Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 13:53

НСК "Олімпійський" зайняв 25 місце в рейтингу "Топ-100 стадіонів світу"
14

Фото: fourfourtwo.com

Британський футбольний часопис "Fourfourtwo" опублікував рейтинг кращих 100 стадіонів у світі.

Домашня арена збірної України та "Динамо" Київ НСК "Олімпійський" розташувався у ньому на 25-му місці, обійшовши знамениті стадіони лондонського "Арсеналу" - "Емірейтс" і мадридського "Атлетико" - "Вісенте Кальдерон".
Рейтинг очолив аргентинський стадіон "Бока Хуніорс" - "Ла Бомбанера", який був зведений у Буенос-Айресі у 1940 році і реконструйований у 1996-му.
Саме захищаючи кольори "Боки" Дієго Марадонна став знаменитим на увесь світ гравцем. Тепер на стадіоні клубу встановлений пам'ятник футболісту, Дієго має іменну ложу.

Сама арена не менш унікальна. Через незвичайну D-подібну форма, завдяки якій стадіон і отримав прізвисько "Ла Бомбонера" - "коробка цукерок" . Коли наприкінці 1930-х попередній стадіон "Боки" став замалим, необхідно було побудувати арену більшого розміру, але на тій же ділянці землі. Будівельники звели трьох ярусні трибуни, але місця на четверту таку ж просто не залишилося - в результаті вона виявилося строго вертикальною, а стадіон у плані став схожий на ту саму букву D. Стадіон сконструйований так, що коли фанати починають стрибати, трибуни в буквальному сенсі вібрують - стадіон ходить хвилями, наводячи жах на суперників, а місцеві вболівальники скандують: "Бомбонера не тремтить, вона б'ється в такт нашим серцям". Як і у будь-якого поважаючого себе клубу, у синьо-золотого "Боки" є смертельний ворог - червоно-білий "Рівер-Плейт" з більш благополучного району Буенос-Айреса. На стадіоні, оформленому в кольорах рідного клубу, червоний під забороною - навіть реклама Coca-Cola тут чорно-біла.


"Футбол наша релігія. Так виглядають наші храми", - розповідає ідею опитування редактор "FourFourTwo" Гарі Паркінсон.
"рішення розташувати стадіони саме в такому порядку не приймалося легко. Обговорення проходили протягом декількох місяців, за участю нашого в десятків журналістів, редакторів , що пишуть про футбол з усього світу. Кожен стадіон- кандидат був оцінений за п'ятьма критеріями: історія; атмосфера; потенціалу; архітектура і навколишнє середовище; умовний, але дуже важливий субєктивний "вау-фактор". Коротше кажучи, рейтинг складенно за тим як відчайдушно уболівальники з усього свіут прагнуть потрапити на цю арену.

На другому місці розташувався розташувалися стадіон, який зробив знаменитим іншого аргентинця, бо саме на барселонському "Камп Ноу" завоював усі можливі титули в клубному футболі 10-ка "Барселони" Мессі. Арена в столиці Каталонії є зараз найбільшою в Європі, вміщує 99 354 глядача. Під час Кубку світу у 1982-му році кількість вболівальників на трибунах налічувала біля 120 тисяч. Відкритий у середині 1950-х "Камп Ноу" щорічно приймає 1,2 млн. туристів.

Третім у рейтингу і другим за місткістю в Європі став лондонський "Вемблі" - домашня арена збірної Англії. Побудований ультрасучасний стадіон на місці старого "Вемблі"на якому пройшли Олімпійські ігри 1948-го, єдиний для англійців успішний Кубок світу з футболу 1966-го, і не вдалий для родоначальників гри Євро 1996.

Зараз ви читаєте новину «НСК "Олімпійський" зайняв 25 місце в рейтингу "Топ-100 стадіонів світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути