Ексклюзиви
середа, 21 травня 2014 15:21

З кожними виборами президента стає все менше україномовних кандидатів - статист

Хто ще не твердо визначився, кого обирати в президенти країни наступної неділі, тому може допомогти з вибором аналіз декларацій кожного з претендентів на предмет державної мовної політики.

Мовний аспект у передвиборчих програмах кандидатів зібрано в один сюжет. Огляд кандидатів у цьому розрізі підготувала Незалежна асоціація Телерадіомовників (НАМ). З її профілю й було поширено відео.

В описі відео пояснено, що це один з роликів, присвячених передвиборчим програмам цьогорічних кандидатів у президенти.

"Серія інформаційно-освітніх сюжетів з аналізом передвиборчих програм кандидатів у Президенти 2014. В кожному сюжеті журналіст розповідає про зміст програм за допомогою коментарів незалежних експертів. Проект створено Незалежною асоціацією телерадіомовників за підтримки Національного фонду на підтримку демократії.
Теми сюжетів визначено на основі соціологічних досліджень", - йдеться в описі.

Нещодавно любитель статистики, який веде журнал easternwestern.livejournal.com, уже підіймав мовне питання в контексті виборів-2014.

"Цікава тенденція виходить якщо розподілити кандидатів на україномовних та російськомовних за рідною мовою (тією, яку вони першу вивчили в дитинстві від батьків)", - пише він, і пропонує під цим кутом поглянути на охочих стати президентом України від початку її незалежності:

 

"Як бачимо, частка україномовних падає й падає. Якщо на виборах 1991 та 1994 кандидати з рідною українською домінували тотально, то вибори 1999 стали першими, де російськомовний спромігся потрапити в другий тур, а починаючи з 2010 спостерігається уже тотальна домінація російськомовних. Вибори 2010 таки перші, де російськомовний переміг; перші, де у другому турі російськомовними були обидва; перші, де російськомовні сумарно набрали більше україномовних (при чому, з величезною перевагою). Це також, до речі, перші вибори, де переміг виходець із південного сходу", - пише easternwestern і передбачає, що, принаймні на найближчих, виборах тенденція збережеться.
 
"У другому турі явно російськомовними будуть обидва (й обидва - з південного сходу). Ну, і один з російськомовних знову переможе (Фаворит перегонів Петро Порошенко народився на Одещині, Юлія Тимошенко - у Дніпропетровську, а Сергій Тігіпко - в Молдові. - Gazeta.ua). Попри шалені показники на виборах 2010 року, російська знову зросте, а українська знову впаде. Взагалі з україномовних на цих виборах лише один кандидат з хоч із якимось рейтингом - Гриценко. Українська складе ~ 5%. У малоймовірних обставинах - щонайбільше 10%", - вважає статист.
Зараз ви читаєте новину «З кожними виборами президента стає все менше україномовних кандидатів - статист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути