Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2016 07:35

Четверо школярів затримали втікача із в'язниці

Автор: ФОТО: Олеся Мирошніченко, ”Березанська громада”
  Зліва направо стоять Олексій Науменко, міський голова Березані Київської області Володимир Тимченко, Микита Житник та Ярослав Кисіль. У мерії хлопцям вручили грамоти й подарунки за затримання втікача. Олега Остапенка не було через хворобу, нагороди йому передали друзі
Зліва направо стоять Олексій Науменко, міський голова Березані Київської області Володимир Тимченко, Микита Житник та Ярослав Кисіль. У мерії хлопцям вручили грамоти й подарунки за затримання втікача. Олега Остапенка не було через хворобу, нагороди йому передали друзі

— Після школи зайшли з другом у магазин купити води. Звернули увагу на чоловіка. Раніше його не бачили. Поводився дивно — роздивлявся, хто що купує, які гроші дають. Зиркав на сигналізацію. Обличчя не ховав. Був у светрі, джинсах і білих кросівках, — розповідає 13-річний Ярослав Кисіль із міста Березань на Київщині.

15 вересня із товаришами — 12-річним Олексієм Науменком, 13-річним Микитою Житником та Олегом Остапенком, 10 років, затримали 24-річного Івана Чечеля. 25 серпня той утік із Криворізької виправної колонії № 80. Відбував покарання за розбій та зґвалтування.

— Ввечері з хлопцями вийшли погуляти. Дивимось — знову той тип. Виходив із магазину в жіночій куртці з повними пакетами. Двері замкнув на ключ. Хоча на вулиці стояв велосипед продавщиці. Нас це насторожило. Вона не могла покинути на незнайомця товар і кудись вийти. Вирішили прослідкувати, — згадує Ярослав. — Чоловік пішов у бік центру. Там якраз мешкає мій двоюрідний брат Саша. Йому 28 років. Покликали на підмогу. Прийшов із другом Толіком. Усі разом наздогнали того чоловіка біля лісу. Слєжки за собою не помітив. Коли окружили його, розгубився. На наші питання відмовчувався. Вирішили зв'язати ременями, щоб не втік. Старші лишилися стерегти, а ми з хлопцями побігли у військову частину. Вона метрів за 50 від нас.

Солдати викликали поліцію.

— Затриманий — утікач із колонії. Його розшукували близько місяця. Попросили показати вміст пакетів. Там були вкрадені з магазину продукти та особисті речі продавщиці — куртка, телефон, 7 тисяч гривень, які забрав із каси, — розповідає Дмитро Ценов з обласної поліції.

Продавщиця 59-річна Ніна Науменко в магазині працює майже п'ять років. Вона пережила сильний стрес. Лікарі діагностували у неї струс мозку.

— Бабушка розповідала, що той дядько вдарив її кулаком в обличчя. Приставив ножа до горла, наказав мовчати. Якщо хоч пискне — приріже, — розповідає онук потерпілої 12-річний Олексій. — Потім затягнув її в підсобку, зв'язав, штовхнув на підлогу. Сам почав нишпорити по магазину. Забрав усю виручку, продукти, замкнув магазин і пішов. Бабушка кілька днів провела в лікарні. Зараз — удома. У неї постійно болить голова. Про пережите намагається не згадувати.

Іван Чечель родом із Дніпропетровщини. Був засуджений на сім з половиною років. До кінця терміну йому залишалося 16 місяців.

— До поведінки Івана Чечеля зауважень не було. Сумлінно працював. Видно було, що став на шлях виправлення. 22 червня його перевели на поселення до дільниці соціальної реабілітації. Вона розташована за межами колонії, — говорить Ярослав Костюченко з обласного управління державної пенітенціарної служби. — В'язні, які там мешкають, під супроводом працівників колонії їздять на роботу до різних підприємств міста. Самі оплачують проживання та харчування. Коли Чечель не повернувся з роботи, його оголосили в розшук.

Школярів нагородили у мерії. Всі — учні загальноосвітньої школи № 4. Ярослав Кисіль і Микита Житник навчаються у восьмому класі. Олексій Науменко — семикласник, Олег Остапенко перейшов до п'ятого.

— Вручили подяки, подарували чашки, футболки та блокноти, — говорить Ярослав. — Як вивчимося, підемо працювати в поліцію.

Зараз ви читаєте новину «Четверо школярів затримали втікача із в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути