пʼятниця, 18 грудня 2015 15:24

Фоменко має висунути Павелку свої умови

Фоменко має висунути Павелку свої умови
Павелко недосвідчений, але за ним стоїть Григорій Суркіс. Фото: footboom.com

Багато галасу з нічого. Інших слів не добереш, оцінюючи той вакуум, який утворився після проходу Словенії у плей-оф до Євро-2016. Його оформили 17 листопада. Місяць національна команда жила без головного тренера. За великим рахунком, більше – контракт Михайла Фоменка закінчився 30 жовтня і до раунду стикових матчів він готував збірну де-юре на громадських засадах. Ну, добре – у першій половині листопада питання формалізації стосунків відійшло на другий план. Важливішою була підготовка команди до найголовніших матчів дворіччя. Але уже 18 листопада сторони могли вдарити по руках.

Логіку керівництва ФФУ, а конкретно Андрія Павелка, було зрозуміти важко з самого початку його, Андрія Васильовича, перемоги на виборах. Трапилося це 6 березня. У розпал відбіркового турніру до Євро-2016. Є чинний контракт Фоменка. Можна його розірвати, враховуючи бліду гру збірної – поразку від Словаччини, незаслужену перемогу в Білорусі, провальний початок матчу в Люксембурзі? Можна. І потім можна було – після нічиєї в Словаччині, коли грали так, наче нам, а не супернику, підходить нічия, і поразки від Іспанії – коли крім перемоги уже не влаштовувало нічого, не зважаючи на гучний статус суперника.

Павелко тримав всіх за дурнів, постійно тицяючи у бік попередника в питанні головного тренера збірної. Ще раз: не він Фоменка призначав, але він міг його звільнити. А якщо не звільнив, то мав сісти після жовтневої поразки від Іспанії з тренером і чітко сказати: Михайле Івановичу, третє місце і плей-оф мене не задовольняє. Тому – вільний. Або: пане Фоменку, маємо, що маємо. Змінювати тренера перед плей-оф – собі дорожче. Давайте так: проходите стикові матчі – автоматично, наступного ж дня, контракт продовжується. Не проходите – дякую за співпрацю.

Ми писали, що могло зупиняти Павелка після перемоги у плей-оф. І навіть після цієї інформації схильні вважати, що в стосунках Михайла Івановича з підопічними є проблема поколінь. І її Павелко розумів. А ще більше йому хотілося привести до збірної свою людину. Бо все одно Фоменко асоціюється з Коньковим. А Шевченко – з чинним керівником ФФУ. А ще призначення знаменитого Шеви – це перші сторінки та топи провідних спортивних видань світу та Європи. І реклама для збірної України і самого Павелка.

Зрозуміло, що Фоменка врятував спортивний результат. Бо навіть якби ми пройшли до плей-оф з п'ятого місця, але цей раунд подолали – вперше в історії та ще й не останню збірну в Європі – такий "козир" перебити важко.

Павелко особливо і не пручався. Судячи з усього, зондував грунт для приходу Шевченка. І він залишається досить імовірним, бо штаб збірної ще не вкомплектований. І це теж дивно: навіщо самому Михайлу Івановичу відмовлятися від помічників, з якими досяг успіху? Хіба хтось отримав пропозицію щодо самостійної роботи і пожертвує заради цього Євро-2016?

Добре, що добре закінчується. Бо везти команду на Євро має Михайло Іванович. І уже зараз краще б йому висунути перед Андрієм Васильовичем свої умови. Те, чого не було зроблено перед плей-оф. Проходить збірна до чвертьфіналу чемпіонату Європи – автоматичне продовження контракту до закінчення фінальної частини Кубку світу-2018. Не виходить з групи – "давай, до побачення". 1/8 фіналу – можливі варіанти.

Тільки варіанти ці має розглядати виключно сам президент Федерації. І нести відповідальність за головного тренера особисто, а не хитати головою, у разі чого, в бік виконкому. Розуміємо, Андрій Васильович недостатньо досвідчений стосовно цього. Але за ним стоїть Григорій Суркіс. Той розповість нинішньому керівникові ФФУ, як треба продавлювати потрібні рішення.

Зараз ви читаєте новину «Фоменко має висунути Павелку свої умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути