субота, 10 жовтня 2015 17:16

"Баскетбол зробив для Литви більше, ніж будь-який дипломат" - у Києві презентували фільм про Арвідаса Сабоніса
10

Фото: Ірина Козюпа

"Якщо ти з Литви, то повинен знати два слова — Арвідас Сабоніс", - каже режисер фільму Рімвідас Чекавічюс про легендарного литовського баскетболіста. Вчора в одному зі столичних кінотеатрів пройшла презентація документального фільму про "Сабаса" - "Арвідас Сабоніс 11. На цілу голову вище".

Одним із організаторів події став баскетбольний клуб "Будівельник". А серед гостей був сам Сабоніс. Великого литовця супроводжувала дружина Інгріда. Подивитися фільм прийшли відомі люди зі світу баскетболу, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, посол Литви в Україні Марюс Януконіс, легенда "Будівельника" і партнер Сабоніса по збірній СРСР Олександр Волков.

"Ідея фільму не моя, - сміється Сабоніс перед початком сеансу. - Минулого року мені виповнилося 50 років. Тоді відбулася його офіційна прем'єра у Литві".

Баскетбол у Литві вважається національним видом спорту. Посол республіки в Україні Марюс Януконіс називає баскетбол "візитною карткою країни".

"Цей вид спорту зробив для Литви більше, ніж будь-який дипломат чи уряд. У цьому велика заслуга наших гравців, особливо нашої яскравої зірки Арвідаса Сабоніса. Це ім'я відоме всім від Лісабона до Владивостока. Люди можуть не знати, де знаходиться Литва, але вони точно знають, хто такий Сабоніс", - каже посол.

Фільм триває близько півтори години і вміщує у собі 30 років життя Сабоніса. Стрічка розповідає про перші сезони баскетболіста у "Жальгірісі", виступи за збірну СРСР, важку травму, яка могла поставити хрест на кар'єрі Арвідаса, іспанський період кар'єри, виступи в НБА та за незалежну збірну Литви, повернення у "Жальгіріс", особисте життя.

У фільмі показано чимало архівних кадрів та інтерв'ю з членами родини, партнерами по командах, тренерами, лікарями та навіть суперниками. Сам Сабоніс дуже відверто розповідає про себе та свою кар'єру.

Після завершення фільму глядачі стоячи аплодували Арвідасу та авторам фільму. Олександр Волков був настільки вражений, що витирав сльози з очей.

Додамо, що фільм ішов мовою оригіналу. Тобто литовською, але з українськими субтитрами.

"Сподіваюсь, глядачі зрозуміли, що я хотів сказати цим фільмом, - каже режисер. - Радий, що всім сподобалося".

Після фільму Сабоніса ще довго не відпускали. Всі хотіли мати фото та автограф від живої легенди.

Зараз ви читаєте новину «"Баскетбол зробив для Литви більше, ніж будь-який дипломат" - у Києві презентували фільм про Арвідаса Сабоніса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути