вівторок, 07 лютого 2017 20:11

Від "АН-2" до "Мрії" - сьогодні відзначають день народження Антонова

111 років тому, 7 лютого 1906 року, народився український авіаконструктор Олег Антонов.

Свій перший планер він змайстрував у 18 років. Апарат не був досконалим, але за нього конструктор отримав грамоту на змаганнях у Коктебелі. Ця нагорода надихнула майстра. З-під його рук виходили нові й досконалі планери.

 

Антонов створив літак, який міг би сісти на будь-який аеродром - це АН-2. У народі його прозвали "Кукурузником". Вперше він піднявся в небо 1947 року. Це єдиний літак у світі, який серійно випускали впродовж 60 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники "Антонова" в Росію не поїдуть - фахівець

У 1964 році почалась розробка військово-транспортного літака АН-26. Перший політ Ан-26 здійснив 21 травня 1969 року. В ході проектних робіт злітна маса Ан-26 збільшилася до 24 тонн, на літак встановили потужні двигуни. Внесли зміни в форму фюзеляжу. Збільшилася місткість вантажного відсіку. Його зараз використовують у військовій авіації.

На початку 1970-х років підприємство спроектувало багатоцільовий літак Ан-28. Його перший політ відбувся 29 січня 1973 року.

Останнім проектом Антонова став АН-124 "Руслан". Він досі є лідером світової авіації в перевезенні вантажів на великі відстані. На його рахунку більше 20 світових рекордів.

Конструкторське бюро, яке Антонов очолював багато років, тепер носить його ім'я. У 1988 році в небо піднявся задуманий Антоновим вантажний літак Ан-225 "Мрія", який встановив більше, ніж 110 світових рекордів в одному польоті. Він є найбільшим літаком світу.

Підприємство створило більше ста типів і модифікацій пасажирських, транспортних і спеціалізованих літаків. Вони розтиражовані у понад 22 тис. примірників.

Останніми новинками підприємства стали Ан-148, який випустили у 2004 році, Ан-158 датують 2010 роком, Ан-178, який презентували 2015-го. Зараз концерн веде розробку літака Ан-132 і інших літальних апаратів.

Антонов був тричі одружений, виховав чотирьох дітей.

"Якби я не став конструктором, то став би художником", - говорив він.

У 1997 році Національна академія наук України була заснувала премію Антонова. Її вручають відділенням механіки НАН України за видатні досягнення в галузі технічної механіки і літакобудування.

Загалом Антонов створив 52 планерів і 22 літаків.

В 1999 році за видатні досягнення в створенні літаків ім'я Олега Антонова занесено до Міжнародної аерокосмічної зали Слави Аерокосмічного музею міста Сан-Дієго (США).

Зараз ви читаєте новину «Від "АН-2" до "Мрії" - сьогодні відзначають день народження Антонова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути