пʼятниця, 10 квітня 2015 08:30

"Хлопці можуть стати майбутнім "Шахтаря": як "гірники" готувалися до півфіналу Ліги чемпіонів
10

Сьогодні донецький "Шахтар" U-19 зіграє у півфіналі Юнацької Ліги чемпіонів. Суперник — бельгійський "Андерлехт".

Минулого тижня кореспонденти Gazeta.ua відвідали "гірників" у Полтаві. Якщо дорослий "Шахтар" курсує між Києвом та Львовом, то молодь (U-19, U-21 і "Шахтар"-3) осіла на базі ФК "Полтава". Не рідний дім, але доволі затишно.

Поки ми шукали вихід на тренувальне поле, "гірники" вже розпочали тренування. Футболісти розбилися на групки і грали у квадрат. Наставник "Шахтаря" Валерій Кривенцов, якого легко можна сплутати з гравцем, з посмішкою спостерігав за підопічними. Час від часу давав вказівки.

Автор: Сергій ДЗЕХ
 
 
Автор: Сергій ДЗЕХ
 
 
Автор: Сергій ДЗЕХ
 
 
Автор: Сергій ДЗЕХ
  Валерій Кривенцов
Валерій Кривенцов
 
Автор: Сергій ДЗЕХ
 

"Василий Викторович", - звернувся коуч до Штандера. На цьому перегляд тренування перервалося на інтерв´ю з Ігорем Дуляєм (читайте згодом в "Газеті по-українськи"), який зараз набирається тренерського досвіду у "Шахтарі" U-21 під керівництвом Мігеля Кардосо.

Автор: Сергій ДЗЕХ
  Ігор Дуляй
Ігор Дуляй

"Це сильна команда з хорошим наставником, який знає чого хоче, - каже Дуляй про півфіналіста ЛЧ. - Хлопці, які зараз виступають за U-19, можуть стати майбутнім "Шахтаря".

Уточнюємо кого саме має на увазі Дуляй.

"Імен не називатиму. Не хочу, щоб вони розслабилися. Є індивідуально сильні футболісти, але грає команда".

Після тренування говоримо з потенційним майбутнім "Шахтаря" - опорником Бекою Вачиберадзе і півзахисником Василем Штандером.

Автор: Сергій ДЗЕХ
  Бека Вачиберадзе (у чорному) і Василь Штандер
Бека Вачиберадзе (у чорному) і Василь Штандер

Підготовка до "Андерлехта":

Вачиберадзе: "Поки готуємося до матчу з "Карпатами" ("Шахтар" виграв 2:1), а потім будемо налаштовуватися на "Андерлехт".

Штандер: "Це гарна можливість для нас перевірити свої сили. Наприклад, перед "Бенфікою" ми зустрічалися з київським "Динамо". З бельгійцями будемо старатися грати першим номером. Подивимося, як складатиметься гра і який футбол нам запропонує "Андерлехт".

Гол у ворота "Бенфіки":

Штандер: "Йшла хороша передача. Я залишився на підборі, м´яч відскочив і я пробив в один дотик. Добре, що вдалося забити".

Дві серії пенальті (проти "Олімпіакоса" та "Бенфіки"):

Штандер: "Не хотілося програти в серії пенальті. Прагнули пройти далі. Двічі пощастило, але, як відомо, щастить сильнішим.

Вачиберадзе: "Мав відчуття, що вийдемо у півфінал, але буде серія пенальті. Навіть напередодні матчу думав, як битиму 11-метровий".

Матч на нейтральному полі у Ньоні (такий регламент турніру):

Вачиберадзе: "Хотілося б грати в Києві перед нашими вболівальниками, але не думаю, що у нас виникнуть якісь проблеми на нейтральному полі.

Штандер: "Вдома і стіни допомагають. Підтримка в матчі з "Олімпіакосом" була дуже хороша. Вболівальники заспівали гімн "Шахтаря".

Хто з гравців "Бенфіки" запам´ятався найбільше?

"Балде!", - кажуть хлопці одночасно. Ну, Ромаріу і його "паненка" запам´ятались багатьом українцям. Вінгера "Бенфіки" навіть стало шкода. Після матчу він виглядав найнещасливішою людиною на світі.

"Ще запам´ятався півзахисник Санчес. Також у португальців непоганий центральний захисник Ліма. Загалом, хороша команда. Як і "Андерлехт", - каже Вачиберадзе.

Хто стане переможцем іншої півфінальної пари "Рома" - "Челсі"?

"Челсі", - гравці "Шахтаря" знову солідарні. А що, гарний фінал вийде, якщо сьогодні "гірники" пройдуть "Андерлехт".

"Наш захисник Олександр Філін ще до початку групового етапу сказав, що фінал у Лізі чемпіонів буде "Шахтар" - "Челсі". Поки йдемо за графіком", - сміється Вачиберадзе.

Поки команда збиралася на обід ми поговорили з наставником "Шахтаря". Поцікавилися у Валерія Сергійовича чому він звертається до гравців по-імені і по-батькові.

"Це тільки до одного футболіста. Так історично склалося", - сміється Кривенцов, але деталей не розповідає.

А от про підготовку "Шахтаря" до "Андерлехта" тренер розповів все відверто.

Автор: Сергій ДЗЕХ
 

"Завдання номер один, щоб у нас не додалося травмованих. Кожен член нашого колективу, починаючи від лікарів і закінчуючи водіями, хоче виграти. Ми високо підняли планку. Напевне, на установці перед виходом на поле я скажу хлопцям, щоб вони скинули кайдани, які не дають їм показати свої найкращі якості. Попрошу просто зіграти в гарний футбол. Можливо, скажу саме так, а може і по-іншому", - загадково посміхається Кривенцов. Цікаво було б послухати остаточний варіант звертання до гравців.

Автор: Сергій ДЗЕХ
 

"Ми не можемо показати всі свої найкращі якості, - продовжує Валерій Сергійович. - Хлопці дуже сильно зажаті. Не знаю, чому вони не справляються з цим. Я їм весь час кажу: "Під цією красивою вивіскою "Ліга чемпіонів" стоїть елементарна гра — ваша улюблена справа. Так, це престижний турнір. Але за цим стоїть наша робота. Ви обрали цей складний шлях. Футбол — важкий вид спорту, який відбирає багато здоров'я. Реалізуйте себе до кінця, щоб потім не шкодували". Приблизно у такому ключі ми виховуємо хлопців".

Автор: Сергій ДЗЕХ
 

Кривенцов показує фото на мобільному.

"Зробив цей макет перед "Бенфікою". Наклеїв фото кожного гравця і підписав: кількість зіграних матчів, ріст, вага, національність. Хотів, щоб у хлопців було візуальне сприйняття суперника. Футболісти сказали, що їм це допомогло. Хочу так само розібрати "Андерлехт".

Творчий підхід. Більше про тренерські погляди і принципи роботи наставника "Шахтаря" читайте в одному з наступних номерів журналу "Країна".

Додамо, що наш сайт вестиме текстову онлайн-трансляцію матчу "Андерлехт" - "Шахтар". Початок півфіналу о 14:00.

Зараз ви читаєте новину «"Хлопці можуть стати майбутнім "Шахтаря": як "гірники" готувалися до півфіналу Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути