Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 00:16

Переселенці проводять безкоштовні заняття з української мови
8

Волонтери вишивають сорочки новонародженим та дарують до Дня вишиванки у місті та селах
Фото: Надано Оксаною Муравльовою
Всього у курсі 18 уроків, більшість занять – практичні
Курси української мови та розмовний клуб  - цілком волонтерський проект
На уроках грають та вчать скоромовки
Ті, хто закінчив курси можуть залишитись в громадській організації "Український розмовний клуб "Файно"

У місті Краматорськ Донецької області три роки як працює український розмовний клуб "Файно". Там безкоштовно викладають вчителі-переселенці та пенсіонери. Загалом, заняття клубу відвідало понад 300 людей. Про це Gazeta.ua розповідає координатор клубу та одна з вчителів Оксана Муравльова з Ясинуватої. Вона у 2014 році разом із родиною переїхала жити у Краматорськ до родичів чоловіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квести, фестивалі і батли: переселенці провели рекордну кількість заходів

"Мене знайшла Анастасія Розлуцька голова громадської організації "Український світ" у соціальних мережах та запросил координувати та викладати, - розповідає Оксана, - Найчастіше приходять люди від 20 років. Більшість – вчителі та вихователі, які хочуть викладати українською та їм для цього потрібна допомога. Приходили й іноземці, які взагалі нічого не розуміли українською. З ними починаємо вчити алфавіт".

Автор: Надано Оксаною Муравльовою
  На спільні родинні заходи приходять вчителі та вихователі від 20 років
На спільні родинні заходи приходять вчителі та вихователі від 20 років

Зараз у групах займаються по 15 людей. У цьому році зібрали чотири групи, з якими працюють вчителі-волонтери. Курс розраховано на 18 уроків.Більшість занять – практичні з метою навчити людей говорити українською та не боятися цього.

"Усі вчителі – переселенці або пенсіонери. Працюють безкоштовно, - зазначає Оксана, - Друкуємо завдання на заняття за власний кошт. Пишемо гранти, щоб були кошти продовжувати заняття та проводити творчі майстер-класи".

Автор: Надано Оксаною Муравльовою
  Викладають вчителі з переселенців, та ті, які вже на пенсії
Викладають вчителі з переселенців, та ті, які вже на пенсії

Заняття проходять у приміщенні дитячої бібліотеки декілька разів на тиждень. Розклад формує кожен вчитель окремо. Оголошення про набір на курс публікують у групі facebook "ГО "Український розмовний клуб "Файно"))) #УРКФайно".

"На заняттях вільне спілкування. Використовуємо ігри, скоромовки, - розповідає Оксана, - У групі завжди є декілька людей, які гарно розмовляють. Але і їм цікаво виконувати різні фонетичні завдання. Більш сильні допомагають слабшим".

За три роки проведення курсів їх відвідало понад 300 людей. Волонтери також проводять виїзні майстер-класи для жителів села.
"Можемо видавати сертифікати про проходження курсів. А для педагогів це важливо, - розповідає Оксана, - По завершенню курсів ті, хто приходить заради сертифікатів відсіюється. Інші – залишаються, приєднуються до роботи громадської організації "Український розмовний клуб "Файно", де приділяємо увагу історії, традиціям. Але найголовніший напрямок - вишивка".

Автор: Надано Оксаною Муравльовою
  Волонтери вишивають сорочки новонародженим та дарують до Дня вишиванки у місті та селах
Волонтери вишивають сорочки новонародженим та дарують до Дня вишиванки у місті та селах

Цілий рік волонтери громадської організації "Файно" готуються до акції "Народжені в вишиванках". На День вишиванки відвідують пологовий будинок й дарують малюкам вишиваночки.

"Цього року нам вся Україна допомагала матеріалами. Пошили близько 70 вишиваночок малюкам, - розповідає Оксана, - У місті подарували 30, інші надсилали у міста Луганської та Донецької області".

У майбутньому планують продовжувати лояльну українізацію Донбасу. Зокрема, хочуть розширити курси та проводити більше творчих майстер-класів.

Автор: Надано Оксаною Муравльовою
  Всього у курсі 18 уроків, більшість занять – практичні
Всього у курсі 18 уроків, більшість занять – практичні

"У побуті відсотків 10 можливо спілкується українською, - зазначає Оксана, - Чую, що вихователі в садочках вже спілкуються українською. Діти йдуть додому, і вже з батьками через слово балакають українською. Їм треба допомагати, але, на жаль, не всі батьки роблять це - дітям треба допомагати, говорити з ними державною мовою".

До Краматорська Оксана Муравльова приїхала з Ясинуватої, бо у місті живе родина чоловіка. Має 25 років стажу роботи викладачем української мови. Зараз на пенсії.

Невелика громадська ініціатива може об'єднати людей для розв'язання повсякденних проблем. Спільно можна легко встановити сміттєві баки, відремонтувати та розмалювати зупинки, організувати ЛЕД-освітлення у селі. Гроші на ініціативи може виділити місцева влада та різні благодійні міжнародні фонди.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці проводять безкоштовні заняття з української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути