пʼятниця, 13 січня 2017 14:25

Як святкувати Старий Новий рік: традиції, звичаї та обряди

У ніч з 13 на 14 січня українці відзначають Старий Новий рік. Свято супроводжується різними звичаями, обрядами та традиціями.

Святкування почалося в 1918 році. Коли замість юліанського календаря був введений григоріанський. У сучасність увійшло поняття "старого" та "нового" стилю.

Варто зазначити, для багатьох віруючих людей Старий Новий рік є більш яскравим святом, ніж звичайний Новий рік. Оскільки пишні застілля дозволені виключно після закінчення Різдвяного посту.

Автор: podrobnosti.ua
 

В Україні Старий Новий рік святкують, накриваючи багатий стіл, на якому обов'язково має стояти кутя. Щедрий вечір 13 січня дуже схожий на Святвечір перед Різдвом. Проте страви вже не пісні: на столі мають бути ковбаси, м'ясо, сало, пироги, вареники, млинці.

За святковою вечерею повинна зібратися вся родина. Попросити одне в одного пробачення та загадати щастя і достатку в новому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як 2017 рік уявляли в Радянському Союзі: діафільм

Споконвіку традиційно в дні Старого Нового року українці відзначали день Маланки - 13 січня. День Святого Василя - 14 січня. Свята завжди супроводжувалися народними гуляннями, переодяганнями та ворожіннями.

Серед головних обрядів на Старий Новий рік треба виділити щедрування та водіння кози Маланки. З вечора і до самої ночі компанії щедрувальників ходили по хатах, співали обрядові пісні-щедрівки, танцювали та жартували. Компанію супроводжувала коза Маланка, в яку найчастіше переодягалися молоді хлопці.

Автор: telegraf.com.ua
 

Вранці 14 січня в Україні прийнято засівати. Відповідно до цього ритуалу на Старий Новий рік хлопчики та молоді хлопці наповнюють свої рукавиці зерном. Засівають спочатку в своєму будинку. Потім в хатах хрещених батьків, родичів та сусідів. При цьому засівальники бажають щастя, достатку та врожаю у новому році.

У деяких регіонах країни вранці 14 січня палять "дідухів" – заздалегідь підготовлені снопи, які на Щедрий вечір стояли в хаті на покуті.

Також, щоб очиститися від усіх бід та неприємностей, люди стрибали через багаття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На столичному вокзалі заколядували пасажирам

Серед давніх українських звичаїв на Старий Новий рік варто виділити сватання. Тільки 13 січня молоді хлопці, які раніше отримали від коханої дівчини "гарбуза", могли повторити спробу - знову послати в дім дівчини сватів. Свататися на Маланки можна і вперше. Вважається, якщо погодитися на шлюб у Щедрий вечір - життя молодої пари буде щедрим і радісним.

Автор: WordYou.ru
 

Ворожіння на Старий Новий рік – ще одна невід'ємна частина святкування. В основному на Щедрий вечір ворожили молоді дівчата, намагаючись зазирнути у майбутнє та побачити судженого. Дівчата клали під подушку свої гребінці, примовляючи: "Суджений-ряджений, розчеши мені голову!". Вважалося, що хто в цю ніч насниться, за того дівчина і вийде заміж.

Зараз ви читаєте новину «Як святкувати Старий Новий рік: традиції, звичаї та обряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути