вівторок, 15 липня 2014 16:56

Спецтема: Кубок світу-2014: на землі Пеле та Роналдо

Легенди, для яких цей Кубок світу став останнім
22

Жуліо Сезар
Джанлуїджі Буффон
Тім Ховард
Стіпе Плетікоса
Фарід Мондрагон

Після кожного чемпіонату світу, який проходить раз у чотири роки, чимало зіркових ветеранів завершують міжнародну кар'єру.

Воротарі

Жуліо Сезар (Бразилія, 34 роки)

Недвозначно заявив, що настав час давати дорогу молодим. Пропустивши на домашньому турнірі 14 м'ячів, з яких десять - в останніх двох матчах, антигероєм всупереч статистиці не став. Голкіпер "Торонто" нічого сам не "привіз", неодноразово виручав і виграв серію пенальті в 1/8 фіналу проти Чилі.

Джанлуїджі Буффон (Італія, 36 років)

Насилу віриться, що ворота збірної Італії на постійній основі буде захищати інший воротар, але в першому матчі з англійцями відмінно відіграв Сальваторе Сірігу. Кілька років тому Буффон говорив, що продовжуватиме кар'єру, поки його викликатимуть до збірної. Приводів не викликати себе в Бразилії не дав.

Тім Ховард (США, 35 років)

Зірковий час воротаря "Евертона" випав на матч 1/8 фіналу проти збірної Бельгії, в якому, відбивши 16 ударів, він встановив рекорд чемпіонатів світу з непробивності. Ще трохи - і доля путівки до чвертьфіналу вирішувалася б у серії пенальті.

Стіпе Плетікоса (Хорватія, 35 років)

Добре знайомому українцям за виступам за донецький "Шахтар" Стіпе Плетикосі в Бразилії не дуже пощастило. Кілька разів він врятував команду, але пропустив шість голів на груповому етапі. Якщо у вирішальній зустрічі з Мексикою вина лежить на захисниках, то в матчі відкриття з Бразилією йому як мінімум довелося розділити її з партнерами по обороні.

Фарід Мондрагон (Колумбія, 43 роки)

У віці 43 років і трьох днів побив рекорд чемпіонатів світу з довголіття легендарного камерунця Роже Мілла. З'явився на полі наприкінці останнього матчу групи з японцями, коли колумбійці вирішили всі питання. Встиг ефектно ліквідувати вихід один на один.

Ноель Вальядарес (Гондурас, 37 років)

Капітан гондурасців, починав кар'єру у ролі нападника, робив все що міг, але партнерам це не допомогло. Кілька разів ефектно відбивав м'яч, відзначився автоголом після удару Каріма Бензема в грі з французами, в якому, правда, звинувачувати воротаря не варто.

Захисники

Рафаель Маркес (Мексика, 35 років)

І в обороні капітан діяв надійно, і нападу допомагав справно, вклавши вирішальний внесок у вигляді голу та результативної передачі в поєдинку з хорватами. Втім, останній акорд турніру вийшов змазаним. Після контакту з Маркесом Ар'єн Роббен заробив пенальті в компенсований час другого тайму, і в чвертьфінал пройшли голландці.

Маріо Єпес (Колумбія, 38 років)

В силу віку втратив колишню різкість, чим часом користувалися суперники, але в цілому його досвід колумбійцям дуже знадобився. Зрівняв би рахунок у чвертьфіналі з бразильцями, якби не помилково зафіксований офсайд.

Даніель ван Бюйтен (Бельгія, 36 років)

Від дзвінка до дзвінка провів усі п'ять зустрічей на турнірі. Навіть матч з корейцями, в якому Марк Вільмотс дав відпочити лідерам, і додатковий час з США. Не дав приводів засумніватися в своїй майстерності.

Сергій Ігнашевич (Росія, 35 років)

Незважаючи на солідний вік, Ігнашевич залишається одним з лідерів збірної. Володіє колосальним досвідом, але назвати його ветераном язик не повертається. На домашній першості у росіян, ймовірно, буде повністю новий центр оборони, адже його напарнику Василю Березуцькому у червні виповнилося 32.

Півзахисники

Хаві (Іспанія, 34 роки)

Всі перемоги збірної Іспанії і "Барселони" останнього десятиліття безпосередньо пов'язані з цим чудо-винахідником. Однак у Бразилії він зіграв лише в першому матчі з голландцями, причому не найкращим чином. Про такий розвиток подій ще кілька місяців тому ніхто не міг і подумати.

Георгіос Карагуніс (Греція, 37 років)

Тріумфатор Євро-2004, рекордсмен збірної за кількістю матчів, Карагуніс почав виступи на турнірі з виходу на заміну, але в двох заключних зустрічах з'являвся в основі. Крім Карагуніса, у греків вистачає ветеранів, серед яких Константінос Кацураніс (35 років), Теофаніс Гекас (34 роки) і Дімітріос Салпінгідіс, якому скоро виповниться 33 роки.

Андреа Пірло (Італія, 35 років)

Легендарний плеймейкер "Скуадру Адзурру" в Бразилії опинився у складній ситуації. Партнери весь час шукали його на полі, але як атакує збірна Італії, ніхто так толком і не зрозумів. Схеми Чезаре Пранделлі не працювали. Пірло, проте, посприяв красивому голу Клаудіо Маркізіо у ворота англійців.

Стівен Джеррард (Англія, 34 роки)

Над мужнім Джеррардом безсердечна доля знову посміялася. Після упущеного чемпіонського титулу з "Ліверпулем" стався провал збірної у Бразилії. Незважаючи на останнє місце в квартеті, команда Роя Ходжсона грала в цілому непогано, про що свідчить продовження контракту з тренером. Їй не вистачило всього по-трохи - майстерності, концентрації, фортуни. За іронією долі фатальний гол Англії забив Луїс Суарес після того, як м'яч відскочив від голови Стіві Джі.

Френк Лемпард (Англія, 36 років)

На відміну від Джеррарда інший заслужений майстер англійців приїхав на турнір як запасний. Лемпард взяв участь тільки в матчі з Коста-Рікою, який вже нічого не вирішував. Зараз легенда "Челсі" займається пошуками нового клубу.

Дірк Кейт (Нідерланди, 34 роки виповниться 22.07)

Спочатку участь Кейта на турнірі була під питанням, а стартував він в якості запасного, пропустивши перші дві зустрічі. Зате починаючи з третьої став незамінним гравцем, справно відпрацьовує по всій лівій бровці. Реалізував обидва пенальті у післяматчевих серіях.

Нападники

Івіца Оліч (Хорватія, 34 роки)

Оліч був одним з лідерів національної команди. Після його прострілу з лівого флангу трапився автогол у ворота Бразилії. У грі з Камеруном Оліч відзначився сам і віддав гольовий пас на партнера по "Вольфсбургу" Івана Перішича. Мексиканці забили хорватам тричі, коли Івіца вже перебував на лаві запасних.

Давід Вілья (Іспанія, 32 роки)

Про свій відхід зі збірної Вілья оголосив заздалегідь. Він просидів у запасі в провальних для "червоної фурії" матчах з Нідерландами та Чилі, а 55 хвилин ігрового часу заключного поєдинку з Австралією йому цілком вистачило. Вілья забив ефектний гол п'ятою і розцілував герб на своїй футболці. Його кар'єра продовжиться у США.

Тім Кехілл (Австралія, 34 роки)

Провів два дуже яскравих матчі на турнірі. Поодинці мало не ліквідував відрив у два м'ячі від Чилі, а потім забив гол-красень Нідерландам. Без свого лідера, який пропустив матч з Іспанією через дискваліфікацію, австралійці не мали шансів на сприятливий результат.

Дідьє Дрогба (Кот-Д'Івуар, 36 років)

Вожака івуарійців на весь матч, за його власним визнанням, не вистачало. Його вихід після перерви у першій зустрічі з японцями вселив у партнерів впевненість, і Кот-Д'Івуар здобув вольову перемогу - 2:1. Надалі подібного магічного ефекту поява Дрогба на полі не викликали.

Дієго Форлан (Уругвай, 35 років)

Один з головних героїв попередньої першості світу цього разу нічим відзначитися не зміг. Форлан потрапляв в стартовий склад у двох зустрічах, які невдало склалися для Уругваю (з Коста-Рікою і Колумбією). І двічі відправлявся відпочивати незабаром після перерви.

Мирослав Клозе (Німеччина, 36 років)

Забив гол відразу після виходу на заміну в матчі з Ганою, відвоював місце в стартовому складі, в півфіналі з Бразилією забив 16-й м'яч на чемпіонатах світу, побивши абсолютний рекорд результативності Роналдо. Став чемпіоном світу. Браво, великий Клозе!

Зараз ви читаєте новину «Легенди, для яких цей Кубок світу став останнім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути