пʼятниця, 02 грудня 2016 16:19

Через заворушення на мовному ґрунті загинули 4 людини

У Республіці Камерун (держава в Західній Африці) в регіонах проживання англомовних меншин виникли заворушення через дискримінацію з боку франкомовної більшості.

Юристи і вчителі в місті Баменда, столиці південно-західного регіону країни, заявили про безстроковий страйк, а вуличні сутички з поліцією вже забрали життя щонайменше чотирьох людей. Про це повідомляє "Deutche Welle".

Вісім з десяти регіонів Камеруна є переважно франкомовними, проте два регіони, Північно-західний і Південно-західний - англомовні. Протести в цих провінціях тривають з 21 листопада з гаслами проти "статусу другорядних громадян" і спроб маргиналізувати англофонів.

Автор: dw.com
 

Анломовні вчителі скаржаться, що їх франкомовні колеги отримують все більше роботи в англомовних школах, незважаючи на відмінності в учбових планах і методах навчання.

Два місяці тому англомовні юристи заявили, що вимагають перевести всіх франкомовних суддів, які не розуміють англійської мови, за межі англомовних регіонів. Основна причина - судді і адвокати не розуміють один одного, впровадження правосуддя - неможливе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедія на залізниці в Камеруні - понад 70 людей загинули

За Конституцією Камеруна англійська і французька мови є офіційними і мають однакові права. Проте, багато офіційних документів написано виключно французькою. Англомовні камерунці складають п'яту частину 22-мільйонного населення країни. Майже за 60 років незалежності в країні не було англомовного міністра оборони, фінансів або управління територіями.

Причини сучасного конфлікту мають столітнє коріння. З XIX сторіччя Камерун був німецькою колонією, проте після Першої світової війни його розділили між Францією та Великобританією. В 1960 році Французький Камерун отримав незалежність і створив Республіку Камерун. В 1961 році одна частина Британського Камеруна приєдналася до Нігерії, інша - до франкомовного Камеруна.

Південний Камерун межує з нігерійською землею Біафра, де існує сильний сепаратистський рух. Деякі активісти хочуть об'єднання цих двох регіонів у незалежну державу, що викликає агресивний спротив як нігерійського, так і камерунського урядів.

Зараз ви читаєте новину «Через заворушення на мовному ґрунті загинули 4 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути