середа, 25 листопада 2015 14:48

Навіть після операції з пересадки печінки Джордж Бест продовжував пити
18

Сьогодні виповнюється 10 років з дня смерті Джорджа Беста - північноірландського футболіста, легендарного півзахисника "Манчестер Юнайтед", одного з найвидатніших гравців в історії футболу. Про велич гравця говорять його досягнення - дворазовий чемпіон Англії і володар Суперкубка країни, переможець Кубка європейських чемпіонів (сезон 1967/68), володар "Золотого м'яча" (1968), найкращий бомбардир серед півзахисників за всю історію "МЮ" (179 голів у 470 офіційних матчах). Чотири рази в сезоні ставав найкращим снайпером манчестерського клубу. Включений в Зал слави англійського футболу.

Вже 1999 року за результатами голосування, організованого Міжнародною федерацією футбольної історії і статистики, Джордж Бест був названий 11-м у списку найкращих гравців Європи XX століття після Марко ван Бастена і 16-м у світі - після Лотара Маттеуса. Того ж року авторитетне видання "World Soccer" включило Беста в список 100 найбільших гравців 20-го століття.

Здавалося б, мало що віщувало, що в східному районі столиці Північної Ірландії - Белфасті - Крегазі, 22 травня 1946-го народиться майбутня зірка європейського та світового футболу. Батько - токар місцевої судноверфі, мати - службовець тютюнової фабрики. Джордж був першою дитиною, через кілька років у нього з'явилися чотири сестри з братом. До того ж, сім'я від початку була складною, мати в 55 років померла від ускладнень, викликаних зловживанням алкоголем. Згодом гени нагадають про себе і Джорджу, а поки...

А поки юний Бест цілими днями носився по двору з футбольним м'ячем, використовуючи в якості воріт батьківський гараж. Спати не рідко лягав не з іграшками, а з "круглим". "Джордж ніколи не розлучався з м'ячем" - згадувала мати.

Навчаючись у Гросвенорській середній школі, нерідко прогулював уроки внаслідок того, що базовим видом спорту там був реґбі. Весь свій час присвячував футболу. У результаті батьки перевели сина в іншу школу. Там Бест зміг відточувати з друзями футбольну майстерність. Паралельно звернув на себе увагу менеджерів "Гленторана" - місцевої футбольної команди зі східного Белфаста. Однак ті не уклали з ним повноцінного контракту: збентежила зайва худорлявість і астенічна статура підлітка.

Але в той же час юний талант потрапив у поле зору скаута "МЮ" Боба Бішопа. Через якийсь час клуб уклав з Бестом повноцінний професійний контракт. А дебютував у складі "червоних дияволів" Бест у 17 років 14 вересня 1963-го в поєдинку проти лондонського "Вест Бромвіч Альбіон". Фінальний свисток арбітра зафіксував тоді перемогу "МЮ" з хокейним рахунком 9:1. Вагомий внесок у цей успіх вніс і Джордж, вимотавши свого опонента Грема Вільямса.

Сам Бест дуже сумував за домашньою обстановкою і на Різдвяні свята приїхав до Белфаста, щоб провести час у колі сім'ї. Без нього 26 грудня "Манчестер Юнайтед" зазнав однієї з найбільш принизливих поразок у своїй багаторічній історії (1:6 в гостьовому матчі проти "Бернлі"). У матчі-відповіді клуб узяв розгромний реванш, 5:1, вже за участю Беста. Примітно, що Джордж погодився зіграти в цій зустрічі лише за умови, що відразу після її закінчення його транспортують літаком назад до Белфаста. Всього в сезоні 1963\64 Бест зумів забити 6 голів у 26 матчах, а "Манчестер Юнайтед" фінішував на другій позиції в турнірній таблиці, поступившись золотом "Ліверпулю". Через рік Джордж став повноцінним футболістом основного складу "червоних дияволів", забив у лізі 10 голів, внісши, таким чином, вагомий внесок у завоювання "Манчестер Юнайтед" чемпіонського титулу (вперше з 1957 року).

Бест швидко став одним із лідерів команди, сформувавши атакуюче тріо разом із Боббі Чарльтоном і Денисом Лоу. За чотири роки Бест двічі перемагав у першості Англії, а один раз зумів завоювати Кубок європейських чемпіонів. Чи не найкращий матч у кар'єрі провів проти португальської "Бенфіки" в ¼ фіналу Кубка європейських чемпіонів. "Червоні дияволи" у гостях розгромили "орлів" 5:1, два голи на рахунку Беста. Перемога вивела англійців у півфінал турніру, де вони поступилися югославському "Партизану".

Автор: walesonline.co.uk
  легендарне атакуюче тріо (зліва направо) Деніс Лоу, Джордж Бест, Бобі Чарльтон
легендарне атакуюче тріо (зліва направо) Деніс Лоу, Джордж Бест, Бобі Чарльтон

По-справжньому тріумфальним став для Беста сезон 1967/68. "МЮ" вдруге за останні три сезони стає чемпіоном Англії. А в півфіналі Кубка європейських чемпіонів, в домашньому матчі проти мадридського "Реала" Бест забиває єдиний і воістину золотий гол. Поєдинок на "Сантьяго Бернабеу" завершився з рахунком 3:3 і "МЮ" вийшов у фінал, де за іронією долі знову зустрівся з "Бенфікою". Без овертайму не обійшлося. А гол Беста на 93-й хвилині допоміг манчестерцям розгромити португальців з рахунком 4:1. "МЮ" таким чином стала першою англійською командою, яка завоювала Кубок європейських чемпіонів УЄФА. Логічно, що Бест став тоді володарем "Золотого м'яча", а англійські журналісти визнали його кращим футболістом року. У цьому ж сезоні він встановив рекорд - 32 матчі в амплуа півзахисника. Рекорд протримався 40 років і був побитий лише 2008-го Кріштіану Роналду.

Автор: cardiffcityfc.eu
  "Золотий м’яч" Джорджа Беста
"Золотий м’яч" Джорджа Беста

Покидає Бест "МЮ" у віці 27 років, Його останнім матчем у червоно-чорній футболці став поєдинок 1 січня 1974-го проти лондонського "Куїнз Парк Рейнджерс" на арені "Лофтус Роуд", який "Юнайтед" безславно програв із рахунком 0:3.

Але разом зі славою і багатством життя Беста поступово стає бранцем того, що врешті зіграє фатальну роль у його долі - алкоголь. Плюс азартні ігри і безладні романи з жінками (два останні фактори були, скоріше, "бонусами"). Свою роль зіграли, звичайно, гени хлопця. Ну і, зрозуміло, матеріальні можливості футболіста-зірки. Уже наприкінці 60-х Джордж почав активно займатися комерцією - відкрив два нічні клуби в Манчестері - "Oscar's" і "Slack Alice's". Разом з Майком Саммербі з "Манчестер Сіті" Джордж був співвласником декількох модних бутиків. Крім того, на рекламних контрактах та інтерв'ю різноманітним модним виданням він поповнював свою бюджетну кишеню в кілька разів більше, ніж граючи у футбол. А від шанувальників отримував більше тисячі листів на тиждень.

 
Автор: gazetevatan.com
 

Тим не менш, не дарма кажуть, що професіоналізм не проп'єш. І Бест, незважаючи на розгульний спосіб життя, неодноразово це доводив. Навіть після відходу з поста головного тренера "МЮ" Метта Басбі, після чого Джордж все частіше почав "зриватися з гальм". Зокрема, 7 лютого 1970 року Бест, вийшовши на поле після відбуття дискваліфікації в гостьовому матчі Кубка Англії проти "Нортгемптон Таун", взяв участь у розгромі останніх, 8:2, забивши при цьому шість (!) голів і повторивши досягнення свого попередника - Гарольда Хейлса.

 

Після відходу з "МЮ" виступав у різних командах Англії, Ірландії, США, Шотландії і навіть Австралії. Але всі ці періоди виявилися, за великим рахунком, блідою тінню його манчестерської епохи. Без перебільшення можна сказати, що Бест був народжений для "Манчестер Юнайтед", а останній створений саме для Беста.

8 серпня 1988-го на арені "Віндзор Парк" в Белфасті відбувся прощальний матч Джорджа Беста. На трибунах в якості почесних гостей були присутні сер Метт Басбі і Боб Бішоп, скаут "Манчестер Юнайтед", який багато років тому і "відкопав" талант північноірландця. У поєдинку взяли участь Пат Дженнінгс, Оссі Арділес і Лайам Бреді (зірки тих років). Бест зумів відзначитися двічі: перший гол провів дальнім ударом із-за меж штрафного майданчика, а другий - з пенальті.

Після завершення футбольної кар'єри займався озвучуванням документальних фільмів, був футбольним експертом на телебаченні. Навіть на деякий час погодився стати тренером молодіжної команди "Портсмута". Але нічого суттєвого на тренерському терені так і не досяг.

Знову ж таки, все частіше став потрапляти в скандальні ситуації через алкоголь. Не раз був пійманим на управлінні транспортними засобами під "мухою", через що навіть опинявся за гратами.

Регулярне вживання міцних напоїв призвело до того, що у Беста відбулися значні пошкодження внутрішніх органів, найбільше постраждала печінка. 30 липня 2002 року в Королівському госпіталі Лондона Джордж Бест успішно переніс операцію з пересадки печінки. Але навіть після цього продовжував пити. Це не могло не позначитися на здоров'ї. Бест був госпіталізований з діагнозом гостра ниркова інфекція. Інтенсивна терапія не допомогла і 25 листопада 2005 року в віці 59-ти років Джордж Бест помер. "Не вмирайте, як я", - були його останні слова.

 

Незважаючи на проливний дощ, проводити в останню путь видатного гравця прийшли близько 100 тисяч людей. Заупокійна служба проходила в головній будівлі Парламенту Північної Ірландії, за якою спостерігали 25 тисяч людей. А сама церемонія транслювалася більш ніж десятком телеканалів по всьому світу.

 
 
 

У пам'ять про великого футболіста, аеропорт у столиці Північної Ірландії, Белфасті названий ім'ям Джоржда Беста.

Також у червні 2006 року, Сара Фаберже, правнучка знаменитого ювеліра Карла Фаберже, одержала замовлення на створення ювелірного яйця імені Джорджа Беста. Була випущена обмежена партія в 68 яєць, всі доходи від продажу яких надійшли до Фонду ім. Джорджа Беста.

Gazeta.ua за матеріалами goalbox.ru

Зараз ви читаєте новину «Навіть після операції з пересадки печінки Джордж Бест продовжував пити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути