пʼятниця, 19 серпня 2016 05:45

Білий лев з'їдає за раз 30 кілограмів м'яса

Автор: ФОТО: Сергій Старостенко
  Білі левенята сидять у клітці зоопарку ”12 місяців” у селі Демидів на Київщині. Народилися у п’ятирічних левів Іванни та Людвіга
Білі левенята сидять у клітці зоопарку ”12 місяців” у селі Демидів на Київщині. Народилися у п’ятирічних левів Іванни та Людвіга

— Нашим левенятам немає ще двох місяців, але у них гострі зуби. Їдять м'ясо та гризуть кістки, — каже 37-річний Завош АббасзадЗе, ветеринар зоопарку "12 місяців". Заклад розташований у селі Демидів Вишгородського району на Київщині. Тут 23 червня в білих левів народилися п'ятеро дитинчат.

Уперше їх показують відвіду­вачам 11 серпня. Малята ­лежать у кутку вольєру, застеленого соломою. Позіхають і гарчать на ­людей.

— П'ятеро левенят в одному посліді — це рекорд, — роз­по­­відає Завош Аббасзадзе. — Зазвичай приводять не більш як чотирьох. Пологи в ­Іванни пройшли нормально. Народжувала 12 годин. Малята з'явилися на світ вагою 4—6 кілограмів, сліпі. Бачити почали за тиждень. Перший час харчувалися молоком матері. Ми поступово вводили в раціон каші й перекручене м'ясо. Тепер наввипередки біжать до м'ясного фаршу та люблять гризти кістки.

За раз дорослий лев з'їдає до 30 кг м'яса. Харчуються раз на кілька днів. Без їжі можуть обходитися тижнями. Прийом їжі в білих левів — цілий ритуал. Першим їсть головний самець. З'їдає серце й печінку здобичі. Потім переходить до м'яса. Коли наситився, до їжі підходять інші леви.

Ветеринар заходить у вольєр до левенят. Ті позі­хають і потягуються. Одного бере на руки. Гладить по спині. Левеня виривається та біжить до братів.

— До людей левенята ще не звикли. Бо лише сьогодні відлучили їх від матері, — продовжує. — Іванна нікого до них не підпускала. Бачила працівників, одразу скалила зуби, гарчала. На якийсь час завісили вольєр і дозволили їм побути на­одинці. Розлучити з дітьми було важко. Іванна досі переживає. Левенята постійно тягали її за хвоста по вольєру.

Завош Аббасзадзе заносить миску з перемеленим фаршем. По черзі простягає левенятам їжу на ложці з довгою ручкою.

— Із рук їжу поки що не беруть. Але поступово до цього звикають. Не боюся, що вкусять. У цих тварин немає агресії до людей, — говорить Завош. — У неволі білих левів залишилося не більш як 300 на планеті. Більшість — у заповіднику в ПАР. У природі білі леви живуть сім'ями. Левиці полюють і виховують потомство. Самці — охороняють територію.

Ветеринар показує вольєр з 5-річними Іванною та Людвігом. Самка торкається лапою скла, самець лежить на підвищенні. Коли бачить людей, відвертається від них.

— Іванна — серйозна дама, — розповідає Аббасадзе. — Поводиться спокійно і ніколи не метушиться. Людвіг — гордий і ледачий. Любить, щоб їжу клали перед ними. Якщо стоятиме далеко, не підійде. Позує перед відвідувачами. Але робить це лише тоді, коли має гарний настрій.

Людвіг з Іванною вперше зустрілися торік. Між ними одразу виникла симпатія. Для них це — друге потомство. Уперше Іванна стала матір'ю перед Новим роком. Тоді привела трьох левенят. Назвали Кий, Щек і Хорив. Ці імена вибрали відвідувачі.

Зараз ви читаєте новину «Білий лев з'їдає за раз 30 кілограмів м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути