четвер, 23 січня 2014 10:24

У Львівській свічковій мануфактурі виготовляють 25 видів декоративних свічок
18

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівській свічковій мануфактура декоративні свічки виготовляють більш ніж як півроку. Майстри свічкової виготовляють більше 25 видів декоративних парафінових та воскових свічок. А придбати їх можна у спеціальному магазині на вулиці Музейній в центрі Львова. У приміщенні в центрі Львова виготовленням займається свічковий майстер Володимир Миськович.

"Раніше свічки  робили або із бджолиного воску або із тваринного сала монахи чи монахині. Зараз майже всі свічки із перероблених і очищених нафтопродуктів – парафіну. У парафін додаємо рослинний жир – стеарин, аби віск був більш пластичний і свічка була гладкою. Якщо гніт слабо натягнути – свічка буде погано горіти і швидко плавиться", - радить майстер.

Парафін та барвники замовляють з-закордоном та в Україні. Формочки для свічок замовляють за спеціальними ескізами. У майстерні виготовляють різні за формою та кольором свічки - пірамідки, конуси, квадрати, свічки-м'ячі, традиційні, подвійні свічки, з кількома гнітами та різні за висотою. Є свічки навіть із дірками - їх роблять із льоду та парафіну. На Новорічні та Різдвяні свята найбільшим попитом користувалися  зелені ялиночки, воскові янголи, пірамідки. До дня святого Валентина виготовлять кілька сотень свічок-сердечок різних кольорів, а до свята Шоколаду у лютому -  шоколадні свічки із ароматом.

"Найпростіші свічки робимо методом занурення у віск. Вони добре горять і довговічні. На спеціальний барабан на довгій ручці натягуємо гніт і опускаємо з тисячу разів у гарячий парафін. Це може зайняти кілька годин. Наприкінці можна занурити у кольоровий парафін, є більше п'яти базових барвників. Середнього розміру свічка горить 30 годин. Ми зараз в пошуках натурального та не шкідливого ароматизатора", - каже Володимир Миськович.

Ціна на свічку залежить від кількості затраченого парафіну. Найменша свічка коштує від 6 гривень, пів-кілограмова – майже 100 гривень. Частину виручених коштів скеровують на благодійність - у кризовий Центр для жінок, які потрапили у складні життєві ситуації. У майстерні планують проводити майстер-класи для усіх охочих із виготовлення різноманітних свічок.

 

Зараз ви читаєте новину «У Львівській свічковій мануфактурі виготовляють 25 видів декоративних свічок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути