пʼятниця, 01 квітня 2011 06:45

Валерія Аляб'єва побили "чорні археологи"

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Фермер Валерій Аляб’єв орендує 17 гектарів за селом Решуцьк Рівненського району. Колись там стояв хутір Оселиця. У війну люди закопували пожитки в землю
Фермер Валерій Аляб’єв орендує 17 гектарів за селом Решуцьк Рівненського району. Колись там стояв хутір Оселиця. У війну люди закопували пожитки в землю

Фермер 54-річний Валерій Аляб'єв із села Решуцьк Рівненського району боїться, що його вб'ють "чорні археологи". Він постійно виганяє їх зі свого поля. 24 березня його побили.

— Обробляв землю трактором, коли помітив дим. Поїхав подивитися, — згадує. — Бачу: джип стоїть, а навколо мужики палять суху траву. Я під'їхав до них, а вони руками махають, щоби вийшов. Мав дурість, виліз. Нащо псуєте мені землю, питаю. А вони: "Заткнись, зара і тебе закопаємо!"

Чоловіки побили Аляб'єва по голові, ребрах.

— Так відлупили, що аж косточки тріщать. Не помню, як вирвався й утік до хати. Трактор кинув. А вони зі злості давай лопатами трощити кабіну. Потім сіли в машину і поїхали. Додому добіг якраз вчасно. Вогонь із поля дійшов до садка, дерева горіли. Жінки вдома не було, але гостював знайомий фермер. Разом кинулися гасити яблуні. Поливали з моєї свердловини, до гаража й хати вогонь не дійшов. Я тут же подзвонив у райвідділ міліції, попросив приїхати дільничного.

Наступного дня фермер зафіксував побої. Чекає, доки нападників покарають. Певен, що це "чорні археологи".

— Тут колись стояв хутір Оселиця. У війну люди тікали, все цінне заривали в землю. Мабуть, сталкери шукають на полі скарби. Я досі тільки черепки виорював. У тих мужиків були металоіскатєлі.

Валерій Аляб'єв раніше був ветлікарем, мав пекарню. З 1992-го став фермером, орендує 17 га в сільради. Мешкає у віддаленій садибі край села. До найближчої хати йти 40 хв. Каже,  докучають археологи останні п'ять років.

— Їдуть і вдень і вночі, ями риють, псують землю, — говорить. — Їдеш трактором, яму не помітив — і буц головою в стелю! Потім ще і ще. Так розбитися недовго. Але ж огородити поле не можу. Ці копачі чпогрожують побити або хату спалити. От сьогодні зранку прогнав із поля трьох мужиків. Бувають і спокійні. Якось бачу, що риється один із лопатою. Тікати не став, тицьнув мені 50 гривень, щоб не гнав.

У райвідділі міліції розповідають, нападників затримали. Аляб'єв запам'ятав номер джипа, і машину зупинив патруль ДАІ.

— Затримані стверджують, що фермер спровокував бійку, — розказує 41-річна Тамара Лисенко з райвідділу. — Побачив джип у полі, поїхав і стукнув його трактором. Тоді люди вибили лопатами йому скло. Він кинувся до одного, щоб відібрати лопату. Виникла бійка. Люди кажуть, що хотіли накопати хробаків для риболовлі. Їхні слова переконали дільничного, бо земля Аляб'єва не огороджена і там немає розпізнавальної таблички. Тож люди могли подумати, що це якесь закинуте поле. А щодо пожежі, то кажуть, що палили не вони.

Дільничний опитує свідків. Каже, приїжджих було п'ятеро, металошукачів не мали.

— Та ці сталкери точно якусь "кришу" мають. Бо ж не бояться нікого, — говорить Аляб'єв.

Збитки оцінює у 13 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Валерія Аляб'єва побили "чорні археологи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути