Ексклюзиви
вівторок, 13 вересня 2016 06:40

405 свиней здохли з голоду
2

Сутичку між працівниками свинокомплексу й селянами кийками розігнали правоохоронці. На підприємстві розпочали будівництво очисних споруд. Про цього вимагали люди
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.youtube.com
Працівники підкормлюють свиноматок пшеницею, яка лишилася на складах, аби зменшити смертність на свинокомплексі. Для всіх кормів не вистачає

— Від свинокомплексу нестерпно смердить. Через жахливу антисанітарію люди мруть від раку. Але всім плювати на нас. Роками боремося за свої права. У серпні домовилися з керівництвом підприємства, що доросле поголів'я свиней вивезуть на м'ясокомбінат. Розпочнуть будівництво нормальних очисних споруд. Але нас обдурили, — каже 54-річна Тетяна Кіщенко із селища Білики Кобеляцького району на Полтавщині.

Із кількома десятками селян блокує роботу свинокомплексу товариства "Сільські традиції" на 49 тис. голів. Не пускають вантажівки з кормом. Нарікають на сморід і забруднення води в колодязях. За тиждень від голоду загинули 405 тварин.

— Змушені лягати під колеса вантажівок, аби до нашої думки прислухалися. Хочемо жити в нормальних умовах, а не труїтися смородом, — каже 40-річна Інна Жук, депутат селищної ради. — Через свинокомплекс ризикуємо лишитися без питної води. Щодня на утримання свиней ідуть тонни. Не лише ллють пити, а й купають тварин.

Свинокомплекс працює з 2013 року. Його власник — російський агромагнат 55-річний Олександр Орлов.

— Російський інвестор мав розробити за проектом сучасну систему очисних споруд. Але вирішив зекономити. Взяв старі колгоспні відстійники й почав викидати туди фекалії. Сморід і отруєна вода два роки роблять життя в Біликах нестерпним, — каже місцевий 49-річний Віктор Киричко.

6 вересня працівники свинокомплексу побилися із селянами. Вимагали звільнити дорогу до підприємства. Їх кийками розігнали поліцейські.

— Через голод свині почали їсти слабших. Якщо тварин не нагодуємо, подальша гибель поголів'я неминуча, — розповідає Роман Калатура, заступник директора підприємства. — В день помиратимуть до тисячі голів. Таких об'ємів жоден завод з утилізації не потягне. Буде екологічна катастрофа й вогнище інфекції. Але люди цього не розуміють.

Селяни вважають, у такий спосіб ними хочуть маніпулювати.

— На підприємство пропускаємо вантажівки, щоб вивозили дохлих свиней. Але працівники комплексу цього принципово не роблять. Усі туші складають в одному місці. Щоб була красивіша картинка для телебачення. У такий спосіб прагнуть нас шантажувати. Приїздило керівництво району. Хотіли спільно вирішити питання. Ми вимагали, щоб підприємство перевірили на дотримання санітарних норм. Але суд не дав дозволу. Тому продовжуємо блокування дороги, — говорить Віктор Киричко.

— Дозвільні документи на свиноферму в нормі, аналізи землі й води — теж, — каже Роман Калатура. — За потреби, готові власним коштом зробити повторні екологічні та санітарні дослідження ­всієї території села. Та блокувальники на компроміс не йдуть. Підозрюю, що діють за чиїмось замовленням. І їхній протест — звичайне рейдерство.

Зараз ви читаєте новину «405 свиней здохли з голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути