четвер, 22 вересня 2016 18:29

Українські програмісти створюють сервіси із доступом до державних баз даних
10

Фото: Юрій Кардашевський

В Україні з'являються нові електронні сервіси для роботи із відкритими даними. Цьому посприяв закон до доступ до такої інформації.

Громадянські інновації у поєднанні з відкритими державними даними можуть змінювати цілі сектори економіки. Реформа відкритих державних даних надала друге дихання проекту запуску електронного управління в країні. На прикладі Інкубатора 1991 вдалося винайти унікальну модель взаємодії бізнесу, держави та ІТ-активістів, яку можна використовувати у масштабі цілої України, так і одного міста, розповів Денис Гурський, громадський активіст, співзасновник Інкубатору 1991 та ГО SocialBoost.

"Ми вважаємо, що Україна повільно рухається у напрямку створення законодавства, інфраструктурних рішень, а також електронних сервісів для громадян. Але електронний сервіс "Доступ до відкритої інформації" або "Відкриті дані" доволі успішний. За рахунок нього є можливість багатьом командам створювати нові сервіси. Усі сервіси скоро зможуть розміщувати у хмарі і держава матиме можливість нею користуватися. ", - каже він.

Інкубатор 1991 допомагає незалежним ІТ-розробникам створити стартапи та сервіси на основі відкритих даних, які будуть корисними для громадян, компаній та державним органам. Зараз інкубатор — це невеликий штат людей, який працює над стартапами. Вони займаються проектами на перетині ІТ і агросектора, енергетики, антикорупційної діяльності тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці випустили нову частину гри "Козаки"

З січня по вересень з'явився 21 сервіс, що оцифровує агропромислову та енергетичну сфери економіки. Нині росадовці, активісти й журналісти використовують аналітичні системи для контролю прозорості державного управління. Крім цього, сервіси вже використовують відкриті дані МінАгро, МВС, міських адміністрацій тощо.

"Ми продовжуємо політику запровадження інновацій у державі. Є декілька елементів, які дозволяють реалізувати інноваційні кроки. Наприклад, відкриті дані, які з'явилися у державних органах влади — це була ініціатива президента. 2 законопроекти, які пройшли майже 2 роки тому, зобов'язали органи влади публікувати певні дані в електронному вигляді на порталі відкритих даних", - каже Дмитро Шимків, заступник голови адміністрації президента.

Надія Васильєва, генеральний директор "Майкрософт Україна", додала, що якби не було закону про відкриті дані - у нас би не було розуміння про результати роботи держави. Оскільки результатом є саме дані, тобто як вони працювали ми бачимо у звітах.

У квітні відбувся перший випуск 12 стартапів на відкритих даних. П'ять із них отримали інвестиції, а два проходять інкубацію у топ-3 бізнес-інкубаторі Digital International Zone Fellowship Program від Ryerson University (Торонто, Онтаріо).

Нагадаємо, в Україні запустили некомерційний інкубатор ІТ-проектів "1991 Open Data Incubator" на основі відкритих даних.

Зараз ви читаєте новину «Українські програмісти створюють сервіси із доступом до державних баз даних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути