Ексклюзиви
субота, 20 липня 2013 09:36
Олег Соскін
Олег Соскін
Директор Інституту трансформації суспільства, професор кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління

Янукович практично зруйнував весь бізнес

Дефіцит держбюджету виріс втричі, проте не варто чекати, що ситуація покращиться, адже для цього мають бути доходи в Державний бюджет, він має наповнюватись. Або потрібно зменшувати видатки. Доходів в Державному бюджеті не буде, тому що прем'єр-міністр Микола Азаров і президент Віктор Янукович практично зруйнувати весь бізнес — малий і середній.

Отже, по суті, ми маємо знищене середовище малого та середнього підприємництва, тобто так звану модель самозайнятості. Податковий кодекс, Арбузов, Клименко — вони практично паралізували підприємницьку діяльність, і таким чином не формується додаткова вартість доходів. Також скорочується кількість зайнятості населення, тобто людей, які працювали на малих та середніх підприємствах. Вони стають або безробітними, або латентно безробітними, або тими, хто просто не показує свої доходи, і вони переходять в неформальну економіку. Тобто це джерело доходів зникло.

Друге джерело — зовнішні запозичення. Впав рейтинг довіри до України до мінімального, і випуск євробондів стає абсолютно невигідним. Зараз вже цінні папери менше ніж під 12% розмістити не можна. А на міжнародних біржах, і так ніхто не хоче купувати євробонди українські.

Всередині країни облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) розміщувати не хочуть, тому що немає запиту, банки зазнають величезних збитків. Немає грошей, аби купувати, низькі відсотки, тому що депозити у людей беруться під 20 і більше відсотків, а як же вони їх будуть покривати? Немає чим покривати. Тому банки не хочуть купувати, тобто залишається лише емісія Нацбанка.

Більше як половина підприємств - збиткові, і вже не платять податки від прибутку. Величезні борги по ПДВ, а вони ще й ввели цей механізм по векселям, аби проблему зняти. Проте проблему векселями не можливо вирішити. Отже, немає доходної частини бюджету, а тому, він весь час буде скорочуватися.

Окрім того, постійно триває ненаповнення Пенсійного фонду. Оскільки, все менше людей легально працює, немає нарахувань до Пенсійного фонду, і йому не вистачає грошей. Він — збитковий. Йому потрібно щомісяця виплачувати мінімум 21 мільярдів гривень пенсіонерам, тобто з Держбюджету мають щомісяця брати 5-7 мільярдів.

Таким чином, залишається скорочення видаткової частини. А щоби скорочувати видаткову частину — то в першу чергу треба посягнути на силові та каральні відомстві: міліцію, прокуратуру, суди, а також на бюрократів, АП, КМУ, ВР. А хто ж дасть це скорочувати? Треба вводити секвестр бюджету. А тоді красти не можна, і тоді "сім'я" не зможе вкрасти бюджетні гроші, які йдуть на видатки.

Тому виходить така ситуація, що на сьогоднішній день, бюджет фактично є банкрутом. У нас є внутрішній дефолт, а ми наближаємося до суверенного дефолту, коли Україна не може вже обслуговувати свої зовнішні зобов'язання, бо відбулось катастрофічне зменшення золотовалютних запасів. Вже їх менше 23 мільярдів доларів, а гривні надрукували дуже багато. Тому, за рахунок золотовалютного запасу підтримувати стабільний баланс Держбюджету — неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Янукович практично зруйнував весь бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути