пʼятниця, 17 червня 2016 07:55

Під час шторму втопилися двоє дітей і двоє чоловіків
3

Завуч 24-ї тернопільської школи Михайло Близнюк (на фото) кинувся в море рятувати своїх учнів Марту Окаринську й Віталія Данчишина. Всі втопилися. З ними разом загинув відпочивальник бази в Затоці на Одещині Дмитро Педосюк. Він також намагався допомогти дітям
Фото: фото з сайта www.press-centr.com
Віталій Данчишин
Марта Окаринська

— Марту, Віталика і ще одну дівчинку віднесло від берега. Коли намагалися повернутися, їх накрило хвилею. Ми покликали Михайла Ігоровича. Якісь двоє хлопців кинулися рятувати й випливли з одною дівчиною. Вони плакали й кричали, що Михайло Ігорович із Мартою і Віталиком під водою. Рятувальників не було ні на базі, ні на пляжі. Михайла Ігоровича викинуло на берег. Нас вигнали з пляжу, — розповідає 16-річна Аліса Фурман із Тернополя.

14 червня о 15:20 у селищі Затока Білгород-Дністровського району на Одещині під час шторму в Чорному морі потонули учні 24-ї школи з Тернополя — 14-річна Марта Окаринська і Віталій Данчишин, 16 років. Їх кинулись рятувати завуч 46-річний Михайло Близнюк і 32-річний Дмитро Педосюк із Хмельницького, який відпочивав на морі. Обоє загинули.

40 тернопільських школярів приїхали в Затоку на щорічний фестиваль "Самоцвіти. Літо. Море". Їх супроводжували троє вчителів і троє батьків.

— Мої заступники ­знайшли інформацію про фестиваль у Затоці. Ще й із відпочинком. На батьківських зборах вирішили, що частина дітей хочуть взяти участь. Не всі погодилися, бо сума в середньому становила 3 тисячі гривень, — каже директор школи Ігор Каразія, 47 років.

— Підлітки пішли скупатися, хоча було попередження про шторм. Дорослі кинулися їм на допомогу. Все за лічені хвилини сталося. Коли приїхали рятувальники, їхні тіла вже витягли на берег, — розповідає Андрій Мельник зі Служби з надзвичайних ситуацій. — А менш ніж за годину метрів за 500 від цього місця рятувальники за допомогою круга витягли з води 19-річних хлопця й дівчину і 27-річного чоловіка. Вони купалися.

Поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом нещасного випадку та неналежного виконання обов'язків охорони життя й здоров'я ­дітей.

16 червня Марту Окаринську і Михайла Близнюка поховали на Микулинецькому кладовищі в Тернополі. Віталія Данчишина відвезли в рідне село Ілавче Теребовлянського району. Поховали 17 червня.

— Віталій перейшов у нашу школу із сільської у 6-му класі, — продовжує директор школи. — Хотів вступати в технічний коледж. Марта — наша гордість, отримала похвальний лист за досягнення в навчанні. Михайло Ігорович — заступник директора з виховної роботи і вчитель історії та правознавства. Він жив своєю професією, створив шкільний оркестр. У нього залишилася дружина і донька-студентка. Жінка працює вчителем математики в іншій школі.

— Діти кажуть, що на морі були якісь дивні хвилі. Пісок просто втікав з-під ніг. Але там мали бути умови для школярів — огорожі-парапети, рятувальна служба. А їх поселили на звичайну базу, — говорить Ігор Каразія.

Керівництво фірми "Арт-центр "Атре", що є організатором дитячого фестивалю, від коментарів відмовилося.

Зараз ви читаєте новину «Під час шторму втопилися двоє дітей і двоє чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути