Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2016 05:35

З банку "Хрещатик" украли 81 мільйон гривень

Протягом 2010–2014 років у Київському відділенні банку "Хрещатик" украли 81 млн грн. Це ­гроші 54 клієнтів, які клали гроші на депозит. Столична прокуратура оголосила підозру 16 керівникам установи. Їх звинувачують у шахрайстві і зловживанні службовим становищем.

— Працівники банку використовували дві схеми, — каже Олександр Юрченко зі столичної прокуратури. — За першою підшукували клієнтів, на рахунках яких було понад 300 тисяч гривень. Від їхнього імені підробляли касові документи і знімали готівку з депозитів. За другою схемою гроші забирали ще до того, як вони потрапляли на депозитний рахунок. Касири брали готівку, а інформацію в комп'ютерну базу не вносили.

Банкіри чекають суду під домашнім арештом.

— Щоб відшкодувати збитки, суд наклав арешт на їхнє майно. Це — три квартири, дві земельні ділянки та три будинки у Києві та області. Їх оцінюють у 9 мільйонів гривень, — розповідає Юрченко.

5 квітня Нацбанк України визнав "Хрещатик" неплатоспроможним. За розміром активів установа посідала 18-те місце зі 122.

Схема може працювати роками

— Працівники банків — гарні психологи. Ретельно спостерігають за клієнтами. Якщо людина має один вклад і постійно його смикає — її не чіпатимуть. Увагу звернуть на власника кількох депозитів, який рідко навідується, — каже радник президента Асоціації українських банків 41-річний ­Олексій КУЩ.

— Технологія злочину проста. Працівники банку підробляють касові документи клієнтів і користуються їхніми коштами. Коли клієнт приходить забрати гроші, прокручують такі ж операції з іншими вкладниками. Схема може працювати роками, доки вклади надходять регулярно. 2008-го люди почали масово забирати гроші, і піраміда рухнула. Приховати махінації стало неможливо.

Другий спосіб — шахрайство. Працівники банку приймають кошти, але не вносять дані до комп'ютерної бази. Такі афери прокручують рядові касири. Через одну людину проходять суми від кількох десятків тисяч гривень. Для масштабної афери треба щонайменше дві-три особи — касир і хтось із керівництва відділення. Перший підробить касові ордери, начальник прикриє.

Керівництво банку знає про схеми. Для них головне — аналізувати баланс. Він у нормальному стані. Специфіка таких злочинів у тому, що схеми прокручують кілька працівників банку. Якщо вони у змові, то це важко виявити.

Якщо є рішення суду, банк зобов'язаний повернути гроші.

Зараз ви читаєте новину «З банку "Хрещатик" украли 81 мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути