Ексклюзиви
пʼятниця, 22 липня 2016 07:55

Павла Шеремета підірвали в центрі Києва
2

Кран підіймає понівечене авто, за кермом якого сидів Павло Шеремет. Вибух був такої сили, що в сусідніх магазинах зник струм. Журналіст кілька разів крикнув: ”Помогите!”, — кажуть свідки
Фото: REUTERS
Павло Шеремет останні п’ять років жив у Києві. Журналіста поховають завтра в Мінську

Уранці 20 липня загинув журналіст, виконавчий директор порталу "Українська правда" 44-річний Павло Шеремет. Їхав на ранковий ефір на радіостанцію "Вести". На розі вул. Богдана Хмельницького та Івана Франка в центрі Києва його "Субару ХВ" вибухнула.

У салоні Павло був сам. Автомобіль належить керівнику "Української правди" Олені Притулі. Вони жили разом.

Шеремет від'їхав від будинку 450 м. Авто вибухнуло о 7:45, коли зупинилося пропустити зустрічну машину. "Субару" підкинуло, шматки скла й металу розлетілися навколо. Експерти встановили, що спрацював саморобний вибуховий пристрій потужністю 600 г у тротиловому еквіваленті. Його закріпили під водійським сидінням на днищі машини. За однією версією, на пристрої був виставлений час, за іншою — підірвали дистанційно. Тип вибухівки — гексоген із пластидом і електродетонатором.

— Слідчі опитують свідків та колег. Не виключаємо жодної версії, — каже радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, 45 років.

— Ми з друзями пили каву на балконі навпроти. Почули потужний вибух — будівля здригнулася. До авто побігли люди — поряд "Макдональдз". Ми похапали пляшки з водою і теж скоренько вниз. Чоловік за кермом був ще живий, — розповідає 34-річний Владислав Іванченко.

— З машини валив чорний дим. Чоловік стогнав. Сидіння під ним не було, сидів наче на підлозі, — додає інший свідок 41-річний Іван.

Чоловіки витягли Павла через задні двері.

— Я вийшла на вулицю — там купа людей. Парєнь у білій сорочці кричить: "Давайте воду! Бо вже праву бочину машини вогонь охопив". У мене було одіяло, я ним товар накриваю. Кинула, щоб тушив, — згадує 49-річна Любов Роєнко, продавщиця з овочевого кіоску на перехресті. — Чоловіка почали витягувати, боялися, що загориться вся машина. Одна нога була відірвана, висіла на м'язах. Другу зажало. Коли витягли, він ще дихав. Але видно, що не жилець. Травми дуже серйозні. Хлопець послабив на ньому ремінь, розірвав сорочку. Зразу під'їхали медики, забрали. Як тільки відійшли, "Субару" спалахнула.

Павло Шеремет помер дорогою до реанімації. За кілька хвилин вогонь загасили, периметр навколо місця вибуху обгородили сигнальною стрічкою. На місце вибуху приїхала голова Національної поліції 39-річна Хатія Деканоідзе.

— Для мене це особиста справа. Павло перший, кому дала інтерв'ю в Україні, — каже Деканоідзе.

На місці працюють вибухо­техніки. Розпилюють двері авто, підіймають краном, щоб оглянути днище. Збирають залишки вибухівки.

— Убили, бо багато знав і комусь наступив на хвоста. Тут діяв професіонал. А це — великі гроші, — каже Олексій, 34 роки. Працює в будинку навпроти.

О 12:00 понівечене авто забрав поліцейський евакуатор. Комунальники вимили вулицю.

Павла Шеремета поховають у суботу, 23 липня, на батьківщині — у Мінську, столиці Білорусі.

Лукашенка називав особистим ворогом

Павло Шеремет народився 28 листопада 1971 року в Мінську, столиці Білорусі. Працював у відділі валютних операцій банку, консультантом економічних програм на телебаченні. Вів щотижневу програму "Проспект".

Очолював "Білоруську ділову газету", завідував у Мінську бюро російського каналу ОРТ (нині — "Перший канал". — ГПУ). Отримав російське громадянство.

2005 року в Мінську створив інформресурс "Білоруський партизан".

2010-го Шеремета позбавили білоруського громадянства. Президента Олександра Лукашенка він називав особистим ворогом. Один з авторів книжки "Випадковий президент" — про режим "бацькі".

Автор 30 документальних фільмів.

Останні п'ять років жив у Києві, працював в "Українській правді" і ведучим радіо "Вести".

Шеремет зізнавався, що ніколи не говорив білоруською мовою. Завжди російською.

Після переїзду в Україну почав вчити українську: "Я вижу, как много людей бережно относятся к своему родному, украинскому языку, что начинаю и сам переходить на него".

Розлучений. Залишилися син Микола й донька Єлизавета.

Жив у цивільному шлюбі з 49-річною Оленою Притулою, керівником порталу "Українська правда".

Зараз ви читаєте новину «Павла Шеремета підірвали в центрі Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути