вівторок, 17 січня 2017 07:35

"Іван подумав, що хочуть украсти квадроцикла. Їх оточили, підпалили джип"

Уночі 15 січня в Старому Селі Рокитнівського району на Рівненщині сталася стрілянина між місцевими мешканцями і трьома приїжджими чоловіками. Останніх із вогнепальними пораненнями забрали до районної лікарні.

"Сутичка виникла між місцевими бурштинокопачами і заїжджими бандитами. За два тижні до цього вони оголосили себе "кришою". Сказали, за видобуток каменю їм мають нести данину. Тим, хто відмовиться, у двори летітимуть гранати. Показували їх місцевим, щоб залякати", — пише в соцмережі народний депутат Андрій Лозовий.

Селяни стверджують, конфлікт — побутовий. Із бурштином не пов'язаний.

— Увечері біля двору Івана Крупича зупинився джип. Звідти вийшли троє.Чоловік подумав, що хочуть украсти квадроцикла. Увімкнув світло, вийшов на вулицю. Запитав, чого хочуть. Ті сіли в машину і від'їхали. Іван покликав на допомогу односельців. Приїжджих оточили, підпалили їхнього джипа. Почалася стрілянина. Хто стріляв — невідомо. Двох нетутешніх забрали в лікарню із пораненнями. Третього взяли в заручники, тримали в сільраді, поки не приїхала поліція та журналісти, — розповідає Микола Гнатович із Старосільської сільської ради.

Це не перша сутичка між місцевими та чужинцями, каже сільський голова Григорій Ковалець, 58 років:

— Через бурштин у селі дуже напружена ситуація. Тому так відреагували на приїжджих. Потім з'ясували, що ті хлопці в когось гостювали, нікому не погрожували. А опинилися на лікарняних ліжках. Один у важкому стані, має дев'ять кульових поранень. Чотири з них — наскрізні.

У неділю приїжджали сапери з області, бо на місці стрілянини виявили бойову гранату. Кому належить — теж не знаємо. Жити в селі стало страшно. Лягаєш спати — і не знаєш, чи прокинешся. Нещодавно теж була сутичка. Вилучили двостволку.

У Старому Селі гостювали брати з села Зірне Березнівського району — 23 й 26 років, та 19-річний Станіслав Рощук із райцентру Березне.

— Нікого не чіпали. Нас оточили місцеві, почали бити, потім стріляти, — говорить Станіслав. Отримав кульове поранення в руку та закриту черепно-мозкову травму. Його тримали в заручниках. — Нас били на очах у поліції, ніхто не вступався. Зрештою витягли з натовпу. Це врятувало, інакше б забили.

У двох постраждалих — вогнепальні поранення черевної порожнини.

— Відкрито два кримінальних провадження. Проти приїжджих — за фактом хуліганства. Проти місцевих — за нанесення важких тілесних ушкоджень, — каже Олександр Панасюк з обласної поліції.

15 січня близько опівночі в місті Олевськ на Житомирщині невідомі зі зброєю напали на місцевих. Вогнепальні поранення отримали семеро осіб: четверо — жителі Олевського району, троє — зі Львова. Один приїжджий помер у лікарні. Сутичку пов'язують із нелегальним видобутком бурштину.

— У центр приїхали два авто й мікроавтобус. Вибігли чоловіки спортивної статури з пістолетами та гвинтівками. Почали розстрілювати хлопців, які стояли біля кав'ярні на парковці, — розповідає депутат Житомирської обласної ради Олександр Ніколайчук. — Хтось із них кинув гранату в натовп. Посідали в авто — і ­тікати.

В області оголосили план перехоплення "Сирена". До Олевська відправили спецзагін поліції. Посилено охороняють районну лікарню.

— Медперсонал наляканий. На території закладу бачили людей з автоматами. Серед тяжко поранених щонайменше двоє немісцевих. У них все тіло в моторошних наколках, — каже Ніколайчук.

У понеділок об 11:00 в Олевську на місці перестрілки зібрався мітинг. Люди намагаються привернути увагу чиновників до свого краю, який через поклади бурштину другий рік тероризують бандити.

Зараз ви читаєте новину «"Іван подумав, що хочуть украсти квадроцикла. Їх оточили, підпалили джип"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути