Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2016 00:35

У вогні загинули шестеро сестер
2

Останки тіл дітей пожежники склали в ковдрах біля двору. Із батьками загиблих працюють психологи
Фото: ФОТО З САЙТА www.youtube
Через полум’я Надія Сальнікова із села Шабо Білгород-Дністровського району на Одещині не змогла зайти до будинку, де спали шестеро доньок

— Я проснулася вночі від тріскоту й диму. Вибігла на вулицю, почала гукати Надю. Її ніде не було. Потім побачила її всю в ранах. Вона розбила вікно. Намагалася спасати дітей, — говорить 78-річна Марія Кур'янова з села Шабо Білгород-Дністровського району Одещини.

Уночі 21 квітня у приватному будинку на вул. Кооперативній сталася пожежа. Загинули сестри 10-річна Олександра, 9-річна Ольга, 8-річна Євгенія, 3-річна Ярослава і близнючки 4-місячні Мирослава та Святослава Сальнікови. Їхня мати Надія, 38 років, встигла вибігти на вулицю. Батько, 41-річний Ігор, був тієї ночі на роботі.

— Мене підняла сусідка. Кричить: діти горять, визивай пожарку! Рятувальники швидко приїхали, але в будинку вже рухнув дах. Ще й балон газовий горів більше години. Вони не могли його витаскати, — згадує 62-річна Євгенія Штефанко, яка живе поряд.

— Ми приїхали — все в полум'ї було. Двері відкриті, балон стоїть на кухні, у ньому вже перегорів шланг. Зайти не було як. Все горіло і могло вибухнути. Всередині стіни оббиті пластиком і вагонкою. Дим їдкий, дихати неможливо, — розповідає 60-річний Леонід Желібовський, водій Шабівської пожежної охорони. — Діти надихалися димом від пластику, а потім згоріли. Витягали їх уже мертвими. Четверо старших були в одній кімнаті, маленькі лежали в іншій — біля вікна. Від них майже нічого не залишилося.

— Звечора йшов дощ. Старші діти намочили взуття. Мати поставила сушити біля електродуйчика. Уночі прокинулася від диму. Коридор уже горів. Вона відчинила вікно. Доступ кисню спричинив раптове загоряння, полум'я охопило всю кімнату. Жінка отримала опіки обличчя та рук. І чи від стресу, чи від больового шоку побігла на вулицю. Діти залишилися в будинку, — каже 51-річний Михайло Вовк, заступник начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області. — Сусіди, на жаль, спочатку подзвонили до поліції, звідти інформацію передали нам.

Довго не могли зрозуміти, що з матір'ю. Думали, напідпитку чи під наркотиками. Бо була ­неадекватна. З'ясували, що вона хотіла врятувати дітей, вибила вікно. Але за кілька хвилин упав дах.

У будинку, де жили Сальнікови, — чотири квартири. Частково постраждало помешкання сусідів, решта вціліли.

8 років тому Надія та Ігор Сальнікови переїхали з Білгорода-Дністровського до Шабо. Жінка до декрету працювала двірником в агрофірмі. Чоловік тримає господарство біля села Прибережне.

— Має бичків, корів, свиней. М'ясо та молоко завжди були в домі. У нього руки золоті. І ремонти, і зварка, й електрика — все вміє. А мати дітьми займалася, — говорить сусідка Євгенія Петрівна. — Дітки досі стоять перед очима. Такі славні були.

У родини залишилася найстарша донька — 20-річна Наталія. У цьому ж селі винаймає квартиру з чоловіком. Скоро має народити.

Батьків забрали до лікарні, потім — у поліцію. Живуть тимчасово в брата Надії в Білгороді-Дністровському.

Дітей поховали 24 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У вогні загинули шестеро сестер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути