середа, 18 лютого 2015 17:54

Названі "найрозумніші" міста світу

Названі "найрозумніші" міста світу

Редактор Fast Company і фахівець з стратегії розвитку міського середовища Бойд Коен опублікував складений ним список найбільш "розумних" і технологічно просунутих міст світу.

Для складання списку Коен створив опитувальник, що включає в себе 62 індикатора на основі ознак розумного міста. Опитувальник він направив адміністраціям 120 (по 30 в кожному з регіонів) міст світу (з них погодилися брати участь всього 11).

Перші три місця зайняли європейські столиці - Барселона, Копенгаген і Гельсінкі. Так, у Барселоні є не тільки майже повсюдне підключення до бездротового інтернету, але і спеціальна програма по поліпшенню догляду за старіючим населенням міста. Крім того, в місті існує краудсорсінгова платформа, що дозволяє жителям голосувати за нововведення в місті, які вони хотіли б бачити. Копенгаген, в свою чергу, планує радикально скоротити викиди вуглекислого газу до 2025 року. Населення міста випереджає інші столиці за кількістю смартфонів на одну людину і бере активну участь у міському житті, що включає в себе до 1000 заходів, акцій та ініціатив в рік. У Гельсінкі ж майже всі будинки обладнані "розумними" лічильниками. Інші міста, які показали хороші результати, - Ванкувер, Відень і Сінгапур.

До впевнених кандидатів на звання розумного міста до списку увійшли Лос-Анджелес, Брісбен і Монреаль. Так, Брісбен відзначився розвиненими програмами по спільному використанню машин і велосипедів, а Лос-Анджелес - програмою LA 2050 по впровадженню інновацій в місті. Крім того, місто виявилося на другому місці по кількості станцій для підзарядки електрокарів. У Монреалі Коен відзначив розвинену систему спільного використання велосипедів і автомобілів, а також смарт-картку для користування міським громадським транспортом.

Нарешті, в окрему групу виділено Боготу і Ліму (столиці Колумбії і Перу відповідно). Так, у Боготі автор дослідження зазначив розвинену систему наземного громадського транспорту і високу кількість велосипедних доріжок. В Лімі ж 80 % державних послуг доступні населенню через онлайн-сервіс, а у місті існує спеціальна система управління освітленням вулиць в залежності від щільності руху.

Зараз ви читаєте новину «Названі "найрозумніші" міста світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути