Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2016 12:00

Грецьке диво від німця Рехагеля – історія Євро-2004

До початку чемпіонату Європи з футболу залишається два тижні. "Gazeta.ua" продовжує нагадувати вам перебіг подій на минулих турнірах. Сьогодні у фокусі 2004 рік.

Першим з кубком вийшов Яшин - історія Євро-1960

Франко запізнився на фінал - історія Євро-1964

Радянський Союз програв півфінал через жереб – історія Євро-1968

Збірна СРСР програла фінальний матч ідеологічному ворогу – історія Євро-1972

Антонін Паненка винайшов новий стиль пробиття пенальті – історія Євро-1976

ФРН стала першою командою, яка виграла турнір двічі – історія Євро-1980

Платіні забив дев'ять м'ячів у п'яти матчах – історія Євро-1984

Лобановський дивом не став чемпіоном – історія Євро-1988

Донька героя турніру померла за місяць після його закінчення – історія Євро-1992

Долю першого місця вирішив "золотий" гол німця Бірхоффа – історія Євро-1996

"Бей, Хохлов, спасай Россию" - історія Євро-2000

Чемпіонат Європи-2004 з футболу, який пройшов у Португалії, виявився лише блідою тінню попередньої першості. А найбільш нудними були новоспечені чемпіони. Греки думали лише про те, як не пропустити у свої ворота.

Треба було такому статися, що збірна України потрапила в одну відбірну групу із греками й іспанцями. Першу гру українці традиційно закінчили внічию на виїзді із непоступливими вірменами, а в другій – приймали Грецію, якою керував німець Отто Рехагель. Україна легко перемогла - 2:0. Тоді ніхто й подумати не міг, що ми обіграли майбутнього чемпіона Європи.

Втім, надалі справи в українців пішли гірше. Вдома ми врятувалися в матчі з Іспанією лише на останніх хвилинах - 2:2. На виїзді програли грекам та іспанцям й посіли лише третє місце. Сенсація сталася у четвертій групі. Латвія несподівано посіла друге місце, поступившись шведам та випередивши Польщу й Угорщину. В інших групах переможцями були Франція і Словенія, Данія і Норвегія, Чехія та Нідерланди, Німеччина та Шотландія, Англія й Туреччина, Болгарія й Хорватія, Італія й Уельс і, нарешті, Швейцарія й Росія.

Стикові матчі принесли одну сенсацію. Латвія обіграла вдома Туреччину - 1:0 і вирушила до Стамбулу. Там "горіла" - 0:2, але зуміла зрівняти рахунок - 2:2. По завершенні гри у турків не витримали нерви, і вони влаштували грандіозну бійку.

В решті пар обійшлося без несподіванок. Хорватія здолала Словенію - 1:1 і 1:0, Норвегія вчисту програла Іспанії - 1:2 і 0:3, Росія після нульової нічиєї перемогла Уельс на виїзді - 0:0 і 1:0, а Нідерланди розбили Шотландію - 0:1 і 6:0.

Іспанцям "пощастило" потрапити в одну групу з греками вже й на самому Євро. Окрім них у групі "А" були португальці й росіяни. Перший матч і перша сенсація. Господар чемпіонату Португалія програла Греції - 1:2. В паралельному матчі Іспанія здолала Росію - 1:0. Поразка так засмутила росіянина Мостового, що він наважився на прогноз. Мовляв, його команда із групи не вийде. Тренер Георгій Ярцев відправив панікера додому. Але це мало допомогло росіянам. У наступному турі вони поступилися господарям першості - 0:2. Справедливості заради варто відзначити, що у наших східних сусідів вилучили воротаря й боротися проти вкрай вмотивованих португальців було справою безнадійною. Греція й Іспанія зіграли внічию й достроково відправили росіян на останнє місце в групі. Підопічні Ярцева згадали, що вміють грати у футбол лише в останньому турі, коли перемогли греків - 2:1. Португалія в Лісабоні виявилася сильнішою за Іспанію - 1:0. Із групи вийшли господарі першості й греки, які забили більше голів аніж іспанці.

У другій групі перевага французів і англійців над хорватами й швейцарцями була величезною. Чемпіони Європи фінішували з 7 очками в активі, Англія мала 6, Хорватія 2 і Швейцарія – лише очко.

Найгучніший скандал стався в третій групі. Там змагалися Данія, Швеція, Італія і Болгарія. Остання виконувала роль хлопчика для биття. Данцям і шведам пощастило зіграти з болгарами в перших двох турах і забезпечити собі пристойну різницю забитих і пропущених. Обидві збірні розписали мир із італійцями. В останньому турі "Адзуррі" грали з Болгарією, а данці й шведи мали виявити переможця групи. Виявили вони його в оригінальний спосіб, розписавши результативну нічию - 2:2, яка їх цілком улаштовувала. Італійці ледь домучили болгар, але вибули з боротьби в результаті змови північних країн.

У групі "D" не мали собі рівних чехи. Вони по черзі обіграли Латвію, Нідерланди й Німеччину. Латвійці хоч і програли ще й Голландії, але без очок не лишилися, відстоявши нульову нічию з віце-чемпіоном світу Німеччиною. Німці здобули лише 2 залікові пункти. Окрім нічиєї з Латвією, вони розписали мир із Нідерландами. Чехія і Голландія вийшли в чвертьфінал.

Перший із чвертьфіналу виявився найцікавішим. Англія повела проти Португалії - 1:0. Забив Майкл Оуен. Господарі відігралися за 7 хвилин до закінчення гри. Відзначився Поштіга. У додатковий час господарі продовжували тиснути й вийшли вперед - 2:1(Руй Кошта), але відразу ж пропустили від Лемпарда. У серії пенальті Англія традиційно поступилася - 5:6.

Знову проявив себе "грецький удав". Підопічні Рехагеля зв'язали по руках і ногах чемпіонів Європи французів, а на 65 хвилині провели єдиний гол. Відзначився Харістеас. Чехія не помітила опору данців - 3:0, а голландці в серії пенальті здолали шведів. "Змова" в групі для данців і шведів мала сумні наслідки.

У першому півфіналі Португалія повністю контролювала хід гри з Голландією. Кріштіану Роналду відкрив рахунок у першому таймі, а Маніше його подвоїв. Третій м'яч теж провели господарі, але цього разу забили в свої ворота.

В другому півфіналі греки скрутили чехів. Недвед і компанія мали багато нагод відзначитися, але не реалізували жодної. Натомість у додатковий час забив грек Деллас — 1:0.

У фіналі під греків потрапила Португалія. Господарі як не билися, але протиснутися до воріт греків не могли. Натомість Ангелос Харістеас свого шансу не втратив. Удар головою, і Греція стає чемпіоном Європи. По завершення гри глядачі побачили сльози на обличчі Кріштіану Роналду. Вперше змагання виграла збірна, яка сповідувала відверто захисний варіант гри.

 
 

Група "А": Португалія, Іспанія, Греція, Росія

Перший тур
Португалія – Греція – 1:2
Іспанія – Росія – 1:0

Другий тур
Португалія – Росія – 2:0
Греція – Іспанія – 1:1

Третій тур
Португалія – Іспанія – 1:0
Греція – Росія – 1:2
Підсумкове становище команд: 1. Португалія – 6 очок. 2. Греція – 4. 3. Іспанія – 4. 3. Росія – 3

Група "В": Франція, Англія, Швейцарія, Хорватія

Перший тур
Франція – Англія – 2:1
Швейцарія – Хорватія – 0:0

Другий тур
Франція – Хорватія – 2:2
Англія – Швейцарія -3:0

Третій тур
Англія - Хорватія – 4:2
Франція – Швейцарія – 3:1
Підсумкове становище команд: 1. Франція – 7 очок. 2. Англія – 6. 3. Хорватія – 2. 4. Швейцарія – 1.

Група "С": Данія, Італія, Швеція, Болгарія

Перший тур
Данія – Італія – 0:0
Швеція – Болгарія – 5:0

Другий тур
Італія – Швеція – 1:1
Данія – Болгарія – 2:0

Третій тур
Італія – Болгарія – 2:1
Данія – Швеція – 2:2
Підсумкове становище команд: 1. Швеція – 5 очок. 2. Данія – 5. 3. Італія – 5. 3. Болгарія – 0

Група "D": Чехія, Нідерланди, Німеччина, Латвія

Перший тур
Німеччина – Нідерланди – 1:1
Чехія – Латвія – 2:1

Другий тур
Нідерланди – Чехія – 2:3
Латвія – Німеччина – 0:0

Третій тур
Нідерланди – Латвія – 3:0
Німеччина – Чехія – 1:2
Підсумкове становище команд: 1. Чехія – 9 очок. 2. Нідерланди – 4. 3. Німеччина – 2. 4. Латвія – 1

1/4 фіналу
Португалія – Англія – 2:2. Пенальті – 6:5
Швеція – Нідерланди – 0:0. Пенальті – 4:5
Франція – Греція – 0:1
Чехія – Данія – 3:0

1/2 фіналу
Португалія – Нідерланди – 2:1
Греція – Чехія – 1:0

Фінал
Португалія – Греція – 0:1 (0:0)
4 липня. Лісабон, Португалія. Стадіон "Да Луш". 62865 глядачів
Суддя: Маркус Мерк, Німеччина

Португалія: Рікардо, Андраде, Мігел (Пауло Феррейра, 43), Нуну Валенті, Рікардо Карвальйо, Коштінья (Руй Кошта, 59), Фігу-к, Кріштіану Роналду, Маніше, Деко, Паулета (Нуну Гомеш, 50). Тренер: Луїс Феліпе Сколарі, Бразилія

Греція: Нікополідіс, Сейтарідіс, Деллас, Басінас, Загоракіс-к, Яннакопулос (Венетідіс, 76), Фіссас, Врізас (Пападопулос, 80), Капсіс, Кацураніс, Харістеас. Тренер: Отто Рехагель, Німеччина

Гол: Харістеас, 57

Зараз ви читаєте новину «Грецьке диво від німця Рехагеля – історія Євро-2004». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути