Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2016 06:35

"Писала сестрі, щоб вона повісилася й повісила своїх діток"
3

Ольга Парфьонова (на фото)  і Олександра Артеменко повісилися після переписки в інтернеті з Анастасією Коваленко. Вона радила жінкам, як зробити зашморг і як безболісно вчинити самогубство
Фото: ФОТО З САЙТА www.vk.com
На сторінку Анастасії Коваленко заходили з комп’ютера Євгена Кривошеєва із Запоріжжя
Олександра Артеменко

— После похорон ­сестры не находила себе ­места. В голове не укладывалось: почему она повесилась? От безысходности написала на ее страничке в интернете: "Светочки не стало. Кто общался с моей сестрой в последнее время — отзовитесь". Вечером написала некая Анастасия Коваленко. Спросила: неужели она это сделала? Начали переписываться, — розповідає 23-річна Олександра Лихачова з міста Котовськ Одеської області. Торік 5 вересня в орендованій квартирі повісилася її двоюрідна сестра 19-річна Світлана Артеменко. Перед цим листувалася в соцмережі з дівчиною під ніком Анастасія Коваленко.

"Анастасія Коваленко" діяла за однією схемою: в соціальних групах знаходила людей, які писали про свої проблеми. Втиралася до них у довіру. Писала, що чудово їх розуміє, бо пережила таке саме горе. Щоразу була інша історія — про смерть чоловіка, втрату подруги, сестри. Поступово підштовхувала до думки про самогубство. Радила, як це зробити. Писала, що вона лікар. Знає найефективніший і безболісний спосіб. Усім радила повіситися. Після смерті співрозмовників писала родичам співчутливі листи.

— Ця жінка розпитувала, як саме Свєточка повісилася. З чого зробила петлю. Спочатку я думала, що вона божевільна. Розповідала мені, що недавно і її сестри не стало. Прислала фото дівчини в труні у весільній сукні. Потім почала натякати, що життя без сестер утратило сенс. І нам треба бути з ними поряд. Я не розуміла, що відбувається. Написала всім друзям з її сторінки, що їх подруга Настя хоче накласти на себе руки. Та ніхто з тих людей її особисто не знав. Мене це насторожило. Попросила її скинути переписку зі Свєтою. Вона відмовилася. Сказала, що це неможливо. Бо сама підштовхнула її до цього кроку. Тепер мучиться. Боїться, що її посадять. Я не могла повірити в те, що прочитала. Перепитала. Коваленко мене добила: "Світлана все зробила правильно. Швидко й без болю. Як я її навчила".

Світлана Артеменко працювала помічником кухаря в кафе. Зустрічалася з 19-річним Давидом Козаковим.

— Причин для самогубства сестра не мала, — говорить Олександра. — Єдине, останнім часом конфліктувала з колишньою однокласницею Вікою. Влітку та побила Свєту. Ревнувала до неї свого хлопця. За день до того, як сестричка повісилася, Віка їй дзвонила 16 разів. Про що говорили — невідомо. Віка не зізнається. Знайомі розповідали, що просила їх сфотографувати Свєту в труні й показати фото. Думаю, цей конфлікт і підкосив сестру. Але до самогубства її підштовхнула Коваленко.

Торік 18 травня повісилася 20-річна Ольга Парфьонова з російського Ульяновська. Перед смертю теж листувалася з Анастасією Коваленко.

— Год назад у сестры умер муж. У него отказало сердце. Для Оли это стало страшным ударом. Справиться со своей болью она не смогла. Около полуночи повешенной на комнатной двери ее нашла свекровь, — розповідає сестра 19-річна Євгенія Тенюкова. — Наступного дня мені написала Анастасія Коваленко: "Боже мій, Олечка все-таки це зробила". Я запитала, звідки вона знає сестру і про те, що трапилося. Вона відповіла, що з Олею познайомилася в групі "Вдови і вдівці". Переписувалися, ділилися проблемами. Потім почала розпитувати, як Оля це зробила. Де саме і на чому повісилася. Чи повісила своїх дітей. Такі ж листи розсилала подругам Олі. Поступово почала підштовхувати мене до самогубства. Казала, що й сама хоче померти. Бо через неї повісилася моя сестра і не тільки вона. Спочатку не зрозуміла, про що вона говорить. Коли знайшла її переписку з сестрою — все стало ясно.

У Ольги Парфьонової лишилося двоє дітей — 4-річна донька та 2-річний син.

— Повідомлення лишилися за один день, решта — видалені. Коваленко писала сестрі, щоб вона повісилася й повісила своїх діток. Пропонувала зробити це разом. Бо нібито теж втратила чоловіка й не бачить сенсу жити. Присилала фото, як робити маленькі петлі. Казала, щоб видалила цю переписку, викинула телефон, вийшла з групи для вдівців.

За ІР-адресою правоохоронці виявили комп'ютер, з якого заходили на сторінку "Анастасії Коваленко". Належить він 27-річному Євгену Кривошеєву із Запоріжжя. Він комп'ютерний інженер. Працює з дому. Із дружиною орендує 3-кімнатну квартиру в новобудові. Свою вину не визнає.

— Родичі покійних дівчат і журналісти найняли приватного детектива й провели розслідування. Інформацію передали кіберполіції. Але чоловік сказав, що в них буває багато людей. Хто з гостей користувався комп'ютером, на які сторінки заходив — він не слідкував, — говорить 29-річний Сергій Кондрико, начальник відділу поліції з протидії кіберзлочинності в Запорізькій області. — Притягнути чоловіка до відповідальності слідство не може. Прямих доказів його вини нема. Та й дії "Анастасії Коваленко" не підпадають під статтю "доведення до самогубства". Чинне законодавство не передбачає такого способу — через інтернет.

Щонайменше вісім жінок перед самогубством листувалися в інтернеті з "Анастасією Коваленко".

Потрібно більше живого спілкування

— Злочинність поступово переходить із реального життя у віртуальне. У зоні ризику люди, які мають потребу в спілкуванні, підтримці, емоційній близькості. Коли немає рідних чи друзів, які могли б заповнити цю потребу, люди шукають однодумців в інтернеті, — говорить психолог 36-річна Людмила Москаленко. — У найбільшій небезпеці — підлітки та люди, які пережили сильний стрес. Щоб уберегти їх від впливу соцмереж, необхідно більше живого спілкування. Разом обговорювати проблеми, ходити на прогулянки, в кафе. Для підлітків важливий приклад батьків. Вони мають обмежити власне користування соцмережами, щоб вимагати цього від дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Писала сестрі, щоб вона повісилася й повісила своїх діток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути