті України і забив два голи. Виступав на позиції правого вінгера. Своїми швидкісними проходами нагадував Віталія Косовського. На відміну від легенди "Динамо" любить зміщатися в центр і бити по воротах у стилі Ярмоленка й Коноплянки.

Мар'ян не дивлячись на вік, настільки по-дорослому встиг про себе заявити, що його нестачу дуже відчув наставник збірної України U-19 Олександр Головко на Євро-2015, який проходив у Греції.

"Вирішальний кваліфікаційний раунд відбору на Євро-2015 відбувся у Боснії та Герцеговині. Ми грали без хлопців, які поїхали на Кубок світу. Запросили Шведа на товариський матч проти Грузії. Показав себе достатньо дорослим (Мар'янові 17 років. — "ГПУ") і готовим одразу вирішувати завдання на рівні збірної команди. У Греції зіграли товариський матч із місцевою академією. Після зустрічі Швед поскаржився на задні м'язи стегна. Після цього вирішили, що гравець повертається додому. Не навантажували його задля уникнення біди", - говорить Олександр Борисович. Євро-2015 наша команда, нагадаємо, провалила.

"Мар'ян – один із трьох найкращих молодих гравців України на рівні із Коваленком і Лучкевичем. Тому його помітили й слідкували, - коментує перехід футболіста тренер "Полтави" Олег Федорчук. - Мабуть, далися взнаки зв'язки Йовічевіча в Іспанії. Успіх чи неуспіх Шведа на Піренеях залежить особисто від нього. Універсального рецепту не існує. Можна їхати в зрілому віці й провалитися, як Рінат Дасаєв у тій же "Севільї", а можна поїхати у 15 років, як Андрій Воронін і стати зіркою. Я ж думаю, що краще їхати молодим. Ніхто від Шведа див не чекає і він може спокійно тренуватися і вчитися у зірок. Загалом Україні давно треба продавати своїх кращих гравців на захід, як це роблять балканські країни, скандинави чи прибалти. Я не думаю, що йому за будь-яку ціну треба було переходити в київське "Динамо". Як показує приклад "Говерли" у киян багато своїх талановитих гравців. Тож краще пробувати свої сили у "Севільї", де гравці з пост-радянських країн адаптуються найкраще".

Як тут не додати, що спортивний директор "Севільї" Рамон Мончі вважається кращим у Європі майстром трансферних комбінацій. В нього око-алмаз на таланти. Приклади, який вже стали класичними — Дані Алвеш та Іван Ракітіч, без яких зараз неможливо уявити основу "Барселони".

До речі, ЗМІ вже повідомили, що перехід Шведа до іспанського гранду збагатить львівський клуб на 1 млн євро. Крім того, "Карпати" отримають 30 % від майбутнього продажу Шведа. Нагадаємо, сума відступних за вже майже одноклубника Мар'яна Євгена Коноплянку складає 40 млн євро.

Зараз ви читаєте новину «"Перший гол забив "Мілану" - деякі факти з українського життя "севільського" Шведа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути