середа, 07 грудня 2016 16:59

Російську мову в Україні витісняє англійська

Російську мову в Україні витісняє англійська

- Кожна країна, яка здобула незалежність, ще багато десятиліть користуватиметься мовою імперії, з якої вона вийшла. Таке явище в більшості постколоніальних державах. Україна — не виняток. У нас поширена російська, - каже Gazeta.ua Віктор ГРОМОВИЙ, шеф-редактор порталу "Освітня політика".

Що з цим робити?

- Те, що в західних областях України багато хто розмовляє польською, а в центральних російською — не страшно. Боротися із російською мовою, польською чи угорською на Закарпатті не варто. Це безнадійна справа. Зараз потрібен ширший простір для використання української, поширення в різних сферах. Я, наприклад, у своєму рідному Кіровограді, будучи директором гімназії, привчив усіх навколо говорити українською. Не тому, що я шугав чи лякав. А тому, що так виходило. І не треба було нікого ламати. Зараз є інерція побутового спілкування російською мовою. Я згадую як з'явились перші серіали з українським перекладом і для багатьох людей це було дико. Але через рік-два звикли. Думаю, ці процеси самі собою налагодяться.

Чи може Україна українізуватись сама по собі без втручання політиків і активістів?

- Будь-який якісний український продукт ставатиме популярним. Якщо є достатня кількість шкіл із українською мовою навчання і навчатись в цих школах круто, то люди само собою підуть в цю школу. Коли на ринку є багато літератури українською, її купуватимуть. Впарювати халтуру тільки тому, що вона українською мовою і сподіватись, що пройде - навряд чи це найкращий шлях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російсько-українська війна була неминуча

Зараз російської стає менше? Якщо так, то за рахунок чого?

- Російську мову витісняє англійська на пострадянському просторі. Це є в Грузії, Болгарії, Азербайджані. Недавно я був у Баку. Переконався, що в колишній радянській республіці Азербайджан російської мови молодь практично не знає. Знають англійську. Звісно, старше покоління володіє російською. У нас також цей процес йде, тільки менш повільно.

Які середовища просуватимуть українську найбільше?

- Важливе поширення української у всіх середовищах. Є певні знакові фігури для тих чи інших категорій населення. Для когось це спортсмени, для декого — бізнесмени, для інших - співаки. Коли українська буде популярною в усіх сферах, люди відчуватимуть потребу також говорити нею.

Чи прискорять українізацію втрата Криму та війна на Донбасі?

- Важко проаналізувати зараз ситуацію на окупованих територіях. До окупації я нерідко бував в Луганській і Донецькій області, багато разів був у Криму. Проводив там свої майстер-класи української мови і ніяких проблем не існувало. У цьому випадку проблема не в мові, а у світогляді. Є багато україномовних, але диких совків, які ностальгують за Радянським Союзом. Серед таких є навіть вчителі української мови і літератури. Вони несуть негативний ідеологічний заряд.

Зараз ви читаєте новину «Російську мову в Україні витісняє англійська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути