середа, 29 липня 2015 10:23

Містер залишається з "Шахтарем" у найскладніший період: Луческу виповнилося 70 років
32

Мірча Луческу народився 29 липня 1945 року в Бухаресті
Майже третину свого життя Луческу присвятив бухарестському "Динамо" - спочатку як гравець, а потім і як тренер

Сьогодні, 29 липня, наставник донецького "Шахтаря" Мірча Луческу відзначає свій 70-й день народження.

11 років свого життя Містер провів з українською командою. Румунський наставник очолив "гірників" 2004-го року і обіцяє не залишати клуб поки "Шахтар" знову не зіграє на "Донбас Арені".

"Як познайомилися? Містер так давно у "Шахтарі", що такі моменти вже десь залишилися на запилених полицях пам'яті, - каже Олександр Денисов, ведучий програми "Великий футбол", директор телеканалів "Футбол 1" і "Футбол 2".

Луческу знає мій мобільний, а я — його. Ми можемо зателефонувати один до одного і обговорити якісь нагальні питання. Іноді це стосується команди, іноді — телебачення чи якихось організаційних питань. Тобто, особисте спілкування є. Можу сказати, що у нас досить хороші робочі стосунки.

При зустрічі Містер може згадати щось, що було у програмі. Іноді, ми говоримо з ним про ті речі, які обговорювалися у студії. Особливо, якщо це гаряча тема чи його щось зацікавило.

Кожного разу, коли у когось з турецьких грандів ("Бешикташ", "Фенербахче" та "Галатасарай") звільняють тренера, місцеві газети з упевненість пишуть, що новим наставником обов'язково буде Мірча Луческу. Це вже залізне правило, яке завжди працює. У Туреччині Містер дуже бажаний тренер. Попит на нього завжди буде.

Інша річ, що сам Містер, не дивлячись на вік, залишається з "Шахтарем" у найскладніший період в історії команди. Це дорого коштує.

Це питання не тільки суми його особистого контракту. Він - забезпечена людина і міг би ще рік тому піти на пенсію чи очолити якусь іншу команду в спокійній країні. Але він залишився у цій ситуації з командою. Мірча у прямому сенсі слова патріот "Шахтаря" та України. Його вчинки говорять самі за себе.

Думаю, він працюватиме далі. Є мрія, про яку всі говорять — Луческу залишить "Шахтар" тільки, коли команда зіграє на "Донбас Арені". Недавно про це заявив капітан "гірників" Даріо Срна. Він не буде придумувати таке за Містера. Всі живуть надією, що це відбудеться.

Повторюсь. Те, що Містер залишився з командою, яку будував 11 років... Якби він пішов, то команда втратила б основу. Луческу — це фундамент. Він уміє працювати з бразильцями і вміє вибудовувати гру, поєднуючи латиноамериканців, українців та інших футболістів. Ця модель працює. Вона дозволила "Шахтареві" досягати результатів. Разом з Містером "гірники" вісім разів виграли чемпіонат України та здобули Кубок УЄФА. Достатньо просто перерахувати трофеї, щоб все зрозуміти.

11 років у "Шахтарі"? Це роман Містера з клубом. Також це президент "гірників" (Рінат Ахметов), який надихає Луческу. Їм комфортно разом. Секрет такого довголіття потрібно шукати у зв'язці "президент — головний тренер".

Зараз канал "Футбол" працює над фільмом про Луческу. На жаль, ми робимо його вже більше року. Хоча планували, що він вийде 20 травня 2014-го року на 5-річчя перемоги у Кубку УЄФА і 10-річчя Мірчі у "Шахтарі". У зв'язку з бойовими діями на Сході України деякі з планів реалізувати не вдалося.

Тим не менше, ми продовжуємо роботу над фільмом. Його назва "Феномен". Ми не просто беремо український період роботи Луческу. Для фільму записані такі спікери, як Андреа Пірло, Георге Хаджи, Массімо Моратті та інші топ-особистості. Вони покликані розкрити феномен Луческу.

Обіцяю, що цей фільм ми обов'язково зробимо. Містер нам також дуже допомагав знайти потрібних людей у Румунії, Туреччині та Італії. Він загорівся цією ідеєю, хоча спочатку говорив, що у Румунії вже зняли чимало фільмів. Ми його переконали, що це буде зовсім інше кіно. Тепер він при зустрічі запитує: "Як там фільм?", - розповідає Денисов.

 

2011-го року Мірча Луческу написав книгу "Моя шахтарська історія" (літературний запис Юрія Юріса). Вона була приурочена до 75-річчя "Шахтаря" і розповідає про роботу Містера в Донецьку.

Наводимо кілька цитат з книги:

"Вихід у чвертьфінал Ліги чемпіонів в ігровому відношенні співставний з перемогою в Кубку УЄФА. Найпрестижніший клубний турнір - як сепаратор, що збиває футбольні вершки. Якщо ти дістався чвертьфіналу, значить, ти потрапив у вищий світ."

"Зізнаюся вам: іноді буває непросто переконати президента розлучитися з тим чи іншим гравцем. Тому що між Ахметовим і футболістами виникають не тільки формальні відносини боса і підлеглих. Він ставиться до гравців "Шахтаря" як до своїх дітей, і потім з великими душевними муками розлучається з ними."

"Кожен виграний трофей стає історією в той момент, коли змовкають оплески уболівальників і порожніють трибуни стадіону. У футболі щоразу доводиться починати з нуля. За минулі заслуги доля з тобою вже розрахувалася, і треба рухатися далі. Якщо розслабишся після перемоги, тебе негайно покарають."

"Які б гроші президент "Шахтаря" не інвестував у клуб, ні Мессі, ні Роналду на піку своєї кар'єри в Україну не приїдуть. Тому ми запрошуємо зовсім юних бразильців, і намагаємося зробити з них сильних гравців. Як на мене, непогано виходить..."

Як виграти чемпіонат країни - "Футбольний кодекс" Мірчі Луческу

1. Битва повинна бути виграною ще до початку

2. Розумова концентрація, що досягла максимальної інтенсивності, перетвориться в дію

3. Знання суперника - необхідний елемент для перемоги ще до початку гри

4. Ні в якому разі не можна забувати, що перемога здобувається духом, а не тільки талантом

5. Хто має досвід і знання змушує супротивника робити те, що необхідно йому, а не супернику

6. Всі гравці потрібні команді, але незамінних немає

7. Коли досягається високий рівень підготовки, з'являються результати, почесті, подяки - можливість уникнути поразок залежить тільки від розуму футболістів

Мови

Містер - поліглот. Розмовляє рідною румунською та володіє російською, французькою, англійською, іспанською та італійською мовами. А спеціально для того, щоб повноцінно спілкуватися на тренуваннях з бразильськими легіонерами, вивчив португальську мову. Розуміє турецька. За час своєї роботи в "Шахтарі" Луческу дуже рідко використовує російську в спілкуванні з журналістами.

"Браво, Федерація!"

У листопаді 2006 року під час матчу "Динамо" - "Шахтар" (1:0) Мірча розійшовся, вважаючи, що у його команди крадуть очки. Після перепалки з арбітром Паулу Коштою Луческу був вилучений. Тоді спересердя Містер кинув шапку на землю, заявивши іронічно в камеру: "Браво, Федерація!" Фраза стала крилатою.

Через кілька років Луческу прокоментував історію з шапкою: "Моя стратегія - зробити так, щоб люди ненавиділи мене, а тиск на гравців, тим самим, знижувався. Я зняв шапку і просто кинув її, довівши багатьох до сказу. Я, як Моуріньо, - він робить це постійно". Тоді ж Мірча пообіцяв, що з часом передасть шапку, яка стала знаменитою, в музей "Шахтаря".

Інфаркт і ДТП

16 липня 2009 Мірча Луческу переніс інфаркт під час підготовки команди до нового сезону в Швейцарії.

6 січня 2012 Містер став учасником ДТП в Бухаресті і був доставлений в лікарню з травмою грудної клітки. У лікарні провів більше двох тижнів.

Сім'я

Луческу одружений. Дружину звуть Неллі. Син Разван Луческу пішов по стопах батька. Зараз очолює грецький клуб "Ксанті".

Вільний час

Захоплюється музикою, літературою (віддає перевагу художній та футбольній), спортом. Цінує мистецтво. Вдома у нього зібрана велика колекція живопису, є картини XVI століття. Любить багато подорожувати і відпочивати на природі. За світоглядом є людиною світу.

Досягнення:

Кар'єра гравця:

чемпіон Румунії 7 разів (1964,1965,1971,1973,1975,1977,1990)

володар Кубка Румунії (1968)

Еврокубки 15 ігор, 3 голи.

Кар'єра тренера:

Збірна Румунії

Учасник чемпіонату Європи (1): 1984

Динамо (Бухарест)

Чемпіон Румунії (1): 1989/90
Володар Кубка Румунії (2): 1985/86, 1989/90

Рапід (Бухарест)

Чемпіон Румунії (1): 1998/99
Володар Кубка Румунії (1): 1997/98
Володар Суперкубка Румунії (1): 1999

Галатасарай

Володар Суперкубка УЄФА (1): 2000
Чемпіон Туреччини (1): 2001/02

Бешикташ

Чемпіон Туреччини (1): 2002/03

Шахтар

Чемпіон України (8): 2004/05, 2005/06, 2007/08, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14
Володар Кубка України (5): 2003/04, 2007/08, 2010/11, 2011/12, 2012/13
Володар Суперкубка України (7): 2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015
Володар Кубка УЄФА (1): 2008/09

Разом: 21 трофей
Всього за кар'єру: 30 трофеїв

Повний кавалер ордена "За заслуги". Почесний громадянин Донецька. Кавалер національного ордена Зірки Румунії

Нагадаємо, вчора "Шахтар" зіграв перший матч третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів проти турецького "Фенербахче". Поєдинок у Стамбулі завершився з рахунком 0:0. Матч-відповідь - 5 серпня у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Містер залишається з "Шахтарем" у найскладніший період: Луческу виповнилося 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути