пʼятниця, 09 грудня 2016 23:26

Перемогти "Брагу" за 48 годин: як Фонсека грав проти колишнього клубу
8

Менше, ніж 48 годин витратив донецький "Шахтар" на виїзний матч Ліги Європи проти португальської "Браги".

У середу, 7 грудня, "гірники" провели регламентне передматчеве тренування у Києві на стадіоні імені Віктора Банікова. Команді не пощастило з погодою — температура впала до -12 С морозу.

Автор: gazeta.ua
 

20-річний Андрій Борячук зізнався, як в таких умовах можна врятуватися від холоду.

"В ноги холодно. Треба вставляти устілки в бутси або одягати дві пари шкарпеток.

Мабуть, було б краще потренуватися на стадіоні "Браги". Хотілося перед грою випробувати газон, подивитися трибуни, відчути атмосферу. Але нічого страшного", - сказав Борячук.

Після обіду "Шахтар" відправився в аеропорт Жуляни. Якби команда прибула на 10 хвилин раніше, то застала б вболівальників турецького "Бешикташа". Фанати співали і пили алкоголь з duty-free так, ніби це їх команда виграла з рахунком 6:0 і вперше в історії вийшла у плей-оф Ліги чемпіонів. Добре, хоч крісел не поламали в аеропорту. "Олімпійському" пощастило менше.

Автор: gazeta.ua
 

Паулу Фонсека залишив у Києві кількох гравців основного складу і повіз у Брагу експериментальний склад "Шахтаря".

Після 4 годин у повітрі "гірники" приземлилися у Порту. Португалія зустріла теплом і +14 С. Переїзд автобусом до Браги зайняв близько 40 хвилин. Поки вся команда відпочивала у готелі Фонсека і Богдан Бутко провели передматчеву прес-конференцію.

Один із португальських журналістів запитав, як футболісту працюється з португальським наставником.

"Дивіться, я вже поставив його у стартовий склад. Тепер все залежить від його відповіді. Можливо після неї я його приберу з "основи", - пожартував Паулу.

"Тоді краще я не буду відповідати, - відразу відреагував Бутко. - Мені дуже комфортно працювати з цим тренером. Він мені довіряє, а це найголовніше".

Автор: gazeta.ua
 

Щодо рекордно короткого виїзду, то Бутко вважає такий формат оптимальним для команди.

"У нас зараз досить насичений графік. У багатьох хлопців і тренерського штабу сім'ї. Тому приїжджати на три дні непросто. Думаю, ідеальний варіант, коли прилітаєш за один день до гри, тренуєшся, а потім граєш", - каже Богдан.

Після прес-конференції Фонсека тепло поговорив з кількома місцевими журналістами.

"У минулому сезоні Паулу виграв з "Брагою" Кубок Португалії. Завтра вболівальники його зустрінуть оплесками", - каже один із португальських колег.

І додає: "Шахтар" виграє. Навіть напіврезервний склад "гірників" набагато сильніший від "Браги".

Автор: shakhtar.com
 

У день матчу команда прогулялася центром Браги. Екскурсовод виступив сам Фонсека. Ясна річ, що саме Паулу зі всієї команди користувався найбільшою популярністю у місцевого населення.

У день матчу Брага потішила погодою +18 С. Португальський грудень нагадує український кінець вересня чи початок жовтня. На деревах достигають мандарини, гранати і хурма, а на вулицях печуть каштани. Вітрини магазинів і центральні площі вже прикрасили новорічними гірляндами та ялинками.

Автор: gazeta.ua
 

Після обіду команда вирушила на стадіон, адже матч розпочинався о 16:00 за місцевим часом. 30-тисячна арена була заповнена на половину.

У "Шахтаря" була своя підтримка. Родичі та друзі тренерів "гірників" солідно підготувалися до матчу: атрибутика команди та плакати. Найбільша персональна підтримка була у тренера воротарів Антоніо Феррейри — 50 близьких людей.

Автор: shakhtar.com
 

Коли диктор стадіону назвав прізвище наставника "Шахтаря" вболівальники "Браги" відреагували так, ніби назвали ім'я їх тренера. У Бразі про Фонсеку говорять тільки хороше. І додають: "Як вам пощастило з тренером".

Перед матчем хвилиною мовчання вшанували бразильську команду "Шапекоенсе", яка практично повним складом розбилася в авіакатастрофі.

Тайсон вивів "Шахтар" на поле з капітанською пов'язкою. Наставник і гравці "гірників" не раз підкреслювали, що зараз вже не так важливо, хто виходить на поле, адже всі футболісти вже вивчили вимоги португальських тренерів.

У другому поспіль матчі Ліги Європи Фонсека виставив експериментальний склад і вдруге поспіль "гірники" виграли поєдинок, який не мав турнірного значення. Хоча і не без труднощів, які виникли у молодих гравців.

Автор: shakhtar.com
 

Підсумковий результат — 4:2 на користь "Шахтаря". Дублями відзначилися Сергій Кривцов і Тайсон. За "Брагу" забили Нікола Стоїлькович та Вукович.

У паралельному матчі "Гент" вирвав перемогу над "Коньяспором" на 90+5 хвилині. Єдиний гол у матчі забив Абубакар. Цей результат, а також виграш "гірників", вивів у плей-оф Ліги Європи саме бельгійську команду. "Брага" вилетіла з турніру.

"Мені шкода, що так сталося. Тут працюють мої друзі та колишні гравці. Саме тому мені хотілося, щоб вони пройшли далі. "Брага" - хороший клуб, який на це заслуговує. Але я говорив, що допомагати ми ніяк не будемо", - сказав Фонсека після матчу.

Автор: shakhtar.com
 

Зі стадіону "Браги" команда відправилася в аеропорт Порту. О 4 годині ранку "гірники" вже були у Києві. Пілоти кілька разів привітали "Шахтар" з перемогою і побажали вдалого жеребкування.

Суперник визначиться 12 грудня о 14:00 за київським часом. Серед можливих варіантів є англійський "Манчестер Юнайтед", який у четвер обіграв в Одесі "Зорю" - 2:0.

"Шахтар" вперше в історії виграв всі шість матчів групового етапу. Зустрічі 1/16 фіналу пройдуть 16 і 23 лютого 2017 року (прямий ефір на каналі "Україна").

Цей рік "Шахтар" завершить 12 грудня матчем проти "Динамо" у Києві. "Гірники" вже давно думають про цей поєдинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стадіон, вирубаний у скелі, вразив красою і незручностями

Зараз ви читаєте новину «Перемогти "Брагу" за 48 годин: як Фонсека грав проти колишнього клубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути