пʼятниця, 20 травня 2016 07:55

"Апостол" уже за кордоном. 20 років тому так само викрали одну з книжок Коперника"
2

Фоторобот викрадача поліція склала за свідченнями працівників закладу
Фото: ФОТО З САЙТА www.npu.ua
Іван Федоров видав ”Апостол” 1574 року у Львові накладом 1200 примірників. Дотепер зберег­лися 113 екземплярів в Україні та за кордоном

10 травня з Національної бібліотеки ім. Вернадського в Києві викрали першу друковану книжку України — "Апостол" Івана Федорова 1574 року. Її оцінюють у 3 млн грн.

— До нас прийшов чоловік, мав посвідчення працівника СБУ. Назвався головою комісії з перевірки пам'яток культурної спадщини України. Попросив 10 стародруків. Керівник філіалу бібліотеки Людмила Муха доручила головному зберігачеві відділу стародруків винести їх зі сховища, — розповідає працівник бібліотеки. Імені просить не вказувати. — Дивно, що так зробила. Мала скласти акти прийому-передачі пам'яток, а вона віддала їх фактично без документів. Цей псевдоесбеушник переглядав їх у кабінеті, ніхто його не контролював. В обід вийшов. Більше не повернувся.

Зникнення стародруку помітили ввечері. 17 травня поліція оприлюднила фоторобот підозрюваного. Чоловікові на вигляд років 35–40. Має 170–172 см зросту, широкі вилиці, волосся русяве, ніс і губи середнього розміру, худорлявої статури.

— У нас наукова установа, а не музей. Із давніми книжками в читальному залі можуть працювати дослідники, журналісти, аспіранти і студенти-старшокурсники. Для цього треба мати читацький квиток і лист від декана чи проректора з наукової роботи, — каже працівниця бібліотеки ім. Вернадського Галина Ковальчук, 62 роки.

— Про такі перевірки повідомляють заздалегідь. Інспектор контролюючого органу рідко приходить сам. У читальному залі представник бібліотеки має слідкувати, щоб звідти нічого не винесли. Старі книжки навіть копіювати не можна. Лише фотографувати чи конспектувати, — каже колекціонер старовинних книжок із Києва Ігор Туржанський, 36 років. — Сумніваюся, що "Апостол" потрапить на аукціони. Організатори обережні при виборі лотів, із криміналом не зв'язуються. Якщо цю книжку продаватимуть, то лише на чорному ринку. Переконаний — "Апостола" викрали на замовлення. Операцію ретельно продумали, викрадач був у змові з кимось із керівництва бібліотеки. Йому зробили липові документи, за якими він пройшов у відділ стародруків. Залишалося тільки винести книжку й віддати замовникові. "Апостол" уже за кордоном. 20 років тому так само викрали з бібліотеки одну з книжок Коперника (­видання ­фізика Миколи Коперника 1543 року про обертання небесних сфер. — ГПУ). Її досі не повернули. У Росії зараз дуже цінується релігійна література, зокрема "Апостол" Федорова обох видань — і московського, і львівського. Скоріше за все, книжку викрали для приватної колекції.

— По цій справі ми контактуємо з органами розшуку, але подробиць я не розголошуватиму, — каже директор бібліотеки ім. Вернадського 64-річний Володимир Попик.

У львівському виданні книжки стоять московські наголоси

Іван Федоров видав "Апостол" у Львові 1574 року. Наклад — 1200 примірників. 113 збереглися в бібліотеках Києва, Львова, Харкова, Дніпропетровська, Білорусі, Польщі, Болгарії, США. У бібліотеці ім. Вернадського було п'ять екземплярів.

— Це пам'ятка національного значення. У ній Федоров започаткував форми кириличного друкарського шрифту. Розробив систему орнаментальних кінцівок, заставок, друкарських знаків. Вони нагадують оздоби тогочасних українських рукописних книжок. Ці знаки використовували в українському книгодрукуванні до кінця ХVIII століття. Львівський "Апостол" був не першою книжкою Федорова. За 10 років до того він видав "Апостол" у Москві. Тому й у львівському виданні стоять московські наголоси, — каже 76-річна Ніна Грабова, завідувач фондів Національного літературного музею.

Зараз ви читаєте новину «"Апостол" уже за кордоном. 20 років тому так само викрали одну з книжок Коперника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути