Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2016 07:55

Восьмирічного хлопчика знайшли за 300 кілометрів від дому
2

Принц Огли сидить на ліжку в палаті дитячої лікарні міста Кременчук Полтавської області. Не говорить, боїться лишатися на самоті. Поліцейські ­з’ясовують, як хлопчик опинився в місті
Фото: ФОТО з сайта www.kg-ua.com
Принц Огли не розмовляє. Має розвиток 2-річної дитини

— Упізнала його по телевізору. Малому 8 років, звати Принц Огли, він — рома. У його сім'ї дев'ятеро чи десятеро дітей, — каже 56-річна Ніна Хавич із Миколаєва.

Говорить про хлопчика, якого 17 липня знайшли у місті Кременчук Полтавської області. Він не вміє говорити, читати, писати. Де родичі дитини — невідомо.

— Торік його привезли в райлікарню Миколаєва. Там я працювала вихователькою, — продовжує Ніна Сергіївна. — Це було на Великдень. Він позгризав вершки на пасках, які батьки поприносили дітям. Показав жестами, що дуже хотів їсти. Мав би вже ходити у школу, але відстає в розвитку. Любить малювати, гратися в ігри на комп'ютері і смартфоні. Варто забрати іграшку — показує непристойні жести, крутить пальцем біля скроні, влаштовує істерики.

17 липня Принц зайшов до магазину "Аврора" в Кременчуці. Почав ­просити іграшки, кричав, плакав. Не міг пояснити, де його батьки. Продавці викликали поліцейських.

— Без дозволу брав із прилавка товари, розпаковував. Ми заборонили. Почав вередувати. У покупців випрошував гроші, — згадує 20-річна Альона Мірошниченко, продавець-консультант "Аврори". — Один чоловік купив йому лука зі стрілами. Малий сів на поріг, почав роздивляться. Люди жалілися, що через нього не можуть зайти до крамниці. Ми попросили відійти, то розплакався, кинув іграшку і втік. Потім вернувся. Був у спортивному костюмі. Не дешевому, але брудному. Від нього смерділо. Запам'ятала його очі — великі, карі.

Хлопчика відвезли до міської дитячої лікарні. Обстежили, почали шукати родичів.

— Орієнтування розіслали в усі області. Хлопчик не розмовляє. Запрошували сурдоперекладача, місцевих ромів, але на контакт він не йде. Має розвиток 2-річної дитини — каже 30-річна Анна Васенко з міської поліції. — Зараз з'ясовуємо, як він опинився у Кременчуці.

— Дитина відмовляється від нормального харчування, їсть кімнатні квіти. Як не по його — влаштовує істерики, — розповідає 56-річна Галина Скотаренко з обласної прокуратури. — Батьків можуть позбавити батьківських прав.

— Малого привезли сюди жебракувати, — переконана Яна. Вона роздає рекламні листівки на центральному ринку Кременчука. — Він ходив тут, просив милостиню. Обрали інше місто, щоб ніхто не впізнав.

22 липня до Кременчуцької дитячої лікарні приїхала комісія — медики і представники соціальних служб. Вирішують, що робити далі з Принцом Оглою. Він перебуває в окремій палаті неврологічного відділення. До хлопчика нікого не пускають. Через надмірну увагу в дитини стався нервовий зрив, кажуть лікарі.

Медсестра дозволяє зазирнути до палати. Кімната світла і простора. Під стінами — застелені білими простирадлами двоє ліжок. На одному з них розкладені м'які іграшки. Принц Огли — худий, чорнявий. Розмальовує картинки, мугикає під ніс. Нас не помічає.

— Ми його вимили. Хронічних захворювань не виявили. Любить розмальовувати кольоровими олівцями картинки. Розуміє, як гратися з іграшками, — розповідає заступник головного лікаря 47-річна Алла Півень. — Перебуватиме у нас, доки вирішать його долю.

Поліцейські встановили, що родина Принца Огли живе в селі Мартинівське Вознесенського району на Миколаївщині.

— Хлопчик був нашим вихованцем понад два роки, — згадує 63-річна Антоніна Бондарук, заступник директора Миколаївської школи-інтернату №6. — У лютому 2016-го його відрахували за висновком медично-педагогічної комісії. Він не засвоює навчальної програми. Батькам радили віддати його в інтернат для особливих дітей. Але вони не хочуть втрачати грошей. Отримують пенсію на сина. Він був недоглянутий, не чув і не говорив. Родичі забирали його на літні канікули, на весняні й осінні лишали в нас. Дзвінки та прохання вихователів ігнорували. Казали, не мають часу займатися з ним. Коли хлопчик хворів, біля дитини чергували вихователі, а не батьки. Навідували його лише брат і сестра — Тайсон і Золушка.

Зараз ви читаєте новину «Восьмирічного хлопчика знайшли за 300 кілометрів від дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути