Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2007 07:06

На дачi Віктора Януковича копають підземний хід

У березні прем"єр-міністр України Віктор Янукович запросив журналістів на свою дачу в селі Нові Петрівці Вишгородського району, що за 25 км на північ від Києва. Демонстрував двоповерховий будинок, розповів про свої спортивні захоплення та заграв на гітарі. У закутках садиби площею понад 200 га поза увагою журналістів залишилося багато деталей.

На Вишгородській трасі, за півкілометра до Нових Петрівців, стоїть патрульна машина та двоє даїшників. Потім ще один патруль, який охороняє поворот праворуч. Від знаку "В"їзд заборонено" тягнеться кілометр чорного асфальту з білою розміткою. По ньому на роботу й додому їздить лише прем"єр-міністр. Паралельно є друга розбита дорога, якою їздять місцеві селяни.

За два роки вздовж шляху прем"єра до резиденції повиростали десятки дво- та триповерхових будинків. Особливо розкішні маєтки із зеленими газонами стоять на останньому кілометрі "дороги Януковича".

Чорний асфальт впирається в паркан. За ним видно баштовий кран. Від воріт від"їжджає водовоз, який змиває пилюку з дороги.

— Як часто поливаєте? — питаю водія в машині. Той зам"явся.

— Як тільки має приїхати Янукович, — тихенько каже, озираючись.

Біля паркану стоять троє засмаглих чоловіків, очевидно, будівельників.

— Де тут дача Віктора Федоровича? — питаю.

— За півкілометра від цього забору. Але туди краще не йти. Ти знаєш, хто він? Наш кармілєц! — посміхається набік один із них.

Один із будівельників — 41-річний Сергій — пропрацював на дачі Януковича рік. Заробляє непогано. Збирається купувати собі потриману машину. Поки що їздить додому маршруткою N56, яка ходить від воріт маєтку до станції метро.

На цій території були державні дачі Щербицького, потім мера Києва Омельченка

— На цій території були державні дачі Щербицького (перший секретар Компартії України. — "ГПУ"), потім мера Києва Омельченка, — каже Сергій. — Поки будували дачу Яника, він жив у цьому старому будинку. Коли переселився, її знесли під нуль і зробили планіровку. Зараз до неї від спортивного комплексу риють підземний тунель довжиною 200 метрів, висота і ширина приблизно три метри. Нещодавно звалили ще два будинки, N5 і N4. Чув, як прораби будівництва між собою говорили: "Знесли ці два, залишилося третій. Цю територію теж віддають Януковичу. Роботи тут вистачить. Ще по машині купимо".

Поряд зі зруйнованим будинком донедавна був загороджений сіткою тенісний корт, — веде далі Сергій. — На ньому було штучне покриття, стояли стільці під накриттям.

Але потім усе прибрали і нині копають ще одне озеро з покрученими берегами, приблизно як два баскетбольні поля. Поряд біля ФОКу (фізкультурно-оздоровчий комплекс. — "ГПУ") є старе озеро, де ловляться великі коропи. Кажуть, Яник пару разів закидав вудку, але нічого не піймав.

Майже все, що є на території дачі, — ручна робота, тому вона така гарна, — продовжує Сергій. — Центральний в"їзд до дачі загороджений невисоким триметровим кованим забором, по якому плететься орнамент із квітів. Його замовили іспанським чи італійським ковалям, точно не пригадаю. Там професійна робота, в Україні ніхто так не викує. Задній двір загороджений восьмиметровим забором, тому що на тій частині Яник постійно відпочиває.

Резиденція розділена на верхню й нижню алеї. Вздовж них стоять ковані ліхтарі. Між алеями — двоповерховий будинок світлих кольорів. Два балкони з колонами та арками виходять на задній двір. Перед маєтком з обох боків великі клумби.

— Які це квіти, я не знаю, але вони дуже гарні, особливо вночі, коли включають підсвітку, — продовжує Сергій. — За будинком росте метрів шість-сім у висоту ялинка, яку посадили після нового року. За нею фонтан. Він теж кований, із-за кордону. Діаметром 10 метрів, триярусний, обкладений дорогою плиткою. Від нижньої алеї дорога веде до басейну з підсвіткою. Поряд стільці, тапчан та столик, де відпочиває Яник із друзями. Хто вони — я не знаю. Якось бачили, як туди привозили кількох дівчат. Може, це його невістки, знайомі.

Поряд стоїть цегляний будинок садівника. Там готують барбекю, шашлики, рибу. Готові страви подають до високої альтанки з колонами.

— Це його улюблене місце. Постійно там сидить, — каже Сергій про господаря маєтку. — Щось читає, любується водоспадом. У цій бісєдці до стелі підвішена кована люстра в 150 кілограм.

Територія дачі раніше була в ярах. Коли маєток відійшов Януковичу, майданчики під будинок і подвір"я вирівняли. Решта урочища має природний горбистий ландшафт.

— По весні прораби сказали, що потрібно терміново копати погріб на подвір"ї, — згадує Сергій. — Яник дуже любить іспанське вино і замовив звідти цілу партію. А планіровка вже зроблена. Тоді хлопці працювали вдень і вночі. Глинистий ґрунт відбійниками довбли. Насилу встигли. За три місяці погріб зробили. Його площа чотири на чотири. Дуже скромний — викладений фемом, схожим на плитку з Майдану. Два стелажі під вино, над головою три звичайних лампочки.

Три місяці тому на дачу Януковича фурами привезли 20 декоративних дерев. Висадили їх уздовж алей.

— Але приїхав Яник, і йому не сподобалося. Він нічого не сказав, просто його рожа стала кірпічною, — каже Сергій. — Через три дні їх викорчували і викинули.

Неподалік дачі зробили висипку землі. Думали, буде вертолітний майданчик.

— Потім з"ясували, що він розпорядився будувати церкву для селян. Вона буде на два входи — центральний і до резиденції. Уже заливають паркан.

Сергій розповідає, що працювати на будівництві легко. Робочий день — до 18.00. Зарплата — вчасно. Робітник щонайменше отримує 2 тис. грн. Майже в кожного є власне авто. Чоловіка із навичками будівельника беруть працювати без проблем.

— Потрібно лише звернутися до прораба, — продовжує Сергій. — Але контроль у нас жорсткий. На прохідній шманають до трусів. Телефони забирають, ніяких фотокамер. Заходиш на резиденцію "стерильним".

По території робітникам ходити заборонено. За цим слідкує охорона. За день будівельник повиннен встигнути зробити "норму". До приїзду господаря резиденція має бути вичищена від будівельного сміття й пилу. І головне — без жодної душі.

— Нас ганяють: "Бігом, бігом. Щоб нікого тут не було", — каже Сергій. — Але одного разу не встигли. Бачимо, іде він. Одягнений у спортивний костюм, резинові тапочки. Ми голови поопускали, швидко робимо. Він підійшов і каже українською мовою: "Добрий день, хлопці". Подивився і пішов мовчки.

Після розмови із Сергієм біля воріт з"являється начальник охорони та двоє з собакою.

— Ваші документи? Ціль приїзду? — запитують. — По закону в радіусі 60 метрів біля охороняємого об"єкта нікого не повинно бути.

Поряд сільською дорогою їздять легкові машини, катаються на мопедах підлітки. Через годину перевірки документів кореспондента "ГПУ" відпустили.

"У нас із цією дачею великі неприємності"


Із часів Середньовіччя на території нинішньої резиденції Януковича стояв Межигірський монастир — одна з найбільших святинь українського козацтва. 1934 року обитель підірвали, а її територію віддали під дачі членів радянського уряду. Від монастиря збереглася криниця.
— Сільська рада хотіла зробити подання на заповідний статус Дзиньковій криниці, але вона так близько до дачі Януковича... І людей там, чесно кажучи, охорона періодично ганяє, — розповідає 49-річний сільський голова Нових Петрівців Олексій Янковський. — Власне, монастир на території дачі. У 2005 році було укладено угоду оренди цієї ділянки з Кабміном на 49 років. На рівні чуток відомо, що вона пожиттєво відійшла у власність Януковича.
У нас із цією дачею великі неприємності. Якщо в селі негаразди, люди починають шантажувати, що підуть і перекриють дорогу Януковича.

Зараз ви читаєте новину «На дачi Віктора Януковича копають підземний хід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути