пʼятниця, 28 листопада 2014 18:54

3 причини, чому чоловічі і жіночі сорочки застібаються на різні боки

3 причини, чому чоловічі і жіночі сорочки застібаються на різні боки

Чоловіки і жінки застібають одяг на різні сторони і цьому є свої пояснення. Існує 3 версії, чому чоловічий одяг застібається направо, а жіночий - наліво.

1. Звичай пришивати застібки на ліву сторону жіночого одягу родом із Середньовіччя. Тоді гудзики в Європі служили прикрасою і виготовлялися з дорогоцінних металів. Зроблені із золота, срібла і слонячої кістки, вони символізували достаток і високе положення в суспільстві. Таку розкіш могли дозволити собі тільки знатні вельможі. Благородним дамам у ті часи було не прийнято одягатися самостійно, їм допомагали покоївки. Для зручності прислуги гудзики і пришивали праворуч, але по відношенню до застібаючого. На одязі ж вони були пришиті ліворуч.

Чоловіки ж, навіть знатного роду, частіше одягалися самі, і тому їм було простіше застібати ґудзики, що знаходяться праворуч. Крім того, європейським аристократам в ті часи часто доводилося воювати. І при необхідності озброєний чоловік мав можливість зігріти під лівою полою одягу праву руку, в якій він тримав зброю.

2. За іншою версією, пришивали ґудзики з різних сторін, щоб жіночі та чоловічі сорочки не можна було переплутати.

3. Є і третя версія, згідно з якою годуючим матерям зручніше тримати немовлят лівою рукою і годувати лівою груддю, щоб права рука залишалася вільною для інших справ. При цьому дитину можна було прикрити від холоду правою полою одягу.

Зараз ви читаєте новину «3 причини, чому чоловічі і жіночі сорочки застібаються на різні боки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути