вівторок, 17 травня 2016 00:50

Для робіт у приватному будинку варто купити акумуляторний шурупокрут

— Шурупокрут обирав собі довго. Він мені потрібен для збирання меб­лів, — говорить 29-річний Владислав Комишин із Черкас. Після переїзду в нову квартиру він скручував меблі дротяним шурупокрутом. Купив його за 400 грн. На пристрої можна регулювати оберти двигуна, є реверс.

— Це — один із найдешевших на базарі. Коштує вдвічі менше за акумуляторний. Його корпус не прогумований, а дріт — усього 1 метр. Проте я задоволений. Кілька місяців він безвідмовно працює. Робота з ним рухається значно швидше, ніж із викруткою. Також використовую його як дриль, роблю отвори в дереві. Днями прикручував паркан із профнастилу до металевих кутиків товщиною 5 міліметрів. Пристрій витримав 4 години безперервної роботи.

Шурупокрут обирають залежно від потреб і частоти користування, радять у він­ницькому магазині побутової техніки.

— Щоб вряди-годи прикрутити поличку в квартирі чи карниз, підійде найпростіший мережевий шурупокрут. Такі розвивають до 800 обертів на хвилину, коштують 400‑650 гривень. Для них бажано купувати шнур-переноску, бо мають короткі дроти, — розповідає продавець-консультант 26-річний Олександр Гуртовий. — Якщо потрібно часто працювати з шурупокрутом, наприклад, прикручувати гіпсокартон, то краще взяти акумуляторний. Це зручніше, дріт не буде заважати. З ним можна працювати у важкодоступних місцях.

Акумуляторні шурупокрути є трьох видів — електричні викрутки, власне шурупокрути та дрилі-шурупокрути.

— Якщо не потрібно сильно затискати шурупи чи болти, а просто прикручувати їх по різьбі, хорошим варіантом буде акумуляторна викрутка. Вона розвиває 180‑200 обертів на хвилину, компактна й легка — від 300 грамів. Коштує 180‑200 гривень, — продовжує. — У приватному будинку часто працюють із різними матеріалами — металом, твердим деревом, цеглою. Тому власникам хат краще купувати звичайний акумуляторний шурупокрут. Він має 500 обертів за хвилину. Більший заряд акумулятора та важить півтора кілограма. Коштують такі від 700 гривень. Для професійних ремонтників згодиться дриль-шурупокрут. Він має дві швидкості роботи: від 0 до 500 і 0–2000 обертів на хвилину. Це дозволяє не тільки закручувати шурупи і саморізи, а й свердлити отвори у твердих матеріалах.

Вартість акумуляторних шурупокрутів залежить від комплектації інструменту. У дешевих моделях використовують нікель-кадмієві акумулятори. Їх заряджають 3–8 год. Під час холоду такі швидко втрачають заряд. Нерідко потужність інструмента залежить від рівня розряду такого акумулятора.

— Шурупокрути від тисячі гривень комплектують літій-іонним акумулятором. Заряджається такий за годину. На одному заряді може закрутити 300 шурупів у дубову дошку. Деякі моделі комплектують одразу двома акумуляторами. Доки один заряджається, другим можна працювати. Є плавне регулювання обертів і підсвітка робочої зони, — пояснює Олександр.

7 липня 1936 року американський продавець сталевого кріплення запатентував хрестоподібну викрутку. За рік прилаштував її до електродвигуна й запропонував автовиробникам. Винахід дозволив уникнути травматизму працівників звичайними пласкими викрутками та пошкодженню фарби на машинах. Пласкі ручні викрутки часто зісковзували із болтів і дряпали авто. Першим почав використовувати хрестоподібні шурупокрути "Кадилак". До 1950-х років ними користувалися більшість автовиробників.

Масовим інструментом шурупокрут став у середині 1990-х. Тоді в будівництві стали популярні технології з ­гіпсокартону та саморізів.

У шурупокрутах найчастіше ламається кнопка

У дротових шурупокрутах часто виходить із ладу кнопка. Її замінюють після кількох років інтенсивного користування, говорять у майстерні інструментів неподалік столичного ринку Юність.

— Іноді кнопка виконує одразу кілька функцій — вмикає пристрій і регулює частоту обертів. Також із неї можна керувати напрямом руху патрона. Пластикові частини кнопки зношуються, контакти підгоряють. Заміна коштує 120‑150 гривень, залежно від моделі, — каже майстер 52-річний Петро Йовенко. — В акумуляторних шурупокрутах найбільше проблем з акумуляторами. Вони втрачають ресурс, потрібно купувати новий. Нерідко на старі моделі їх неможливо знайти. Шукаємо потриманий у кращому стані. Тому при виборі інструмента краще брати з універсальним акумулятором, що підходить до багатьох моделей.

Щоб акумулятор інструмента довго служив, його зберігають завжди зарядженим при температурі вище +5°С.

— При свердлінні шурупокрутом не варто робити отвори в твердих матеріалах більше 15 міліметрів. А також — притискати інструмент, як ударний дриль.

Зараз ви читаєте новину «Для робіт у приватному будинку варто купити акумуляторний шурупокрут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути