Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2016 07:10

Переатестація — не панацея від некомпетентних кадрів

— Убивство в Кривому Озері — серйозний удар по репутації вищого керівництва МВС і реформі правоохоронних органів. На неї суспільство покладало великі надії. Тому варто очікувати суворого покарання для винних у цій справі, — каже правозахисник 63-річний Євген Захаров.

Чому сталася така ситуація?

— Корінь проблеми — в незакінченості реформ. Очищення правоохоронних органів далеке від завершення. Процес лише почався. Виконали не більш як 15 відсотків від загального обсягу завдань. Та й переатестація — не панацея від некомпетентних кадрів, злочинців в уніформі. Особовий склад оновлюють частково. У більшості залишають старих працівників.

Які висновки маємо зробити?

— Не можна послаблювати суспільний контроль над діяльністю правоохоронців. Злочини, що скоїли поліцейські, повинні мати максимальний розголос. Але треба знати міру. Не опускатися до самосуду, як це було у Врадіївці (2013-го двоє офіцерів міліції й таксист зґвалтували та намагалися вбити місцеву жительку в селищі Врадіївка Миколаївської області. Подія викликала масові протести серед людей. — ГПУ).

Як запобігти таким злочинам у майбутньому?

— Необхідно підвищити атестаційний мінімум для кандидатів у поліцейські. Сьогодні він складає 25 балів із 60 — менш як половина. Установити більш жорсткі умови відбору. Повинні не просто замінювати старих злодіїв із погонами на нових, а систему в цілому. Поки що нова поліція запрацювала переважно у великих містах. На тотальне запровадження реформи в країні немає грошей. Якщо хочемо реальних змін у правоохоронній системі, маємо бути готові до значних витрат.

Зараз ви читаєте новину «Переатестація — не панацея від некомпетентних кадрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути