четвер, 14 липня 2016 14:35

"Білінгвізм означає розширений світогляд" - Ігор Зайдель

"Білінгвізм означає розширений світогляд" - Ігор Зайдель
Ігор Зайдель

Ігор Зайдель, німецький художник-концептуаліст, поділився думками з приводу мовної ситуації в Україні в інтерв'ю для "Велика Ідея".

"Зараз в літературі з'явилася вульгарна мова, побутова. Це дуже важливо. Сучасні українські письменники вже багато зробили. Візьмемо, наприклад, мову вулиці. Вона вже увійшла в літературу. Схожу справу у Франції колись зробив Війон. Це такий "новояз", але природний. Це моделювання нового світу. І це повинно спрацювати. Американці, коли творили свою державу, вони перекручували англійські слова, щоб створити щось своє.

Я зрозумів, що велика кількість спільнот в Україні майже міфічні – вірменська, грузинська. Так, існує журнал, що публікується вірменською. Його знають в Берліні, мені там його показали, а тут ніхто не знає. Кримські татари, які тут на Подолі господарюють лавкою, я з ними розмовляв, вони послуговуються українською. Є дві мови: українська і російська. І є діалекти. І це добре, оскільки білінгвізм означає розширений світогляд.

В Європі дуже мало білінгвістичних держав, де це реально працює. Мовного конфлікту – його немає, його вигадують з маніпулятивною метою. Конфлікту як такого немає, тому що на побутовому рівні люди прекрасно переходять з однієї мови на іншу. Це нормально.

Для імперської свідомості існує ідея про єдину мову. Звичайно, не можна заперечувати насильницьку русифікацію. Це вже визначено, як історична правда. Але існує і зворотна реакція – українізація. Втім, це також може мати неприємні наслідки.

Світ майбутнього – світ мультилінгвістичний і мультискриптичний. Неможливо буде комунікувати однією мовою. І це нормально, що є багато мов. Це прекрасно. Треба шукати позитивні сторони, щоб досягти розуміння. Шукати способи діалогу.
Ми постійно знаходимося в еклектичному просторі. Нам постійно потрібно ковзати з одного на інше.

У нас завжди є історичний пласт, у нас є щось іноземне. І для будь-якого реципієнта будь мультилінгвізм та мультискриптність – латина, кирилиця, китайська, ще щось- це нормальне явище. Я думаю, що це параноя, вигадана Бісмарком під час створення єдиної німецької нації, якої немає насправді. Створення Hochdeutsch... Але це вже не працює.
Так, це може не збігатися з ідеологією якихось упертих людей, які вважають, що все має бути правильно. А що таке "правильно"? "

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим отримає широку автономію або ж кримська мова буде офіційна по всій Україні - Алі Татар-заде

Зараз ви читаєте новину «"Білінгвізм означає розширений світогляд" - Ігор Зайдель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути