Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2019 20:16

Навчаються діти із окупованих територій - прокоментували закриття російськомовних шкіл у Львові

Навчаються діти із окупованих територій - прокоментували закриття російськомовних шкіл у Львові
Начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Зоряна Довганик. Фото із відкритих джерел.

У Львові працює 4 російськомовні школи. Діють попри не повну комплектацію. Громадські активісти пропонують їх українізувати.

"2017-го у школі № 6 навчалося всього 339 учнів, а у школі № 17 – 369 учнів. Вони розраховані на значно більшу кількість учнів. Поряд з порожніми російськомовними школами знаходяться переповнені україномовні. На навчання одного учня у таких школах з бюджету витрачається у 9 разів більше коштів, аніж на навчання учня в повністю укомплектованій", - написала активістка Тамара Лозова у Facebook.

Жінка переконана, що такі школи повинні стати українськими. Так можна буде вирішити проблему із переповненими школами у Львові.

"Зараз у Львові працює чотири російськомовні школи. А минулого року їх було п'ять, - розповідає начальниця львівського управління освіти Зоряна Довганик. - 40 відсотків предметів у таких школах, зокрема історію України, захист Вітчизни, географію та українську літературу, викладають українською. Предмет "українська мова" - обов'язковий. Що стосується наповненості російськомовних шкіл - це залежить від місця їх розташування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україномовний канал про відеоігри дивиться рекордна кількість користувачів мережі

За словами чиновниці, середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6, що на вул. Зеленій розташована майже у центрі міста. Це малозаселений район, тому й учнів там мало.

"До прикладу, у російськомовній Спеціалізованій школі № 45, що на вул. Науковій навчається понад тисячу учнів. Це типовий спальний район Львова", - пояснила Довганик.

Фінансування російських шкіл не є пріоритетним. Кошти розподіляються між усіма школами однаково.

"У першу чергу, ми фінансуємо школи, які потребують капітального ремонту приміщень. Додатково витрачаємо кошти на ремонт спортивних майданчиків та сучасну техніку. А вже потім, задовольняємо інші потреби".

Російськомовні школи не планують закривати.

"У них навчаються діти переселенців із окупованих територій та учасників АТО. Вже із наступного року, щоб збільшити кількість учнів, та зважаючи на "регіональну" прив'язку до шкіл, ми відкриємо у них класи із навчанням виключно українською мовою". - резюмувала Зоряна Довганик.

У столичному дитсадку російськомовні батьки зацькували дитину й її матір, які спілкуються українською.

Зараз ви читаєте новину «Навчаються діти із окупованих територій - прокоментували закриття російськомовних шкіл у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути