Ексклюзиви
субота, 11 лютого 2017 16:05

Від "кукурузника" до "Мрії" - сьогодні день народження АН-8
5

Фото: Фото з avia.pro

11 лютого 1956 року в небо піднявся перший літак АН. Це був спеціалізований військо-транспортний газотурбінний літак АН-8. Машина була призначена для перевезення вантажів, техніки, десантників чи поранених.

Публічно продемонстрували літак y серпні цього ж року. АН-8 взяв участь y повітряному параді на Тушинському аеродромі під Москвою. У листопаді пройшли державні випробування машини.

Літак мав 2 ракетні прискорювачі, розташовані у хвостовій частині фюзеляжа під люком кормової кабіни. Відзначався новою на той час механізацією крила – двощілинними закрилками з фіксованою другою щілиною. АН-8 мав хороші злітно-посадкові характеристики і високу прохідність на ґрунтових аеродромах. Відтак для посадки годилася ґрунтова дорога y сільській місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український військовий АН-32 зробив "мертву петлю"

За потреби машину можна було обладнати стрілецькою зброєю та пристосувати для скидання бомб. Ан-8 піднімався на 8,6 тис метрів у висоту та міг долати відстань до 850 км. Його максимальна швидкість – 520 км/год

Виробляли Ан-8 на Ташкентському авіаційному заводі ім. В.П.Чкалова протягом 1958–1961. З 1959 року АН-8 надійшов на озброєння військово-транспортної авіації.

Всього випустили 151 літак цієї моделі.

111 років тому, народився український авіаконструктор Олег Антонов. Свій перший планер він змайстрував у 18 років. За нього конструктор отримав грамоту на змаганнях у Коктебелі.

Зараз ви читаєте новину «Від "кукурузника" до "Мрії" - сьогодні день народження АН-8». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути