пʼятниця, 06 травня 2016 06:25

"Конфлікт треба спробувати залагодити словами"

— Найчастіше забіяками стають хлопчики. ­Основні причини — з них знущаються діти, в них нема гарного одягу, дорогого телефона, мають ожиріння, вади мови чи слуху, — каже психолог 56-річна Наталія Лобова. — Або дитина весь час вдома бачить конфлікти, сім'я строга і виразити свою агресію вона не може. Тому робить це в школі — на однолітках. Часто рідні не вірять, що набили іншу дитину їхні зразковий син чи донька.

Що робити батькам, чиї діти б'ються?

— Спочатку говорити з дитиною і пояснювати, що так не можна, що вона робить боляче іншим. Коли не розуміє, звертатися у спеціальні служби, які допоможуть зрозуміти. Знаю хлопчика, який крав у школі. Спочатку він робив це вдома. Потім у однокласників під час уроків забирав із портфелів ключі й ходив до них додому. Там крав гроші, коштовності. Коли хлопчика викрили, батьки віддали його на виховання в спецшколу. Дитина виправилася.

Діти стають забіяками, тому що батьки багато їм дозволяють. Що вони захочуть — одразу отримують. ­Дитину-агресора варто записати на боротьбу, бокс, аби вона могла фізично втомитися. Тоді відпаде бажання битися.

Що робити батькам, дітей яких б'ють?

— Поговорити, вияснити причину конфлікту. Порадити, як поводитися далі. Поділіться своїми спогадами про шкільні роки. Якщо дитину б'ють тривалий час, треба звернутися до класного керівника. Він має допомогти залагодити ситуацію. Якщо конфлікт не закінчується, варто писати заяву в поліцію. Постійне цькування дитини може призвести до психологічної травми — енурезу, головного болю.

Чи варто радити дітям давати здачі?

— В айкідо навчають, що конфлікт треба спершу спробувати залагодити словами. Якщо не розуміють — тікай, наздоганяють чи зачіпають — прийми бій. Але важливо, щоб дитина змогла прийняти бій. Тобто вона має бути готова фізично.

Зараз ви читаєте новину «"Конфлікт треба спробувати залагодити словами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути