середа, 20 серпня 2014 12:03

"Країна з необов'язковою мовою" - викладач зі США про Україну

"Країна з необов'язковою мовою" - викладач зі США про Україну

"Революція гідності - це більше фікція, ніж реальність, тому що в мові вона не відбулася", - стверджує викладач Колумбійського університету Юрій Шевчук.

Він творець інтерактивного підручника для американських університетів "Beginner's Ukrainian" - "Українська для початківців", член Американської асоціації славістичних досліджень, Американської асоціації викладачів слов'янських та східноєвропейських мов. Мову кандидат філологічних наук називає найповнішим засобом самовираження спільноти.

"Мова для мене багато говорить про те, наскільки глибинні зміни в українському менталітеті", - розповів мовознавець під час свого візиту в Україну на Громадському радіо в передачі Ірини Славінської "Антена", повідомляє Gazeta.ua.

"Для мене Революція гідності - скоріше фікція, ніж реальність, тому що у мові вона не відбулася. Кілька днів я провів із західними журналістами в Києві, і щоразу, коли ми зверталися до когось на вулиці, нам відповідали насамперед російською, так якби російська - мова міжнародного спілкування з зовнішнім світом. Це не так. Зовнішній світ російської не знає. Це дуже скоро розумієш, коли потрапляєш до Сполучених штатів. Хіба що ви хочете бути на Брайтон бічі - тоді так. А поза тим російська не є міжнародною мовою. Вона була мовою міжколоніального спілкування Радянського Союзу. А в багатьох українців досі дефолт-мовою є російська. Доти нас не будуть серйозно сприймати як націю, яка чомусь має бути окремо від росіян. Ми посилаємо дуже суперечливі сигнали світові. З одного боку підіймаємо революцію і кажемо, що ми окрема країна. А з іншого боку - передаємо це російською мовою. Світ трошки сконфужений - а деж поділася їхня власна мова? Чи вона існує? Чи вони дійсно відмінні від росіян?" - пояснює Шевчук і винить політику української держави, яка зробила свою мову необов'язковою.

В Америці, за словами викладача, курси з вивчення чеської, хорватської, сербської та інших, дрібних, у порівнянні з українською, за кількістю носіїв мов, відвідує вдесятеро більше студентів. Разом з тим від розповів, у чому західні викладачі-русисти заздрять україністам. Повністю розмову з Юрійєм Шевчуком мод можна прослухати за ланкою.

Зараз ви читаєте новину «"Країна з необов'язковою мовою" - викладач зі США про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути